Участь викладачів кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського у Літній школі АПД 2021 «Підходи аграрної політики до розвитку сільських територій та їхнє відображення в рамках аграрної освіти»

13 липня 2021 року
Викладачі кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського: к.е.н., доцент Ганна Харченко та к.е.н., старший викладач Кристина Драмарецька, з 05.07.2021 р. по 09.07.2021 р. взяли участь у Літній школі АПД 2021 «Підходи аграрної політики до розвитку сільських територій та їхнє відображення в рамках аграрної освіти». Проєкторганізований «Німецько-українським агрополітичним діалогом» у співпраці з Державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».
 
 
Метою літньої школи АПД 2021 було представлення німецького та міжнародного досвіду у галузі аграрної політики, а також сучасних викликів у цій галузі для викладачів українських аграрних закладів вищої освіти. Основна увага приділялась ролі аграрної політики в сфері сільського розвитку. Разом з тим обговорювались методичні підходи щодо особливостей викладання питань з аграрної політики в Університетах України.
Запрошені експерти ‑ провідні науковці, бізнесмени, представники державних органів управління та громадського суспільства ділилися вітчизняним та міжнародним досвідом із 24 учасниками Літньої школи, які представили цьогоріч 13 закладів вищої освіти України.
З вітальним словом до учасників заходу звернувся Фолькер Зассе, керівник АПД. У своїй доповіді пан Зассе розкрив питання методичних основ аграрної політики, а саме, які поточні виклики аграрної політики існують в Україні, зокрема в процесі децентралізації та формування сільських територій.
 
 
Аграрний аташе Посольства ФРН в Україні, пан Франк Мюллер, ознайомив учасників літньої школи АПД 2021 з дієвими агрополітичними підходами до формування сільських територій в Німеччині.
 
 
Директор з питань розвитку Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк ознайомив учасників проєкту з поточним станом впровадження реформи децентралізації та актуальними викликами в контексті сільського розвитку в Україні.
 
 
В рамках роботи літньої школи АПД 2021 учасники заходу відвідали сільськогосподарське підприємство ТОВ «УІФК-АГРО» Баришівського району, Київської області. Генеральний директор підприємства Дітріх Трайс розповів про ключові проблеми аграрного підприємства в умовах сучасних реформ.
 
 
Надзвичайно цікавою та корисною для викладачів кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського Кристини Драмарецької і Ганни Харченко стала інформація стосовно практичних аспектів німецького менеджменту у діяльності вітчизняних сільськогосподарських підприємств, а також можливості проходження практики студентами факультету аграрного менеджменту у таких суб’єктах господарювання.
 
 
 
Заступник директора з науково-проектної роботи Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» НААН, доктор економічних наук, член-кореспондент НААН Ольга Ходаківська у своїй доповіді «Сільський розвиток та аграрна політика в аграрних дослідженнях України – сучасні тенденції та пропозиції щодо введення в навчальний процес» закцентувала увагу слухачів на законопроекті «Про основні засади державної аграрної політики на період до 2030 року» та основних положеннях Європейського Зеленого Курсу, чим викликала жвавий інтерес та дискусію серед учасників заходу.
 
 
 
Загалом учасники Літньої школи мали нагоду поспілкуватися з багатьма експертами як з України, так і Німеччини, задати питання прослухали їх актуальні й цікаві доповіді, зокрема:
- Катерина Делльс (голова відділу міжнародних консультацій BVVG, земельний сектор проєкту АПД) ‑ «Німецький досвід управління земельними ресурсами – опції для України»;
- Андрій Кошіль (Президент Асоціації «Земельна спілка України») ‑ «Сучасний стан земельної реформи в Україні – виклики та шанси для розвитку сільських територій»;
- Віталій Сторожук (експерт проєкту АПД) ‑ «Значення та сучасні виклики у галузі лісової політики в Україні для сільського розвитку»;
- Річард Муді (експерт проєкту «Агроторгівля України») ‑ «Вплив аграрної торгівлі на сільський розвиток та роль аграрної політики у регулюванні аграрної торгівлі»;
- Олександр Перехожук (старший дослідник IAMO) ‑ «Адаптація аграрної політики до викликів аграрних ринків ‑ наслідки для розвитку сільських територій»;
- Олег Нів'євський (професор Київської школи економіки) ‑ «Вплив аграрної політики на розвиток українського аграрного виробництва та розвиток сільської місцевості»;
- Гаральд фон Вітцке (почесний професор Берлінського університету ім. Гумбольдтів) ‑ «Європейський досвід у сфері формування аграрної політики, включаючи сільський розвиток»;
- Павло Коваль (директор ВГО «Українська аграрна конфедерація») ‑ «Сучасні вимоги українського аграрного бізнесу до аграрної освіти та сфери досліджень»;
- Райнер Лангош, (професор Вищої школи Нойбранденбург) ‑ «Основи аграрної політики та вимоги до курсів аграрної політики для коледжів та університетів Німеччини – опції для України»;
- Марія Богонос (експерт з аграрної політики, Об’єднаний дослідницький центр Європейської Комісії (JRC)) ‑ «Сучасні виклики аграрної політики на рівні ЄС ‑ вимоги до науки та досліджень».
По завершенню роботи Літньої школи кожен учасник заходу поділився враженнями щодо того, як отримані знання та досвід можуть бути використані в подальшій професійній діяльності підготувавши відповідні презентації.
 
 
 
Викладачі НУБіП України Ганна Харченко і Кристина Драмарецька відмітили, що участь у Літній школі АПД 2021 «Підходи аграрної політики до розвитку сільських територій та їхнє відображення в рамках аграрної освіти» дала можливість отримати нові знання в напрямі формування сучасної аграрної політики в Україні та за кордоном, які будуть використані в навчальному процесі (лекції, практичні заняття), здобути практичні навички щодо сучасних форм і методів навчання, що є наразі актуальними в аграрній освіті.
Щиро вдячні організаторам Літньої школи за можливість участі в даному заході та надіємося на майбутню плідну співпрацю.
Ольга Гогуля,
доцент кафедри менеджменту ім.проф. Й.С. Завадського
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook