Проректор Вадим Ткачук: про фінанси, соціальний захист працівників університету і міжнародну роботу в умовах світової пандемії

4 червня 2021 року

     Цикл інтерв’ю з проректорами, які знайомлять університетську громаду з основними досягненнями та завданнями колективу університету на 2021 рік, продовжує розмова з проректором з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадимом Ткачуком.

 
  • Вадиме Анатолійовичу, фінанси це кровоносна система кожної організації. Як з цим справи у поточному році в НУБіП?

     — Фінансова стійкість університету – це наш головний пріоритет, тож ректорат приділяє цьому належну увагу з урахуванням тих викликів, які пов’язані з поширенням COVID-19, сповільненням темпів розвитку економіки, недостатнім державним фінансуванням освіти і науки, падінням доходів населення тощо.
     Фінансова сторона життєдіяльності університету базується на таких складових: обсяг державного фінансування, надходження коштів від основної діяльності (плата за навчання), надання послуг (проживання в гуртожитках, госпрозрахункова діяльність), надходження від оренди, благодійна допомога та гранти.
     Відомо, що уже другий рік поспіль розподіл державних фінансів на освіту проводиться за формулою, яка базується на показниках масштабності університету та ефективності діяльності. У 2020 році НУБіП за цієї формулою отримав додатково майже 42 мільйони гривень, які, в тому числі, були спрямовані на поліпшення матеріальної бази, і що, в свою чергу, зменшило навантаження на спеціальний фонд університету. В поточному році, на жаль, окрім базового фінансування, додаткових коштів освіта на отримала. Бюджет університету сьогодні – це на 96% заробітна плата з нарахуваннями, комунальні витрати та соціальна підтримка дітей-сиріт. Тому для реалізації планів та завдань, визначених програмою розвитку університету, увесь колектив повинен мобілізувати зусилля на збільшенні власних надходжень і заощадливому, раціональному використанні існуючого ресурсу. Серед пріоритетів повинні бути збільшення контингенту студентів, оптимізація структури університету, раціональна організація навчального процесу, активізація роботи навчально-науково-виробничих лабораторій та підрозділів, які надають різноманітні послуги, збільшення надходжень від спільних, в тому числі міжнародних, проектів, грантів.
     Іншим викликом є запровадження індикативної собівартості, яка покликана вирівняти вартість навчання за держзамовленням і за контрактом. А це призведе до зростання вартості навчання за контрактом. Для прикладу, у 2021 році запроваджується уже 70% розмір плати за навчання від індикативної собівартості, що складатиме понад 27 тисяч грн для бакалаврів і більше 35 тисяч – для магістрів.
     Є виклики і з утриманням гуртожитків, оскільки фіксована вартість проживання у 40 відсотків від розміру стипендії лише частково покриває усі необхідні витрати, особливо що стосується оновлення матеріально-технічної бази, проведення поточних і капітальних ремонтів. Університет щороку дотує гуртожитки на суму від 6 до 8 мільйонів гривень, проводяться заходи з енергозбереження, заміна вікон, ремонт місць загального користування, заміна дахів, комплексне оновлення меблів, ремонт кімнат тощо. В умовах постійно зростаючих витрат на утримання гуртожитків плата за проживання в них ось уже котрий рік поспіль складає 17 гривень на добу на одного студента, що у 5-6 разів дешевше будь-якого ліжкомісця у хостелах.
 
  • А що до соціальної роботи?

     — Основним досягненням університету в соціальній роботі вважаю збереження штатної чисельності працюючих, незважаючи на зменшення контингенту студентів, які навчаються за держзамовленням та простій, який був оголошений у період карантину (для інформації, університет забезпечив у цей час виплату мінімальної заробітної плати усім, хто перебував у простої), оновлення матеріальної бази спортивно-оздоровчого табору «Академічний», де збудовано і обладнано 23 нових сучасних дерев’яних будиночки з усіма зручностями на 80 ліжкомісць. За період пандемії на лікування коронавірусу для працівників університету була виплачена матеріальна підтримка на суму понад 1,3 мільйонів гривень. Ми у повному обсязі і своєчасно виконуємо зобов’язання з підтримки дітей-сиріт та тих, які залишилися без піклування батьків.
     Університет також поставив за мету побудувати новий спортивний комплекс, реконструювавши павільйон сільгоспмашин (територія за 11-м навчальним корпусом). На сьогодні уже проведено робіт на суму понад 2,3 мільйона гривень, працюємо над отриманням фінансування від фонду розвитку закладів освіти МОН, залученням коштів випускників, роботодавців, благодійників. Загальна сума коштів відповідно до кошторисної документації складатиме біля 38 млн. грн. Реалізація цього проєкту значно розширить базу спортивних споруд університету.
 
  • І про міжнародні зв’язки з огляду на суцільну світову пандемію, яка триває ось уже протягом майже півтора року…

     — Не можу сказати, що пандемія не торкнулась питань інтернаціоналізації. Звичайно, сповільнились і перейшли в дистанційний режим і більшість міжнародних заходів. Проте університет активно продовжує спілкування з нашими партнерами, розширює і активно реалізує існуючі програми: працюють проєкти інституту сільськогосподарської радіології з Фукушімою (Японія) та Норвезьким університетом наук про життя у сфері радіології і захисту довкілля від впливу радіації, реалізуються проєкти Європейської програми Єразмус. Продовжується співпраця з організації спільного курсу з безпеки продовольства з університетом Pennstate (США), реалізуються програми подвійних дипломів з Варшавським університетом наук про життя, Поморською академією в Слупську (Польща), Словацьким аграрним університетом, Університетами прикладних наук Ваєнштефан-Трісдорф та Ангальдт (Німеччина), ISA Ліль (Франція) та інших, проводяться щорічні семінари з Університетом Вагенінген (Нідерланди). Студенти продовжують щороку виїздити на практику до Швейцарії, Німеччини, Великої Британії, Данії, Норвегії, Польщі, Туреччини. Активно розвиваються дистанційні форми міжнародних стажувань для науково-педагогічних працівників з актуальних питань освіти та досліджень з Латвією, Польщею, Болгарією.
    Університет активно позиціонується в міжнародному рейтингу QS, Green Metrics, Європейській асоціації університетів, Великій Хартії Університетів, Європейській асоціації університетів наук про життя, міжнародних галузевих асоціаціях університетів та наукових установ, проводиться активна робота по залученню іноземних студентів. Заплановано відкриття факультету у КНР тощо.
     Разом з тим у нас є великі резерви і невикористані можливості. Ми мало подаємо заявок на гранти для освіти і досліджень. Потрібно, щоб кожен факультет як мінімум мав або брав участь у реалізації одного чи двох міжнародних грантів чи програм співробітництва із зовнішнім фінансуванням, потрібно розширювати пропозицію навчання англійською або іншими іноземними мовами. Особливо це стосується магістерських програм. Слід також розширювати практику залучення іноземних професорів для читання лекцій, обміну викладацькими практиками, а також направлення наших НПП для обміну досвідом у передові університети та наукові установи світу. Усе це є в полі зору ректорату і, сподіваюсь, ця робота активізується найближчим часом.
 

Розмовляла Ірина Кушніренко 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook