Лабораторні заняття з дисципліни «Переробка продукції тваринного походження» у очному форматі

30 серпня 2021 року
м. Київ

 

Цьогоріч, як минулого року, навчальний рік в університеті розпочали раніше. Вже з 25 серпня студенти приступили до занять. На кафедрі технологій виробництва молока та м’яса теж активно розпочали лекційні та лабораторні заняття. Так, магістри 1 року навчання спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» на парах з дисципліни «Переробка продукції тваринного походження» під керівництвом доцента Тетяни Антонюк проводили дослідження молока відповідно до вимог ДСТУ 3662-2018. Молоко-сировина коровяче. Визначали органолептичні показники та чистоту молока, а за допомогою приладу «Екомілк» – вміст жиру, білка, сухих речовин, густини, рН та точку замерзання.

Найпростіший вид переробки молока – сепарування. Для цього використовують сепаратор механізм, завдяки якому молоко розділяється на вершки і знежирене молоко. Принцип роботи сепаратора полягає у використанні відцентрової сили, яка виникає внаслідок обертання барабана головного робочого органу. Під дією цієї сили молоко за густиною розділяється на дві фракції. Вершки, до складу яких входять жирові кульки, як більш легка фракція з густиною біля 1000 кг/м3, збираються ближче до вісі обертання, а знежирене молоко з густиною в середньому 1035 кг/м3 відкидається до периферії барабана. Через відповідні отвори вершки та збиране молоко виводяться з барабана у приймальні камери, звідки по зливних лотках або трубопроводу в спеціальні ємності.

Після сепарування молока студенти визначали кількість вершків, абсолютний вихід вершків, їх жирність, а також складали жировий баланс сепарування. Такі практичні дослідження дозволяють студентам краще зрозуміти властивості молочної сировини і отримати навички її переробки. На черзі ряд інших лабораторних робіт. Тож сподіваємося, що і весь навчальний рік студенти зможуть провести у лабораторіях університету та отримати знання і вміння необхідні, щоб стати справжніми фахівцями.

  

 

 

Тетяна Антонюк   

доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook