Микола Ігнатенко: Яку спеціальність обрати? Як не помилитися у виборі майбутньої професії? Які знання та вміння будуть затребувані в майбутньому?

18 липня 2021 року
     Це далеко не повний перелік питань, що ставлять перед собою абітурієнти та їхні батьки у ці жаркі дні Вступної кампанії 2021. На них та інші спробує надати відповіді професійний інженер-землевпорядник та інженер-геодезист Микола Ігнатенко. Микола у 2010 році закінчив факультет землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України, отримав базову вищу освіту з Геодезії та землеустрою, наразі працює за спеціальністю у провінції Квебек (Канада).

 
Довідково*: Професія геодезиста і землевпорядника одна з найважливіших спеціальностей у таких галузях як будівництво, сільське господарство, розвідування корисних копалин, лісівництво, природоохоронна справа, водне господарство, державне управління, національна оборона тощо.
В Україні і закордоном праця геодезиста та землевпорядника високо цінується і добре оплачується. Для порівняння наведена орієнтовна заробітна плата геодезистів у різних країнах світу:
Україна: від 300 до 1000$;
Литва: від 1000Є;
США, Канада: від 3000 до 6000$;
Німеччина: від 2000 до 5000 Є;
Джерело: https://www23.statcan.gc.ca/imdb/p3VD.pl?Function=getVD&TVD=122372&CVD=122376&CPV=2154&CST=01012011&CLV=4&MLV=4
https://freewings.com.ua/uk/profession/geodezist-uk/
 
  • Микола, розкажіть про себе.

У 2010 році закінчив факультет землевпорядкування НУБіП України. З 2012 по 2019 роки працював за фахом у землевпорядній фірмі в Черкасах. За цей час отримав сертифікати інженера-землевпорядника та інженера-геодезиста.
У 2019 році я і моя родина іммігрували в Канаду до провінції Квебек за програмою кваліфікованих робітників провінції Квебек (Quebec Skilled Worker). Відразу хочу уточнити, що процес цей тривалий і непростий, але все можливо при бажанні. Відразу по приїзду, ми пішли на курси французької мови (так, Квебек - це франкомовна провінція), що фінансуються державою.
  • Як Ви знайшли роботу за спеціальністю в Канаді?

– Через те, що професія геодезиста і землевпорядника входила у перелік найбільш затребуваних професій на території Квебеку, ми змогли взяти участь у програмі інтеграції нових іммігрантів у свою спеціальність, завдяки чому з дружиною отримали роботу за спеціальністю.
  • Чи різняться роботи за професією в Канаді та Україні? Які роботи Ви виконуєте?

Відразу хочу уточнити, що наразі працюю техніком-землевпорядником, а для отримання дозволу на ведення професійної землевпорядної діяльності на території Квебеку, потрібно вступити до "Ордену землевпорядників" (https://www.oagq.qc.ca/), що займе певний час, підтвердження професійної кваліфікації і прийняття присяги. В Канаді мене вразила точність в геодезичних обмірах та обсяг інформації на традиційному (на наш погляд) кадастровому плані. Найбільше, що вирізняє український землеустрій від "квебекського" це наявність межових знаків та звісно ж відсутність безкоштовної приватизації. Межові знаки є майже на всіх земельних ділянках. Раніше це були просто металеві труби діаметром 3-5 см., а зараз – арматура 2 см з пластиковим або металевим верхом з надписом прізвища землевпорядника, який його встановив і номер його ліцензії.
  • Що Ви можете порадити майбутнім вступникам при виборі професії?

По-перше, майбутня професія має бути інтернаціональною. Це означає такою, аби одержані знання без додаткового перенавчання можна було застосувати не лише в Україні, але й за кордоном і, перш за все, у розвинених країнах Європи і Північної Америки. Для прикладу є професії, які корисні виключно «для внутрішнього вжитку». Ви можете досконало їх опанувати, але переїдьте через кордон – і ви із жахом побачите, що там ваші знання вже нікому не потрібні. Бо за кордоном зовсім інше законодавство та правові процедури, а в деяких федеральних державах вони можуть бути істотно різними навіть в межах однієї країни.
 
Розмову провела Наталія Мединська,

в.о. завідувача кафедри земельного кадастру 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook