Навчальна практика студентів спеціальності 101 «Екологія» на базі Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»

24 червня 2021 року

 Відповідно до наказу ректора № 814 «С» студенти спеціальності 101 «Екологія», під керівництвом старшого викладача кафедри екології агросфери та екологічного контролю Сербенюк Г.А. проходили навчальну практику з 14 по 18 червня з дисципліни «Ландшафтна екологія» на базі одного із унікальних об’єктів лісокультурної спадщини, який розташований на території лісового фонду на території Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру ВП НУБіП України «Боярська ЛДС».

Сучасні цілеспрямовані дослідження передбачають не лише отримання необхідної інформації про ландшафт і ландшафтоутворювальні процеси, але й доведення її до рівня можливого використання в екологічній практиці. Вивчення курсу навчальної дисципліни «Ландшафтна екологія» передбачає опанування знань з основ природної організації ландшафтів та процесів їх динаміки в умовах антропогенного навантаження.

Під час ландшафтно-екологічної навчальної практики студенти закріпили свої теоретичні знання з курсу дисципліни «Ландшафтна екологія», вивчаючи екологічний стан природних та антропогеннозмінених ландшафтів у польових умовах з метою дослідження та визначення його закономірностей і ступеню впливу на формування довкілля з різною ландшафтною (ландшафтно-екологічною) структурою.

 

За природною зональністю територія ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» займає південну частину Полісся, на переході в Лісостеп. В геоморфологічному відношенні – вододіл річок Дніпро й Ірпінь, в зоні Київського Полісся.

Лісові масиви станції мають площу 17 835 га та віднесені до особливо цінних насаджень і чотири адміністративні райони: Києво-Святошинського, Васильківського, Макарівського та Голосіївського м. Києва.

Серед різноманітності екосистем, що зустрічалися студентам були лісові рівнинні ландшафти, болотні і лучні ландшафти, акваландшафти, на території яких студентами було проведено спостереження їх екологічного стану у сучасних умовах із використанням загальноприйнятих методик. Зокрема, оцінено кожний із типів ландшафтів, підраховано середні значення бальних оцінок та сформовано відповідні висновки.

 Студенти отримали змогу ознайомитись з представниками ендемічної «Червонокнижної» флори, які перебувають на межі зникнення: лілія лісова (Lilium martagon), гніздівка звичайну (Neottia nidus-avis), коручка морозниковидна (Epipactis helleborine (L.) Crantz), любка зеленоквіткова (Platanthera chlorantha (Cust.) Rchb) та осока тонкокореневищна (Carex rhizina Blytt ex Lindbl). Основними причинами зникнення даних представників, насамперед є антропогенні чинники – викошування, випасання худоби, неконтрольований їх збір.

 

Кафедра екології агросфери та екологічного контролю висловлює щиру подяку директорові Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства доктору с.-г. наук, професору Лакиді П.І., завідувачу та викладачам кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Білоусу А.М., Леснік О.М. та Дячуку П.П. за сприяння у організації і забезпеченні проведення досліджень території бази практики із використанням сучасних безпілотних засобів. Студенти здобули практичні навички використання безпілотного літального апарату (БЛА) під час проведення ревізії лісових обходів, перевірки якості виконання лісогосподарських та лісокультурних робіт, широкі його можливості при проведенні таксації лісових насаджень, а також застосування його при здійсненні екологічного моніторингу з метою екологічного контролю впливу господарських і промислових об'єктів на довкілля загалом, і на території природно-заповідного фонду зокрема.

Окремо, хочемо висловити подяку заступнику директора з наукової роботи Мельнику О.М. за допомогу в організації поїздки до Жорнівського орнітологічного заказника загальнодержавного значення та лісового заказника «Дзвінківський». Під час відвідування Жорнівського орнітологічного заказника студентами було проведено спостереження за гніздуванням унікальної колонії сірих чапель (Ardea cinerea).

На території лісового заказника «Дзвінківський» унікальними об’єктами є соснові ліси природного походження, середній вік яких складає 150 років. Об’єм окремих сосен сягає майже 4 м, а вік - понад 200 років. Фактично, в заказнику представлені найстаріші соснові ліси Київської області.

Швидко промайнув тиждень проходження навчальної практики на базі Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру ВП НУБіП України «Боярська ЛДС». Виконання програми практики було захоплюючим для студентів, адже отримано, як нові знання, так і застосовано практичні навички із курсу дисципліни «Ландшафтна екологія».

Ганна Сербенюк

ст. викл. кафедри екології

агросфери та екологічного контролю

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook