Бережанський фаховий коледж: відзначення 105 річниці битви на горі Лисоня

7 вересня 2021 року
     4 вересня студенти та викладачі ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» взяли участь у відзначенні 105-ї річниці героїчної битви на горі Лисоня. Цей захід організовано відділом культури релігій та туризму Бережанської міської ради і партнерами, серед яких і наш коледж.

     У ході програми, усі присутні мали можливість до глибини душі пройнятися історичними сторінками трагедії та героїзму українського народу та бережанців зокрема у Першої світовій війні.

 

IMG 3533  IMG 3549 

IMG 3562 IMG 3570

     Сама битва на Лисоні відбулась у 1916 році в розпалі Першої світової, коли армія російської імперії проводила швидкий контрнаступ по всьому фронту, відомий більш в історії як «Брусиловський прорив», тисячі українських юнаків в лавах австро-угорської армії, легіону УСС, стали на захист своєї території. Ця битва стала однією з найбільших у кампанії війни на східному фронті, одним із поворотних сюжетів періоду 1916 року. Адже саме на Лисоні, біля наших рідних Бережан, масивний контрнаступ російської армії було зупинено.
     Аналізуючи ідею та цілі УСС, розуміємо, що їх героїчне змагання, враховуючи історичну тогочасну ситуацію, полягало насамперед у відстоюванні і захисті рідного краю, а також у боротьбі за здобуття своєї незалежної України, політичну допомогу в чому обіцяла українським політичним силам тодішня Австро-Угорщина. За це тисячі юнаків, навчені в спортивних молодіжних таборах, які не потрапили під мобілізацію, добровільно пішли на фронт і протягом трьох років війни перетворились з «юного легіону» в потужну боєздатну військову силу, на рахунку якої безліч крутих успішних тактичних операцій та перемог.
     На Лисоні, полігши у жорстокому бою, вони наче камінь залишили для майбутніх нащадків свій героїзм, свої доблесть та відданість Батьківщині, те джерело, яке так необхідне в сучасній нації та теперішнім поколінням, які продовжують шлях Незалежності та боротьбу за неї.
Участь у вшануванні 105-ої річниці битви на Лисоні взяли наші студенти, хлопці-другокурсники в історичній реконструкції славетного бою і, по правді кажучи, почерпнувши знання з курсу «Історія України» з теми «Перша світова війна» приміряли історичні ролі на себе. Ця робота принесла незабутні враження. Вони змогли за декілька годин підготуватись, одягнути військову форму столітньої давнини, навчитись користуватися зброєю, вивчити розпорядок та планування, ну і в результаті провели показовий бій за підтримки інструкторів та з використанням піротехніки, спецефектів, рукопашного бою та стрільби із гвинтівок часів Першої світової війни.

 

IMG 3612  IMG 3620 

IMG 3680  IMG 3689 

IMG 3719

IMG 3696

     Подія стала незабутньою як для історика, так і для звичайного громадянина. Бачачи активність нашого юнацтва, розумієш, що наша нація живе і житиме, вона має своє майбутнє, вона має дітей, в очах яких горить вогонь, запалений від величезного смолоскипу патріотизму та історії легендарної Лисоні, подвигів та звитяги. Ми пишаємося своїми вихованцями, які не лише вивчають історію, але і намагаються бути її творцями, а в майбутньому стати на її захист.

Віталій Скасків,
викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook