Лабораторні заняття з дисципліни «Переробка продукції тваринного походження» у очному форматі
Цьогоріч, як минулого року, навчальний рік в університеті розпочали раніше. Вже з 25 серпня студенти приступили до занять. На кафедрі технологій виробництва молока та м’яса теж активно розпочали лекційні та лабораторні заняття. Так, магістри 1 року навчання спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» на парах з дисципліни «Переробка продукції тваринного походження» під керівництвом доцента Тетяни Антонюк проводили дослідження молока відповідно до вимог ДСТУ 3662-2018. Молоко-сировина коров’яче. Визначали органолептичні показники та чистоту молока, а за допомогою приладу «Екомілк» – вміст жиру, білка, сухих речовин, густини, рН та точку замерзання.
Найпростіший вид переробки молока – сепарування. Для цього використовують сепаратор – механізм, завдяки якому молоко розділяється на вершки і знежирене молоко. Принцип роботи сепаратора полягає у використанні відцентрової сили, яка виникає внаслідок обертання барабана – головного робочого органу. Під дією цієї сили молоко за густиною розділяється на дві фракції. Вершки, до складу яких входять жирові кульки, як більш легка фракція з густиною біля 1000 кг/м3, збираються ближче до вісі обертання, а знежирене молоко з густиною в середньому 1035 кг/м3 відкидається до периферії барабана. Через відповідні отвори вершки та збиране молоко виводяться з барабана у приймальні камери, звідки по зливних лотках або трубопроводу в спеціальні ємності.
Після сепарування молока студенти визначали кількість вершків, абсолютний вихід вершків, їх жирність, а також складали жировий баланс сепарування. Такі практичні дослідження дозволяють студентам краще зрозуміти властивості молочної сировини і отримати навички її переробки. На черзі ряд інших лабораторних робіт. Тож сподіваємося, що і весь навчальний рік студенти зможуть провести у лабораторіях університету та отримати знання і вміння необхідні, щоб стати справжніми фахівцями.
Тетяна Антонюк
доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса