Нове обличчя навчально-наукової лабораторії біотехнології та клітинної інженерії

28 серпня 2021, 9:00
    Одна з оновлених – навчально-наукова лабораторія біотехнології та клітинної інженерії кафедри екобіотехнології та біорізноманіття, яку відкрили сьогодні – стала родзинкою факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. 
 
 
 
     - Створення її нового обличчя зайняло всього півроку! До ремонтних робіт були залучені як господарські служби університету, так і колектив факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, - говорить завідувачка лабораторії Ольга Олійник. - Проведено демонтаж стінових перегородок і старого обладнання, прокладено комунікації, змонтовано сантехнічне обладнання, проведено електромонтажні роботи і роботи з монтажу вентиляційних каналів. У приміщеннях уклали плитку, пофарбували стіни та змонтували підвісні стелі, інтернет-обладнання і фурнітуру. І, як останній акорд ремонту, з’явилися нові меблі, металопластикові конструкції, витяжні шафи, бокси біологічної безпеки, аквадистилятор та лабораторний посуд.
 
 
 
 
    Ректор університету Станіслав Ніколаєнко, який тримав під особистим контролем весь процес оновлення лабораторії, цікавився тематикою досліджень, можливостями цього наукового підрозділу, зокрема в плані підготовки студентів, і спілкувався з молоддю, яка вже прийшла сюди на заняття.
 
    - У цій лабораторії проходитимуть лабораторні заняття з дисциплін «Загальна біотехнологія», «Біоінженерія», «Молекулярна біотехнологія» для бакалаврів і магістрів спеціальності «Біотехнологія та біоінженерія», - долучається до розмови декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Юлія Коломієць. – Також вона націлена на виконання наукових досліджень з біотехнології, фізіології, біохімії, молекулярної біології та клітинної інженерії. Для цього облаштовано спеціальні лабораторні приміщення з необхідним обладнанням: ферментерна, мікроскопна, кімната для приготування живильних середовищ, автоклавна, асептична, культуральна, молекулярна та біоінженерна.
 
 
    Перше заняття у оновленій лабораторії - із ознайомлення з технологією мікроклонального розмноження лікарських культур – пройшло для студентів-біотехнологів першого року навчання. Плюс до цього завідувачка кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Світлана Прилуцька продемонструвала спектрофотометричне дослідження впливу карбонових наночастинок на активність антиоксидантних ензимів у томатів ушкоджених фітопатогенними бактеріями, а кандидат біологічних наук Олександр Субін – молекулярно-генетичні дослідження, що виконуються в лабораторії. Доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Артур Ліханов наочно показав процес хроматографічного розділення вторинних метаболітів для виділення природного протектора ацетолактатсинтетази рослин із подальшим дослідженням його впливу на поділ клітин методомфлуорисцентної мікроскопії за використання барвників, що специфічно зв’язуються з ДНК. Метою таких досліджень є можливість отримання насіння сільськогосподарських культур, що за попередньою обробкою біопротектором набувають короткочасної  стійкості до гербіциду, механізм дії яких оснований на блокуванні ацетолактатсинтетази.
 
Ірина Кушніренко
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook