Курс з безпечності первинного виробництва – Плідна співпраця НУБіП України та Університету штату Пенсильванія (США)

2 серпня 2021 року
     У рамках співпраці НУБіП України та Університету штату Пенсильванія (США) та за підтримки Посольства США в Києві два тижні поспіль проходив англомовний навчальний курс з безпечності первинного виробництва овочевої та плодово-ягідної продукції. Даний курс розроблено Альянсом з безпеки продуктів. Він висвітлює прийняту у США систему Правил безпеки харчових продуктів (FSMA) під час виробництва овочів і фруктів фермерськими господарствами. У зв´язку із пандемією COVID-19 навчальний курс проходив онлайн і був представлений провідним викладачем Річардом Кралем (Університет штату Пенсильванія).

     Курс з безпечності первинного виробництва є невід'ємною частиною належної сільськогосподарської практики (Good agricultural practices (GAP)), який висвітлює можливі ризики контамінації рослинної продукції патогенними для людини організмами: бактеріями, грибами, вірусами та паразитами. Джерелом хвороботворних організмів та забруднюючих хімічних речовин можуть бути водні ресурси, ґрунт та його поліпшувачі (гній, добрива), дикі та свійські тварини, не дотримання технології вирощування та захисту рослин. Важливим для безпеки споживача є спосіб збору врожаю овочів, ягід і фруктів та його тимчасове зберігання. Не останнє місце у безпечності продуктів, що одразу з поля потрапляють до споживача, є особиста гігієна та обізнаність працівників, які збирають і фасують овочі, плоди та ягоди. Важливою є налагоджена співпраця власника та співробітників, результатом якої є якісна і безпечна для споживача продукція.

     Запропонований курс, окрім зазначених вище питань, ознайомив слухачів із системою ведення технічних записів, документації, розробки стандартних операційних процедур (СОП) та власного плану виробництва безпечної продукції у фермерському господарстві. Продемонстрував важливість правильного маркування партій готової продукції, який дозволяє простежити весь її шлях від поля до полиць магазинів чи ринків, і за необхідності відкликати або вилучити із торгівельної мережі або від покупця.
     Представники виробників та реалізації продукції, аудитори та експерти при первинному виробництві, викладачі, науковці та студенти з різних регіонів України долучились до запропонованого курсу. Перед проведенням курсу всі слухачі були забезпечені оригінальним навчальним матеріалом, який містив презентації всіх тем, пізніше отримали переклад основних термінів та визначень, що використовуються в ньому. Впродовж презентацій учасники мали змогу задавати питання, на які Річард Краль відповідав і для кращого розуміння наводив реальні приклади та ситуації. Наталія Сілонова продемонструвала як на українських сільгосппідприємствах, що працюють за правилами належної сільськогосподарської практики, дотримуються гігієнічних процедур, вирощують, збирають, сортують та зберігають овочеву і плодово-ягідну продукцію, з забезпеченням не лише показників якості готового продукту, а й належного рівня його безпечності. Після кожної основної теми Річард Краль давав контрольне питання, на яке слухачі разом із залученими викладачами НУБіП України визначали правильну відповідь та пояснювали свою думку. Це допомагало повторити щойно пройдений матеріал і побачити на скільки слухачі його зрозуміли. По закінченню кожного лекційного дня учасники курсу мали час для питань, обговорення та обміну власним досвідом. Представники НУБіП України активно допомагали кращій комунікації. Додатково Річард Краль представив сайт Альянсу з безпеки продуктів, на якому можливо знайти додаткову інформацію по безпечності первинного виробництва рослинної продукції.

     Згодом, всі учасники курсу отримають оригінальні іменні сертифікати від Альянсу з безпеки продуктів, про те, що вони приймали участь та успішно пройшли курс з безпечності первинного виробництва (FSMA).
     Модераторами курсу були др. Кетерін Каттер, др. Рамасвамі Анантесваран та Мартін Бакнаваж.
     У підсумку слухачі відмітили, що цей курс був цікавим і дав їм можливість покращити англійську, отримати нову інформацію та розширити знання з безпечності первинного виробництва, які вони будуть використовувати в процесі своєї роботи. Учасники курсу висловили свої сподівання про продовження англомовних онлайн курсів та вебінарів за участю фахівців Університету штату Пенсильванія (США) та виступили з пропозиціями щодо нових тем.
     Таким чином, обмін знаннями та досвідом з безпечності первинного виробництва харчової продукції ще раз довів важливість та необхідність продовження співпраці НУБіП України та Університету штату Пенсильванія (США). Саме така взаємодія дає найкращий результат та розуміння шляхів вирішення питань пов´язаних із отриманням якісних та безпечних продуктів.

     НУБіП України висловлює подяку Посольсьтву США в Києві, декану Аграрного коледжу Університету штату Пенсильванія Річарду Рошу, керівнику офісу міжнародних програм – Діана Бехрін та координатору програми WIRA - Юрію Бігуну.

 

Наталія Волощук, Наталія Сілонова,
Олександр Лабенко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook