Поради, які допоможуть знайти роботу

22 червня 2021 року

Здавалося б, роботу знайти досить легко. Для цього претендентові достатньо переглянути оголошення про вакансії, що публікуються роботодавцями на спеціалізованих сайтах і направити своє резюме по тих пропозиціях, які його цікавлять. Однак знайти роботу непросто. Адже більшості з нас потрібно не тільки знайти роботу, але і щоб ця вакансія була цікавою і добре оплачуваною.

Журналісти американського видання Glassdoor (Glassdoor - це американський веб-сайт, де нинішні і колишні співробітники анонімно залишають відгуки про компанії) провели експертне опитування і виявили основні умови, що необхідні нам для пошуку роботи мрії.

Першою перешкодою, яку потрібно подолати – не боятися виклику, що ми не кваліфіковані. Ми ніколи не будемо готові на всі 100% але при цьому ми маємо впевнено бажати вдосконалюватися. Тому не бійтеся подавати заявку на вакансію, якщо ви відповідаєте хоча б основним критеріям.

Далі ми завжди маємо налагоджувати ефективні комунікації, розширювати свою мережу професійних контактів. Постійно залишайтеся на зв’язку: створіть ефективний профіль у LinkedIn, зустрічайтеся з нинішніми та колишніми колегами, час від часу ходіть на співбесіди до роботодавців.

Нам потрібне натхнення. Знайдіть роботу, яка важлива для вас. Запорука досягнення високих результатів, успіху і щастя в житті - робити те, що для вас важливо.

Розвивайте свої soft skills. Багато людей вважають очевидними такі навички, як комунікабельність, вміння працювати в команді, лідерство, але для багатьох професій вони є базовими, тому їм слід приділяти особливу увагу. Ми повинні професійно вміти їх використовувати.

Нервування перед важливою справою – це норма. Найкращим способом заспокоїтися – готуватися до викликів, а не тікати від них. Тому заздалегідь готуйтеся і ще раз готуйтеся до співбесіди.

Рівень заробітної плати залежить від наших професійних навичок. Тому ми маємо правильно їх оцінювати. Оцініть ваш досвід, навички та репутацію і ви зможете знайти достойну зарплату.

При пошуку роботи ми повинні знати свої слабкі та сильні сторони. Ні в якому разі, не робіть вигляд, що зможете робити те, чого насправді не вмієте робити. Одержали задання, з яким можете не справитися питайте порад. Далі вже ви будете навчати інших та помагати своїй організації розвиватися.

На роботі завжди будете чути «ні». Не зупиняйтеся, вам потрібно навчитися робити висновки з уроків і пробувати ще раз, до поки не знайдете ключ до успіху.

Навколо вас завжди є потенційні наставники: однолітки, досвідчені професіонали, лідери. Знайдіть наставника, який дасть вам можливість розвиватися. Вивчайте, робіть висновки та творіть свій секрет ефективної роботи та життя.

Наші студенти вже давно зробили для себе висновки і роблять впевненні кроки у пошуку вдалої роботи. На питання «Як знайти таку роботу?» радо погодився дати відповідь студент 4 курсу 3 групи факультету аграрного менеджменту Красноштан Олександр.

Олександр запропонував поділитися своїм досвідом пошуку роботи та секретами, які допомогли її знайти. Ми виділяємо основні тезисні позиції, які є найсуттєвішими та можуть бути взяті на озброєння кожним.

• По-перше, треба розуміти, що саме вам подобається та до чого лежить ваша душа. Як говорив Конфуцій, китайський мудрець та філософ: «Оберіть собі роботу до душі, і Вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті». І це щира правда – якщо людина займається тим, що її по-справжньому задовольняє, то це вже півдороги до щастя. Звісно, студенту, особливо на початкових курсах важко в чомусь визначитись, тому не завжди перша робота визначає ввесь майбутній шлях професійного розвитку.

• Просто знайти роботу студенту не важко, особливо в Києві. Треба розуміти, для чого вона вам потрібна. Якщо просто заробляти кошти - то гарним варіантом буде влаштуватися офіціантом або продавцем-консультантом. Це не престижна, безперспективна, але зручна робота. В більшості випадків від кандидата не вимагають попереднього досвіду роботи і пропонують графік з урахуванням побажань працівника, що дозволяє поєднувати роботу та навчання.

• На мою думку, такий варіант прийнятний лише в окремих випадках, а краще буде шукати роботу з поглядом на її перспективи або перспективи в галузі, яку ви обрали. На початкових посадах помічника або асистента співробітникам пропонують доволі невисоку зарплатню та з роботою на повний робочий день. Звучить не так цікаво, як попередній варіант, але це тимчасові незручності. Пропрацювавши рік на одній посаді в одному підприємстві можна претендувати на підвищення та, відповідно, більший рівень зарплатні. Пропрацювавши три роки в одній галузі можна стати висококваліфікованим спеціалістом, який точно знає що і як робити.

Я почав шукати роботу ще на третьому курсі. Після здачі літньої сесії, в період пандемії коронавірусу було доволі складно обрати щось по душі, але я продовжував шукати. Основними джерелами вакансій були сайти work.ua та rabota.ua. Я завжди цікавився міжнародними економічними відносинами та логістикою, тому обрав для себе вакансії «Менеджер зовнішньоекономічної діяльності» або «Логіст». З такими ж думками я обирав спеціалізацію після 2-го курсу. Серед запропонованих варіантів я зупинися на кафедрі виробничого та інвестиційного менеджменту. Я дуже вдячний викладачам, які там працюють, а також завідувачу кафедри Шинкарук Лідії Василівні за отримані знання. Після двох тижнів пошуків зі мною зв’язалась HR-manager компанії «ФТП» та запропонувала пройти тестове завдання для прийому на роботу. Лише завдяки навчанню у професіоналів я, тоді ще студент 3-го курсу, зміг виконати те завдання краще, ніж старші конкуренти. Зараз я вже майже рік працюю в цій компанії і можу з упевненістю сказати, що це сталося лише завдяки заслузі викладачів кафедри інвестиційного та виробничого менеджменту.

Зі свого досвіду можу надати вам декілька порад:

1. Написати гарне, хоч і не велике резюме
2. Шукайте ті вакансії, що вас по-справжньому цікавлять
3. Будьте впевненні на співбесіді – роботодавці зацікавлені у вас не менше, ніж ви в роботі
4. На роботі віддаватися на повну. Якщо ваша ціль – розвиватися та кар’єрно зростати – необхідно працювати наполегливіше та активніше, ніж того від вас вимагають
5. Постійно навчатися. Працівник, який перестає навчатися, підвищувати свою кваліфікацію - це вже неефективний працівник.

Освіта - справжня валюта сучасної економіки. Щоб залишатися затребуваним на ринку, потрібно постійно підвищувати кваліфікацію. Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту чекає тебе у магістратурі на спеціальність «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами».


Віталій Гаврилюк,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Олександр Красноштан,
студент факультету аграрного менеджменту

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook