Авторський погляд на постать Івана Мазепи - театралізоване дійство у музеї Києва за участі викладачів НУБіП України

1 серпня 2021, 9:09

  Справді, можна довго сперечатися, шукати помилки в діях гетьмана Івана Мазепи, критикувати чи захоплюватися, погоджуватися або не погоджуватися з його історичними рішеннями. Але безперечним залишається той факт, що Мазепа був Лідером, улюбленцем жінок. На творчому вечорі Геннадія Таранюка акцентується на особистості Гетьмана у контексті високих почуттів до жінки....

   Близькі друзі Музею, історики, дипломати і науковці, викладачі нашого університету зібралися 1 серпня у вітальні Київського музею О.С.Пушкіна на мистецько-літературний вечір "Образ Івана Мазепи у європейській культурі епохи романтизму".

  Мова йшла про трактування історичної постаті українського гетьмана І. Мазепи у контексті розвитку європейської культури: відображення його життєвого шляху в поезії, музиці та живопису епохи романтизму.

 

 
   Перформенс було структуровано: спершу історичний екскурс а потім літературна частина у виконанні митців: Василишина Н.А. (мистецтвознавець), Таранюк Г.П. (культуролог, митець), музична частина – лауреати міжнародних конкурсів О. Табуліна, М. Попович.

 

   Свято відкрила урочистою промовою директор музею Тишаєва Наталія Юріівна.
   Мазепа – це магічна постать, котра викликає тисячі протирічу та захоплення у істориків та дослідників. Захоплення, різке неприйняття, замовчування – такий діапазон суджень дослідників про українського військового, політичного та державного діяча Івана Мазепу. Що нового він вніс у розвиток національної ідеї, яке його місце серед українських гетьманів, і чому цей улюбленець російського царя Петра I став його ж заклятим ворогом? Усі наявні історіографічні джерела відрізняються спектром думок, оцінок і поглядів на непересічну особистість – справа в тому, що правити гетьману довелося в неспокійний для України час і завжди у його серці було місце палкому коханню. Саме про кохання йшлося на перформенсі у ошатній залі музею імені Олександра Пушкіна. 


Матеріал підготувала Соня Пуща
(гурток «Юний журналіст»)

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook