Парламентський контроль у ХХІ сторіччі

2 червня 2021 року
   В травні відбулася конференція Програми USAID РАДА, щодо обговорення парламентського контролю у XXI сторіччі, відповідно до карантинних обмежень конференція відбувалася в двох форматах оф-лайн та он-лайн. Спікерами даної конференції були народні депутати України, представники Уряду, контрольних інституцій та інших державних органів, відомі українські та міжнародні експерти. Члени кафедри фінансів Юлія Негода Юлія та Зоя Тітенко я теж долучилися до даного заходу.

  З вітальним словом до учасників конференції звернулись, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, заступниця Голови парламенту Олена Кондратюк, директор Місії USAID в Україні Джеймс Хоуп, президент Фонду Східна Європа Віктор Лях, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

  На конференції були обговорені ключові досягнення та проблеми у здійсненні парламентського контролю в Україні та інших державах, включаючи ЄС, США та Великобританію.
   Як зазначив Павло Фролов, народний депутат України, Програма USAID РАДА працює над створення оптимальної моделі парламентського контролю для України із врахуванням найкращого міжнародного досвіду. Програма успішно адвокатувала ухвалення нового закону про парламентський контроль, а також допомогла парламенту повноцінно його імплеменувати.

   Сергій Демченко, зокрема розповів як пандемія COVID-19 вплинула на парламентський контроль в Україні та інших країнах, а також звернув увагу на інструменти, які можуть бути впроваджені у Верховній Раді України для посилення контрольної функції.

  Ілона Хмельова, експертка з правових питань Програми USAID РАДА, зазначила, що парламентський контроль – це не просто нагляд однієї інституції за іншими інституціями. Це контроль від імені всіх громадян. Парламентський контроль – це не контроль окремих депутатів з різними особистими інтересами, це контроль представницького органу від імені народу.

   Ілона Хмельова як юристка-міжнародниця запропонувала цікаву аналогію. Розалін Хіггінс (перша жінка, яка очолювала Міжнародний Суд ООН), даючи визначення міжнародного права, відзначала, що йдеться не про набір норм, а про процес. Те ж саме можна сказати про парламентський контроль. Це не сукупність законів, які його врегульовують, і не набір окремих звернень чи звітів. Контроль є постійним щоденним процесом, що гарантує систему стримувань і противаг, ефективне урядування та захист прав людини.


   Підняті на конференції питання викликали жвавий інтерес та цікаву дискусію у всіх учасників.

 
Олійник Лариса
доцент кафедри фінансів
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook