День університету: святкові локації

28 травня 2021 року

 

     Керівництво університету постійно дбає про поліпшення матеріально-технічної бази. Серед новинок цієї весни, приурочених до Дня університету, – великий (3*5 м) відеоекран, встановлений на фасад 10-го навчального корпусу: саме з нього студенти, викладачі і гості НУБіП віднині дізнаватимуться про життя нашого університету. А факультети і ННІ презентували численні нові та оновлені навчально-наукові лабораторії і центри. З частиною з них і познайомили міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, який був почесним гостем святкування. Також він привітав колектив з річницею та вручив високу державну нагороду проректору з науково-педагогічної роботи Василю Шинкаруку.

 

     Гуманітарно-педагогічний факультет представив Центр синхронного перекладу.

     Тепер майбутні перекладачі зможуть вивчати технології синхронного перекладу на практиці, адже це дуже нелегкий вид перекладацької діяльності, розповідає завідувачка кафедри іноземної філології і перекладу Світлана Амеліна. Перекладачі-синхроністи працюють зазвичай парами, змінюючи один одного кожні 30 хвилин: настільки великим є навантаження. При цьому не менш важливим, ніж відмінне володіння іноземною мовою, є знання технологічних аспектів процесу синхронного перекладу. Тому безпосереднє робоче місця перекладачів – кабіна – обладнане за міжнародними стандартами.
     Більшість необхідних речей для обладнання центру придбано за рахунок спонсорів, а багато робіт виконані самостійно, додає професор кафедри соціальної роботи і реабілітації Ростислав Тарасенко.
 

     Ще один презентований сьогодні підрозділ гуманітарно-педагогічного факультету – лабораторія соціально-психологічної реабілітації.

     Вона створена для відновлення емоційного стану, релаксації, відпочинку студентів, співробітників університету та їхніх дітей. Для цього розроблено програму роботи на кожен день тижня. Вона включає арт- (відновлення за допомогою літератури, музики, живопису), арома- і соляну терапії, роботу з постковідними мікрогрупами (самореабілітація для людей із постковідним синдромом, дихальні вправи), заняття із стрес менеджменту, «Ікігаї», (розвиваємо стресостійкість і звільняємося від негативних емоцій), глибинну м’язову релаксацію за Якобсоном, відновлення за допомогою книг, музики та відео. Ця кімната перетворюється на сенсорну, де повністю блокується доступ світла, є можливість увімкнути музику для релакса, медитації, споглядання відео. Це також додаткове місце для проведення тренінгів, групових занять, терапій тощо.
 

     На факультеті тваринництва та водних біоресурсів з’явилася нова родзинка – Центр водних біоресурсів та аквакультури.

     За своєю унікальністю, матеріально-технічним оснащенням та кадровим забезпеченням такий центр створюється в Україні вперше, говорить проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим КондратюкТут готуватимуть бакалаврів, магістрів та докторів філософії за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура», а також надаватимуть консультативні послуги та науково-практичні рекомендації з питань рибної галузі.
     Центр об’єднав комплекс навчальних, навчально-наукових та науково-виробничих лабораторій, додає в.о. декана Руслан Кононенко. Всі вони забезпечені сучасним обладнанням для визначення якості води, біологічної продуктивності гідробіонтів, проведення молекулярно-генетичних та біохімічних досліджень, удосконалення технологій аквакультури. Саме тому тут можна провести найсучасніші дослідження з ультразвукової діагностики риб, здійснювати ДНК-маркерну ідентифікацію та паспортизацію біологічних об’єктів, проводити мікробіологічні та іхтіопатологічні дослідження, а також розробляти методики з відтворення водних генетичних ресурсів.
     До його створення долучився не лише університет, а й ряд рибницьких господарств, керівники яких – В.Г. Шапошник, Ю.Ф. Яременко, О.В. Соляник та багато інших – заслуговують на найщирішу вдячність.
 

     Представив новинки і ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. Так, на кафедрі автоматики і роботохнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка у проблемній науковій лабораторії продовжує розвиватись наукове спрямування «Інтернет-речей», котре перетворюється в окрему лабораторію.

     Зміст її стендів особливий – вони створюються за результатами досліджень аспірантів і докторантів, де передбачається управління об’єктами шляхом використання всесвітньої інтернет-мережі на основі ІР-технологій, говорить завідувач кафедри Віталій Лисенко. Родзинка лабораторії у використанні ПЛІСів – програмованих логічних інтегральних схем, котрі замінюють традиційні програмовані контролери: на одному кристалі створюють програмний логічний контролер з відповідною обв’язкою входів і виходів (аналого-цифрові і цифрово-аналогові перетворювачі, нормуючі підсилювачі, релейні виходи тощо). Для цих ПЛІСів вже створено (і продовжується вдосконалення) програмне забезпечення, використання якого дозволяє отримувати щоразу новий програмований логічний контролер із специфічною обв’язкою. Перспектива на наступні десять років саме за цими технічними засобами.
 

     Серед іншого було відкрито першу чергу міжкафедральної навчально-наукової лабораторії «SMART GRID», яка розташувалася в навчальному корпусі №8.

     Концепція SMART GRID в умовах реформування ринку електричної енергії набуває все більшої актуальності. За останні роки здійснений великий прорив у створенні електроенергетичних систем з комбінованим використанням традиційних та відновлюваних джерел енергії. Важливим з точки зору якісної освітньої підготовки студентів та провадження наукової роботи є систематизація досліджень у цій сфері, розроблення нових методологічних підходів та технічних платформ щодо їх реалізації і ефективного управління.
     Ідея створення в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження навчально-наукової лабораторії «SMART GRID» виникла з огляду на важливість вивчення функціонування принципово нових енергетичних систем з використанням відновлюваних джерел енергії, інженерних підходів до проектування окремих компонентів електричних мереж для підвищення їх надійності та енергоефективності. Її основними складовими є комплекс технічних засобів для розв’язання завдань підвищення енергоефективності електроспоживання, формування енергетичних балансів з найменшою вартістю електроенергії шляхом використанням інформаційних технологій.
     Серед лабораторного обладнання – спеціалізовані стенди для вивчення взаємозв’язку параметрів складаних електромереж, моделювання оптимальних технологічних режимів енергосистем із застосуванням методів інтелектуального управління та економічних критеріїв оптимізації. Такий підхід має важливе значення для економіки країни і сприяє підвищенню енергонезалежності країни.
     Тільки-но завершена робота над створенням низки стендів для вивчення методів інтелектуального управління енергобалансами локальних електроенергетичних мереж. Технічна платформа дозволяє реалізувати принципи динамічного енергоменеджменту на основі добового прогнозування рівнів генерації автономних джерел (традиційних і відновлюваних) для забезпечення заданого графіка електроспоживання з найвищою енергоефективністю.
     Варто зазначити, що лабораторія «SMART GRID» створюється у співпраці з провідними компаніями - виробниками та інсталяторами сучасного обладнання в сфері електричної інженерії «Таврида Електрик Україна», ТОВ «Атмосфера» та ДТЕК «Київські регіональні мережі».
 

     У межах міжнародної грантової співпраці з USAID «Проєкт енергетичної безпеки», який передбачений угодою між Україною та США про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво для сприяння стійкому економічному розвитку на кафедрі електротехніки, електромеханіки та електротехнологій створена навчально-наукова високовольтна електровимірювальна лабораторія.

     Серед нових лабораторних стендів вирізняється найсучасніше обладнання для випробування ізоляції рідких і твердих діелектриків, індивідуальних захисних засобів, перевірки працездатності і контролю ампер-секундних характеристик автоматичних вимикачів змінного струму, вимірювання електромагнітних характеристик силових трансформаторів, високовольтного пропалювання дефектної ізоляції кабелів, виявлення і визначення місця пошкодження кабелів методом локаційного рефлектометричного осцилографування та інше, представляє новий підрозділ директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун.
     Інститут вже давно сповідує нові принципи створення лабораторних комплексів з уніфікацією обладнання та програмно-технічних засобів для викладання декількох дисциплін та забезпечення діяльності наукових проектів і госпрозрахункових підрозділів кафедр. Не виняток і ця нова лабораторія. Тут студенти, які навчаються за спеціальністю «Електротехніка, електромеханіка та електротехнології», здобуватимуть практичні компетенції з дисциплін «Діагностування енергообладнання», «Технічний сервіс енергообладнання», «Технічне обслуговування та ремонт засобів автоматики».
 

     Дещо про розробки науковців механіко-технологічного факультету.

     У 1997 році на базі кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка (в той час – кафедри сільськогосподарських машин) вперше в Україні було започатковано новий науковий напрямок – розробка механіко-технологічних основ систем точного землеробства – та створено відповідну проблемну лабораторію. За час її існування було виконано низку фундаментальних досліджень.
     І ось нещодавно лабораторія точного землеробства отримала нове дихання. Дочірнє підприємство «Амазоне – Україна» в особі генерального директора Дмитра Давиденка у співпраці з керівництвом університету та нашого факультету прийняло рішення створити нову навчально-наукову лабораторію точного землеробства та оснастити її сучасними навчальними стендами і обладнанням, говорить декан В’ячеслав Братішко. Поряд з цим планується відкриття навчального демонстраційного майданчика зі зразками сучасної техніки.
     Нагадаємо: компанія ДП «Амазоне – Україна» – дочірнє підприємство одного зі світових лідерів сільськогосподарського машинобудування – компанії AMAZONEN-WERKE H. Dreyer GmbH & Co. KG – та генеральний імпортер сільськогосподарської і комунальної техніки з більш як 20-річним досвідом роботи на ринку України. Вона розробляє і виготовляє сучасні інноваційні ґрунтообробні і посівні машини, техніку для внесення добрив та догляду за посівами, ISOBUS-термінали, сенсори азоту, програмне забезпечення та інші інтелектуальні системи.
 

     На факультеті інформаційних технологій відкрили лабораторію інформаційних технологій у природокористуванні.

     Ідея її створення для завдань аграрної та природоохоронної галузей реалізовувалася вже кілька років, зазначає декан Олена Глазунова. При вивченні навчальних дисциплін «Методи та системи штучного інтелекту», «Технології Інтернет речей», «Програмування мобільних додатків», «Інтелектуальний аналіз даних» та інших здійснювалася постановка лабораторних робіт з прикладною спрямованістю на аграрний сектор економіки та екологічну проблематику. І нарешті настав час, коли ми можемо зібрати в одному місці всі лабораторні роботи для їх виконання в межах вивчення нового навчального курсу «Інформаційні технології в природокористуванні» з відповідним технічним обладнанням та програмним забезпеченням.
     До пулу інформаційних технологій, які використані для цього, увійшли комплексні інформаційні системи управління агробізнесом на прикладі AgroOnline та SoftFarm, технології Machine Learning при виведенні та оцінці нових сортів рослин, селекції тварин, розпізнаванні космічних знімків сільськогосподарських угідь; технології OLTP (транзакційна обробка даних у режимі реального часу) і OLAP (аналіз даних у режимі реального часу) для обробки даних моніторингу, технології Інтернет речей (зокрема, розробка ІоТ платформ для метеостанцій, контролю мікроклімату, розпізнавання образів з використанням дронів тощо). Стара лекційна аудиторія перетворена у лабораторію-трансформер: її можна використати як для лекцій (оскільки вона розрахована на 100 осіб), так і для лабораторного заняття на 16 робочих місць. При цьому мультимедійне обладнання для лабораторних робіт є інтерактивним, зокрема, ми використали при обладнанні аудиторії український стартап CamTouch – пристрій, що дозволив перетворити звичайний проектор на інтерактивну дошку.
     Ще одна новинка факультету інформаційних технологій – відеостудія цифрового освітнього контенту. Вона обладнана за рахунок коштів університету та наукової теми «Розробка моделі веб-орієнтованої системи доставки навчального контенту в умовах відкритої університетської освіти». Приміщення для відеостудії переобладнано, облаштовано звукоізоляційними панелями та хромакеєм. Придбано камери, мікрофони, планшети, робочі станції, системи для міксування відео. Програмне та технічне забезпечення дає можливість записувати, здійснювати монтаж відеоматеріалів, міксувати відеопотоки з різних джерел, накладати різноманітні ефекти. Всі матеріали після монтажу та розгляду на навчально-методичній раді розміщуються на відеоканалі факультету https://www.youtube.com/channel/UC-U1fqRT0jeRLUUDcMq1uaw.
 

     На факультеті аграрного менеджменту за підтримки ради роботодавців відкрили навчально-науково-виробничу лабораторію бізнес-аналітики кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності.

     Для неї відремонтовано аудиторію №325 10-го навчального корпусу. Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» надала необхідні меблі, а мультимедійну техніку та 15 сучасних комп’ютерів придбали за підтримки компанії ІМК. Ця лабораторія буде використовуватись для проведення навчальних занять, курсів, бізнес-зустрічей та тренінгів.
 

     Родзинка ННІ неперервної освіти і туризму, представлена на святі, – нова навчально-науково-виробнича лабораторія організації та технології ресторанного господарства кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу.

     Тут проходитимуть практичну підготовку фахівці спеціальностей «Готельно-ресторанна справа» і «Туризм». Зокрема, лабораторні заняття з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства». На професійній кухні молодь опановуватиме ази кулінарного мистецтва, вивчатиме передові технології створення ресторанних страв, проводитиме науково-практичні дослідження.
     Адже володіння технологією приготування напівфабрикатів, кулінарних виробів і страв із дотриманням правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог, формування вмінь здійснювати органолептичне оцінювання якості кулінарних страв, виховання культури споживання їжі, розвиток естетичних смаків – це знання та вміння, які допоможуть майбутнім фахівцям бути конкурентоспроможними на ринку праці, переконана завідувачка кафедри Дарія Басюк.
 

     Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології презентував навчально-науково-виробничу лабораторію екологічного контролю довкілля кафедри екології агросфери та екологічного контролю.

     Вона створена для посилення практичної підготовки бакалаврів і магістрів спеціальності «Екологія» освітньо-професійних і освітньо-наукових програм «Екологія та охорона навколишнього середовища»«Екологічний контроль та аудит» «Екологія» у сфері екологічного контролю та їх наукових досліджень. Тут можна буде визначати хімічні елементи, контроль яких є обов’язковим у відповідності до державного законодавства і директив Євросоюзу з екологічного контролю об’єктів довкілля. Лабораторія надаватиме науково-консультаційні, дорадчі та інші послуги, організовуватиме конференції, семінари, курси підвищення кваліфікації тощо.
 

     До Дня університету наукові розробки представив і колектив агробіологічного факультету.

     Зокрема, кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна – свої наукові здобутки із агрохімсервісу технологій вирощування сільськогосподарських культур із елементами прецизійного агровиробництва. Серед них – технології отримання безвірусного посадкового матеріалу за допомогою культури in vitro сортів української селекції (що дозволяє конкурувати із насінням, яке завозиться із-за кордону), обладнання із агрохімічного скаутінгу, яке дозволяє проводити моніторинг стану рослин у полі за допомогою спеціальних дронів і портативного агрохімічного інструментарію. Продовженням логічного ланцюга агрохімічного сервісу є управління живленням рослин. Із цього напряму кафедра має у своєму розпорядженні розроблену лінійку спецдобрив та технічні засоби для їх якісного і своєчасного внесення (промисловий квадрокоптер XAG). Крім того, таке обладнання дозволяє вносити засоби захисту рослин, трихограму (від шкідників), а також висівати сидеральні культури. Цей агрохімічний ланцюг майбутні агрономи опановують частково на рівні бакалавра, вивчаючи дисципліну «Безпілотне обприскування та бакові суміші». У повному ж обсязі – за допомогою новітніх технологій – опановують магістри освітньо-професійної програми «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві», навчаючись також управляти ростом і розвитком рослин, у т.ч. і живленням, за допомогою інноваційних рішень, працюючи із роботом по догляду за рослинами FarmBot (наданий компанією «Dron.ua»). Навчаючись за цією програмою, студенти також працюють із розробками компаній «Trіmble» і «Agrilab».
  
 

     Агробіологи презентували і зимову полікарбонатну теплицю в плодоовочевому саду, яку ввели в експлуатацію цієї весни.

     У ній передбачено два відділення – акліматизації посадкового матеріалу та розсадне з гідропонною NFT системою, говорить декан Оксана Тонха. За своїм конструктивом теплиця організована за принципом Мітлайдера та виготовлена з стільникового полікарбонату. Товщина світлопрозорих панелей – до 10 мм, що дозволяє проєкту бути енергоощадним та витримувати значні снігові і вітрові навантаження. Автоматична система провітрювання представлена двома комлексами фрамуг і захищає рослини від перегрівів. Розсада вирощується за касетною технологією на багатоярусній стелажній системі з використанням штучного доосвічування рослин. Теплозабезпечення теплиці здійснюється за рахунок використання спеціальних інфрачервоних плівок та електрокалориферів. З метою раціоналізації витрат на доосвічування рослин передбачено використання чотирьох різних типів led світильників.
     На сьогодні в теплиці підростають сіянці та розсада огірків, помідорів, перцю солодкого, суниці та інших культур.
 
 
Валентин Обрамбальський,

Ірина Кушніренко 

 

 
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook