Другий тиждень навчальної практики: теорія і практика виробництва харчових продуктів на майстер-класах для харчовиків

22 червня 2021 року

 

Продовжуємо нашу розповідь про проходження навчальної практики у першокурсників харчового факультету. Ось і добіг до фінішу другий тиждень навчальної практики. Ми не помилялися, коли говорили, що він також буде насиченим і цікавим. Цей тиждень студенти провели на майстер-класах з виготовлення харчових продуктів. А тепер все по порядку.

   Початок тижня розпочався в лабораторії кафедри технології м’яса, риби та морепродуктів. Доцент Марія Жеплінська виклала спочатку теоретичну частину щодо приготування напоїв, розповіла про групи показників, яким повинні відповідати розроблені рецептури напоїв, після чого всі студенти розділилися на групи і на прикладі різних видів меду створювали шедеври купажованих медових вод. Мало того, вони ще досліджували напої на фізико-хімічні показники, представляли свої результати на дошці, дивилися на органолептику готових напоїв. Після досліджень відбулося обговорення результатів досліджень. Тепер кожен з першокурсників вже знає ази розробки рецептур напоїв, які в спекотне літо дуже популярні серед молоді. В кінці роботи у всіх була можливість приготувати собі й посмакувати той напій, який найбільше припав до душі.
 
 
 
 
 
 
     Майстер-клас з приготування шашликів провів для студентів виконувач обов’язків завідувача кафедри кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, доцент Володимир Василів. Шашлик зі свинини - це одна з найпоширеніших страв не тільки кавказької кухні, але й української, особливо коли готувати на природі.  Особливої популярності шашлик набув завдяки своїй соковитості і ніжності. Як замаринувати шашлик зі свинини, щоб страва відповідала всім вашим очікуванням? Необхідно лише знати певні секрети і послуговуватися ними. Велика частина їх криється у приготуванні маринадів. Насправді нам дуже пощастило, бо маринад вже був готовий, завдяки тому, що один з випускників нашого факультету працює в мережі супермаркетів, який і забезпечив найсвіжіше м’ясо, яке й власноруч замаринував.
 
     Але студенти отримали всі поради щодо приготування правильного шашлику, з якими і ми хочемо поділитися. Тож ідеальним варіантом для приготування страви стане свіже м'ясо, тобто свіжина, з помірною кількістю жиру. Свіже м'ясо на зрізі має рожевий, рівномірний колір. При виборі частини туші перевагу варто віддавати шиї, корейці, грудинці і поперековій частині. Не підходить для цих цілей окіст і лопатка. 
     При відсутності свіжого м'яса цілком прийнятним буде використання охолодженого і замороженого продукту. Основний секрет приготування смачного шашлика з замороженого м'яса полягає в його правильній підготовці. Для цього м'ясо треба розморозити, краще всього, якщо це буде відбуватися на нижній полиці холодильника. Такий варіант дозволить розморожування дозволить зберегти смакові і поживні властивості продукту. 
     Для маринування шашлика краще використовувати емальований, скляний або керамічний посуд. Не рекомендується застосовувати для цього  алюмінієву та пластикову тару, оскільки в процесі маринування м'ясо може увібрати в себе шкідливі речовини, що виділяє посуд.

     Які продукти і спеції знадобляться для маринаду, залежить від вибраного рецепту маринування. Для класичного рецепту шашлика знадобиться цибуля, сушена паприка, коріандр, базилік сушений, мелений пахучий перець, чабер, чилі сушений, куркума, карі, аджика, сіль і оцет. Проте це не остаточний список, він може бути доповнений, або деякі інгредієнти можуть бути замінені іншими продуктами. 

     Крім шашлика студенти ще й скуштували запеченої картоплі та овочів, які також видалися надзвичайно смачними. Свіже повітря, гармонія з природою та смачна їжа – те, що треба!
     Не менш цікавим був майстер-клас з приготування бананового хліба, який провели для одногрупників студенти Юлія Мохна та Аня Хименко, які встигають поєднювати навчання і роботу на підприємстві Seeyoubakery, що займається виробництвом кондитерських виробів. 
     Їхній рецепт такого дієтичного хліба заслуговує на увагу. Тож пропонуємо всім взяти на озброєння. Для приготування бананового кексу потрібно:
  • банани - 3 шт.
  • яйця – 3 шт.
  • цукор – 100 г
  • ванільний цукор – 10 г
  • рослинна олія – 100 мл
  • борошно пшеничне – 200 г
  • розпушувач – 10 г.
  • щіпотка солі.
     Два банани почистити, розімнути вилкою і змішати з яйцями, додати цукор і вальний цукор, сіль, олію. Всипати борошно, в яке попередньо додати розпушувач. Всі інгредієнти розмішати в мисці. Форму змастити олією, вилити в неї тісто і зверху покласти розрізаний на дві частини банан. Випікати при 200 градусах до готовності.
     Головною особливістю бананового хліба вважається не тільки смак і аромат свіжої випічки, але й вітамінно-мінеральний склад продукту. Він неймовірно корисний для організму людини, чим і впевнилися всі присутні після дегустації такого виробу. «Було смачно, корисно і креативно!», - всі в один голос відреагували на випічку. 
 
     Два дні студентам присвятили працівники кондитерського цеху супермаркету «Сільпо», що знаходиться на пр. Степана Бандери, 26. Всі разом готували смачні десерти, прикрашали їх, а потім неперевершені шедеври смакували з чаєм. Тільки по одних фото можна зрозуміти наскільки цікавими були ці дні.
 
 
 
 
 
     Від себе особисто і від керівництва деканату хочу виразити велику вдячність всім задіяним в проведенні майстер-класів: викладачам, студентам факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК та особливо працівникам супермаркету «Сільпо» - керуючого магазином Федину Олександру Івановичу, менеджеру з персоналу Фастовець Євгенії Євгеніївні за теплий прийом і чудову атмосферу в кондитерському цеху.
Ось така суперова навчальна практика у студентів спеціальності 181 «Харчові технології»!
 
Марія Жеплінська
Доцент кафедри процесів
І обладнання переробки продукції АПК
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook