Студенти 4 курсу ОС «Магістр» ознайомились з роботою лабораторії на Бессарабському ринку

15 червня 2021, 13:37

Під час проходження практики з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» студенти 4 курсу ОС «Магістр» відвідали один з найстаріших та найкрасивіших критих ринків в Україні – Бессарабський ринок. Зокрема ознайомились з роботою лабораторії на ринку: порядок проведення ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, молока та молочних продуктів, методика проведення радіологічного дослідження (допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137 Cs), дослідження овочів та фруктів на вміст нітратів та ін. Дана лабораторія акредитована, діяльність відповідає вимогам ISO (International Organization for Standardization).

Завідувач лабораторії розповіла про порядок перевірки документації, приймання та відбір зразків для дослідження, структуру лабораторії, наявність різних відділень для дослідження різних видів продукції: м’яса, молока та молочних продуктів, окрема кімната для радіологічного дослідження, відділ для дослідження плодоовочевої продукції.
Студенти мали змогу в практичних умовах спостерігати за проведенням бактеріоскопії (мазки відбитки селезінки) та трихінелоскопії (перевірка свинини). У відділі дослідження молока та молочних продуктів дослідили молоко на кислотність, провели перевірку на фальсифікацію содою, визначили мікробіологічне обсіменіння молока за редуктазною пробою.

Визначення густини, вміст білку, жиру та сухої речовини у молоці, проводять на ультразвуковому аналізаторі ЕКОМІЛК-Стандарт. Дана лабораторія оснащена люміноскопом «Филин», який використовують для орієнтованого встановлення фальсифікації продуктів харчування, зокрема провели порівняльну характеристика масла вершкового натурального та маргарину. Вміст нітратів визначали в подрібненому кавуні, використовуючи механічну мішалку ЛАБ-ПУ-03, аналізатор іонів (АІ-123) та за таблицею визначили концентрацію. При виникненні спірних питань, або виявлені невідповідності - зразки направляють до арбітражної лабораторії.

 

Юлія Гриб, асистент кафедри ветеринарної гігієни ім.професора А.К.Скороходька
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook