STOP булінг! Цикл заходів з протидії булінгу в Ірпінському фаховому коледжі

16 червня 2021 року
     У сучасному суспільстві відбувається багато конфліктів, телебачення повсякчас розповідає про жахливі вияви насилля та жорстокості. Тому сьогодні дуже важливо пропагувати відмову від насильства, навчати розуміти одне одного, любити людей і сприймати інших такими, які вони є.
     За даними дослідників, 7 із 10 дітей в Україні стикалися з булінгом у тих чи інших проявах (були жертвою або свідком цього ганебного явища). Саме тому протягом першої декади червня в Ірпінському фаховому коледжі Національного університету біоресурсів і природокористування України проведено виховні години в рамках правопросвітницького проєкту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» з протидії булінгу.
     З метою запобігання булінгу куратори груп першого курсу економічного відділення Лариса Гурська, Людмила Черненька та Світлана Іванова провели виховну годину. Головною темою виховних заходів стала протидія булінгу в навчальному закладі. Студенти переглянули відеоролики та картки, з’ясували, що таке булінг, яка за нього передбачена відповідальність, чим відрізняється звичайний конфлікт від булінгу та як захистити себе та оточуючих від цькування.
     Учасники заходу запам’ятали 3 важливі кроки, які дозволяють протидіяти булерам:
  1. STOP (зупиніть кривдника).
  2. TALK (скажіть агресору, що в разі неприпинення ви будете змушені повідомити педагогам, батькам, поліції).
  3. WALK (зробіть вигляд, що вам байдуже і йдіть геть).
     «Булінг: виклики та протидія» – під таким гаслом пройшла виховна година для студентів групи 106-К, яку провела куратор Наталя Даль. Мета заходу – запобігати різним формам насилля у студентському середовищі. У ході спілкування педагог реалізовувала завдання:
  • навчити студентів виявляти основні ознаки булінгу в молодіжному середовищі та протистояти різним формам насилля стосовно інших студентів чи їх самих безпосередньо;
  • визначити ставлення студентів до проявів булінгу й оцінити ризик появи (або реальні прояви) булінгу в колективі;
  • сформувати стійке усвідомлення бажання протистояти різним проявам насилля одних студентів стосовно інших.
     Вихователь гуртожитку Тетяна Кириленко провела тематичну годину спілкування з мешканцями гуртожитку «Булінг у студентському середовищі. Запобігання». У ході зустрічі присутні обговорили проблему насильства у молодіжному середовищі та способи його запобігання. Також розглянули тему формування у студентів негативного ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин), виховання дбайливого ставлення до власного здоров’я.
     З метою формування правової культури та правової свідомості студентської молоді, в актовій залі коледжу відбулася зустріч здобувачів освіти першого курсу з працівниками правоохоронних органів та практичним психологом коледжу Богданом Когутом. Учасниками зустрічі були співробітники сектору ювенальної превенції Бучанського районного управління поліції - інспектор Анастасія Ліхіцька і старший інспектор Віталіна Прядко.
     Представники ювенальної поліції у доступній для молоді формі донесли інформацію про недопущення порушень поведінки в громадських місцях, пояснили правові аспекти питання злочинності серед неповнолітніх.
     Задля підвищення обізнаності студентів з питань протидії насильству та з метою формування нетерпимого ставлення до будь-яких форм булінгу, практичний психолог Богдан Когут розповів присутнім про пошук шляхів виходу зі складних ситуацій, формування навичок відповідальної, безпечної поведінки, емпатійного ставлення. Зустріч пройшла у формі діалогів, першокурсники отримали безліч корисної інформації та погодилися з тим, що необхідно ретельно обдумувати свої вчинки та власне майбутнє.
 
 
Андрій Сиротенко,
заступник директора з виховної роботи

Ірпінського фахового коледжу 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook