Це було так недавно, це було так давно… (на кафедрі культурології відбулася зустріч випускників вокального ансамблю «Октава»)

12 серпня 2021, 10:44
    Про те, наскільки унікальним у різних планах є наш університет, можна розповідати годинами… От і сьогодні хочу повести мову про одне унікальне явище, яке народилося, виросло і продовжує розвиватися у наших стінах, а коріння пустило по всьому світу, – вокальний ансамбль «Октава».
 
     Народилася «Октава» ще у 1998, коли після закінчення Інституту культури на кафедру народної творчості Національного аграрного університету прийшла  працювати Анна Борисівна Каргальцева. Молода, креативна, захоплена музикою, вона почала помічати в студентах те, чого вони самі не очікували, – нестандартність таланту. Та і твори, які виконував перший склад «Октави», були нестандартними – джаз та відомі пісні в цікавих обробках. У той час, як згадують учасники ансамблю, потрапити у творчий колектив університету було великим щастям, тому репетицій чекали з нетерпінням, займалися із захопленням – і відразу полонили душі студентів і працівників вишу. Не можна не захоплюватися ними і сьогодні, коли вони, живучи і працюючи не лише в Україні, а й у США, Канаді, Британії, Португалії, Іспанії, частенько збираються біля моніторів і, уважно слухаючи настанови керівника, натхненно починають поринати у світ творчості…
 
 
     Сама Анна Борисівна зараз живе у Норвегії, та цього літа їй на кілька днів вдалося приїхати в Україну – і випускники «Октави» знову зібралися на кафедрі культурології НУБіП. Згадували свої виступи, які вважають справжнім дійством хай і не професійних, але таких щирих і відданих душею співаків. Згадували дні, сповнені цікавих подій, подорожей, зустрічей.
     «Ми здобували досвід, який зараз продають за великі гроші професійні тренери, – ораторське, акторське мистецтво, сценографія, робота з публікою... Навіть складно уявити, як все це зараз допомагає кожному з нас в таких різних, але таких творчих професіях керівника фермерського господарства, директора юридичної фірми, менеджера з продажів, ветеринара, лісника, механіка, економіста... І кожен, хто є неповторною ноткою в «Октаві», був радий знову відчути тремтіння ніг перед виходом на сцену рідного університету, насолодитися спогадами та заспівати, як у студентські роки... А може, ще й краще!» – каже учасниця «Октави» Ірина Горго.
         Але про «Октаву» мало говорити. «Октаву» треба слухати!
 

 

 

 

     Впевнена, що ви повірили в унікальність цього дійства. Та й, мабуть впізнали в одному із його учасників Заслуженого артиста України Дмитра Андрійця, який із вдячністю до Анни Каргальцевої, котра на його думку, зробила роки студентства яскравими, сказав: «Для мене колектив «Октава» – це своєрідна творча майстерня, яка об’єднує та розкриває талановитих людей з великими серцями! Радію, що «Октава» крізь роки та відстані і досі об‘єднує нас, випускників різних років. Усім студентам раджу спробувати свої сили в творчих колективах кафедри культурології! Впевнений, що вам сподобається».

 

     «Ми дякуємо усім і кожному, хто так чи інакше був причетний до творчості та нашої Октави! І щиро переконані, що ті студенти, які, окрім навчання, розвивають свої таланти – співочий, музичний, акторський, художній та будь-який інший (а для цього на кафедрі культурології є всі можливості) – однозначно отримують від життя більше і краще! Бо доля любить тих, хто любить мистецтво в собі, а не навпаки», – додала Ірина Горго.

     А Анна Борисівна пишається тим, що відкрила для багатьох великий світ музики і рада, що деяких учнів досвiд бути та виступати на сценi привiв до вибору професії, а іншим – сприяв впевненостi у майбутньому виступати публічно перед великою аудиторiєю.
 
     А пишатися, правда, є чим і ким: сьогодні «Октава» розрослалася у два потужні колективи – чоловічий вокальний ансамбль «Амеро» і жіночий вокальний ансамбль «Октава». Під керівництвом нинішніх керівників викладачів кафедри культурології Сергія Дудка та Ніни Мелікової ансамблі здобули почесне звання «Народний аматорський колектив». І зараз, коли до лав НУБіП влилися першокурсники, ми запрошуємо усіх поповнити творчі ряди. Не шкодував про це ще ніхто.     

 

Ірина Майданюк, 

  завідувач кафедри культурології 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook