Визначення вмісту сечовини в молоці корів студентами кафедри технологій виробництва молока та м’яса під час проходження виробничої практики

4 серпня 2021 року

    Виробнича переддипломна практика – один з найважливіших елементів підготовки висококласних фахівців. Це той період, коли студенти можуть доповнити свої теоретичні знання практичними навиками, набираються досвіду, пов’язують усе вивчене в одну цілісну систему. Викладачі кафедри технологій виробництва молока та м’яса дуже відповідально ставляться до організації і проведення виробничої практики своїх дипломників та під час відвідування намагаються доповнити її різноманітними дослідженнями, які виходять за межі основної програми.

    Одним з таких досліджень, було визначення вмісту сечовини в молоці корів, яке проводив доцент Дмитро Носевич із студентками Мариною Куліш і Інною Субот у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» під час перевірки проходження ними виробничої практики. Високопродуктивні корови мають надзвичайно інтенсивний обмін речовин. Незбалансований раціон швидко спричиняє порушення обмінних процесів, позначається на рівні продуктивності та здоров'ї тварин. Повноцінність годівлі контролюють за допомогою аналізу раціонів, продуктивності корів, біохімічних показників крові та молока. Одним з важливих аналізів, що характеризують білковий обмін, є вміст в молоці сечовини і білка. Ці показники є відображенням вмісту сирого протеїну в раціоні корів, співвідношення його фракцій та особливостей мікробіологічного перетворювання у рубці. Контроль вмісту сечовини в молоці дозволяє корегувати раціони і попереджати зниження продуктивності і виникнення захворювань корів, пов'язаних із рубцевим травленням.

    Студенти під керівництвом викладача відбирали проби молока корів, з використанням тестових смужок, визначали вміст у ньому сечовини. Після завершення дослідження було проведено обговорення отриманих результатів, зроблено їх аналіз і напрацьовані пропозиції щодо змін, які доцільно робити в раціоні корів для підвищення рівня їх продуктивності. Такі невеликі дослідження дозволяють зробити великий вклад у підготовку студентів і сприяють їх швидкій адаптації у виробничих умовах після завершення навчання.

Тетяна Антонюк
Доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook