Захоплива та інформативна ветеринарно-санітарна практика

5 липня 2021 року

Згідно графіку навчального процесу у період з 14 червня по 2 липня 2021 року у нас проходила ветеринарно-санітарна практика.
У перший день практики керівник практики, доцент кафедри ветеринарної гігієни ім.проф.А.К.Скороходька Михальська Віта Михайлівна ознайомила нас із програмою практики і пояснила, що ветеринарно-санітарна практика є важливим елементом навчальної роботи і здійснюється з метою набуття виробничих навиків в реальних виробничих умовах. І дійсно, ветеринарно-санітарна практика покликана підготувати майбутніх спеціалістів до реальної практичної роботи, забезпечити належний рівень їхньої професійної підготовки.
Під час ветеринарно-санітарно практики ми відвідали філію «Антонов-Агро» Державного підприємства «Антонов». Дане підприємство має замкнуте виробництво – від розведення та вирощування тварин до переробки сільськогосподарської сировини та випуску готової продукції, перш за все – ковбасних, м'ясних та рибних виробів широкого асортименту.

Спеціаліст з тваринництва Єгор Костянтинович розповів про технологію утримання тварин на підприємстві, а також вказав обов'язки лікаря ветеринарної медицини, до яких відносять огляд тварин і діагностику хвороб, дослідження причин виникнення хвороб та розробка методів лікування тварин, проведення ветеринарних заходів щодо попередження захворювань і падіжу тварин, оцінка умов утримання тварин, контроль за якістю кормів та води. Також нас ознайомили з новітніми препаратами, які застосовуються у господарстві для лікування і профілактики хвороб свиней та кролів.

Під час відвідування Київського іподрому ми дізнались, що це один з останніх в Україні іподромів, завдяки існуванню якого збереглось та розвивається рисисте конярство. На іподромі щотижнево проводяться змагання, кожен день відбуваються тренування. Лікар ветеринарної медицини Людмила Миколаївна ознайомила нас із вимогами до утримання та вирощування коней, а також вказала, що входить в обов’язки лікаря на іподромі.

Ми дізнались, що на Київському іподромі побудовано 9 капітальних стайнь на 40 денників кожна. Кожна стайня має запряжний манеж, а також кімнати для зберігання спеціального інвентарю. Головне поле іподрому має три доріжки, кожна з яких має своє призначення: перша (внутрішня) доріжка служить для тренувань коней і вона має граншлаковое покриття; друга (призова) – призначена для забігу коней риссю, її використовують як для тренінгу коней, так і для випробувань і вона покрита ґрунтом; третя (скакова) – зберегти і напрацювати м’язи у коней і по зовнішньому периметру доріжка вкрита піском, а по внутрішньому – травою. У центрі поля обладнані майданчики для конкуру (змагання з подолання перешкод) і для виїздки спортивних коней.
Було дуже цікаво прослухати лекцію про підковування, особливості утримання коней, необхідність контролю якості кормів та правильне складання раціону для кожної вікової групи враховуючи їх фізичне навантаження.
Під час відвідування навчально-науково-виробничої лабораторії конярства ми дізнались, що вона заснована в жовтні 1967 року, на стайні утримуються коні різних порід – арабська, чистокровна та українська верхові, орловський та російський рисаки, торійська, латвійська, ютландські та шетленські поні. Коні працюють по 45-60 хв. в день. Кожна тварина знаходиться в просторому, чистому деннику, забезпечена свіжою та чистою водою, якісними кормами, серед яких грубі корми, трава, морква, концентрати.

  

У навчально-науковій лабораторії технологій виробництва продукції птахівництва доцент кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Мельник Вікторія Вікторівна розповіла про біологічні особливості птиці, системи і способи утримання птиці, найбільш поширені кроси птиці в Україні, значення контролю якості кормів та води для забезпечення здоров’я птиці.

  

Під час практики в зоопарку завідувач відділу ветеринарної медицини Кобилінський Віталій Валерійович розповів про історію зоопарку та основні його функції серед яких формування та утримання колекцій тварин, збереження та відтворення тварин у штучних умовах, в першу чергу тих, що зникають, вивчення, узагальнення та впровадження вітчизняного та зарубіжного досвіду утримання та розведення тварин у неволі; розвиток дендропарку; проведення науково-дослідних робіт; проведення навчально-виховної та культурно-освітньої діяльності; забезпечення різноманітних форм культурного дозвілля відвідувачів, створення належних умов відпочинку населення, зберігаючи сприятливі умови утримання тварин.

   

Працюючи біля тварин ми мали можливість від спеціалістів дізнатись про особливості догляду за тваринами, наскільки важливо володіти питаннями поведінки тварин у неволі, у чому заключається щоденна робота ветеринарного лікаря.
У програмі практики також було відвідування заводу компанії «Органік Мілк» в с.Баранівка Житомирської області, де виробляється 16 видів продукції, що сертифікована за органічним стандартом. Дане підприємство має сертифіковану лабораторію, яка здійснює контроль молока-сировини та відповідність його вимогам ДСТУ 3662.

Для виготовлення продукції підприємство отримує молоко екстра класу від агрофірми «Галекс Агро». Директор підприємства Сергій Олексійович Леонець розповів, що молоко отримують від корів, яких випасають на органічно сертифікованих землях і відгодовують виключно органічними кормами, а також що в органічному виробництві велике значення має генетика тварин, якісні збалансовані корми та належні умови утримання.

 

Завідувач кафедри конярства та бджільництва, доктор сільськогосподарських наук Микола Гаврилович Повозніков розповів про Голосіївську навчально-науково-виробничу лабораторію бджільництва. На даний момент на пасіці створені всі умови для отримання студентами сучасних знань, а також для підготовки висококваліфікованих фахівців для галузі бджільництва. 

Також Микола Гаврилович розповів, що на кафедрі проводять дорадчу діяльність з бджільництва; дослідження якості меду, воску, воскової сировини, прополісу та іншої продукції, а також інвентарю на відповідність стандартам; епізоотичне обстеження пасік і складання плану ветеринарно-санітарних і зоогігієнічних заходів з ліквідації захворювань бджіл; моніторинг кормової бази на теренах України; курси підвищення кваліфікації; майстер класи з штучного осіменіння бджолиних маток, виготовлення воскових свічок та виробництва різнобічної продукції бджільництва; конкурси та тематичні семінари; наукове обґрунтування собівартості продуктів бджільництва.
Дякуємо всім хто долучився до проведення нашої практики і люб’язно приймали нас, адже для майбутніх фахівців дуже важливо не лише чути інформацію, але й бачити як застосовується все на практиці, новітні підходи до утримання тварин, сучасні прилади для діагностики та лікування тварин, новітні препарати тощо. Це слугує важливим аспектом в подальшому розвитку молодих спеціалістів ветеринарної медицини.
 

Діана Коріняк, студентка 1 курсу 12 групи, факультет ветеринарної медицини

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook