Розробка системи нагляду сказу тварин із застосуванням геоінформаційних систем (GIS)_та інноваційного тесту біосенсорики (SPR)

7 квітня 2021 року

   Нині на кафедрі епізоотології, мікробіології і вірусології виконується державна науково-дослідна робота Розробка системи нагляду сказу тварин із застосуванням геоінформаційних систем (GIS)_та інноваційного тесту біосенсорики (SPR)) номер державної реєстрації № 0119U100820. Керівник тематики д.вет.н., професор Недосєков Віталій Володимирович.
   Біосенсори – нова та надзвичайно перспективна тематика для дослідженнь у галузі ветеринарної медицини.
   Біосенсори дозволяють опрацьовувати велику кількість зразків за стислий період часу, характеризуються невисокою вартістю, малими габаритними розмірами, стабільністю сигналу, зручністю в експлуатації.
   До недоліків використання біосенсорів можна віднести, хіба що чутливість до коливань температури та значень рН, а також обмеження при роботі з біологічним матеріалом.  
   На тематиці працюють аспіранти кафедри: Самойленко М.Є. та Маковська І.Ф. У своїх дослідженнях Самойленко М.Є. намагається створити біосенсорну систему для виявлення антигену вірусу сказу або специфічних антирабічних антитіл.
   Окрім цього, з огляду на масове впровадження в систему контролю сказу широкого арсеналу засобів специфічної профілактики виникає гостра потреба здійснення оцінки серологічного поствакцинального антирабічного профілю тварин та аналізу ефективності використання вакцин, тому набутий досвід здійснення наукових досліджень в лабораторії Біосенсорики НУБіП України, щодо створення прототипів імунних біосенсорів на основі оптичних і електрохімічних перетворювачів (трансдюцерів), тобто сенсорних чіпів для експресної біохімічної діагностики ретровірусного лейкозу великої рогатої худоби, визначення сальмонельозу, псевдомонозу, деяких пестицидів, ноніл-етоксилатів, мікотосинів і інших аналітів, має визначальне значення при виконанні запропонованого проекту та вимагає продовження для розробки експрес-методу оцінки рівня антирабічних антитіл.
Маковська І.Ф. аспірант четвертого року навчання зосередила свою увагу на обгрунтуванні використання геоінформаційних систем (GIS) та цих методів. Очікується, що розроблена система епізоотологічного нагляду та контролю сказу тварин на основі ГІС-технологій на території всієї України дасть можливість комплексного і масштабного визначення просторово-часових тенденцій випадків сказу й допоможе встановленню факторів, які сприяють персистенції сказу в тій чи іншій місцевості, проведенню більш ефективної роботи з профілактики. Прогнозування майбутніх спалахів хвороби дасть можливість своєчасного їх виявлення, попередження та зменшення ризиків для життя як тварин, так і людей.
   За перше півріччя 2021 р. виконавцями тематики було встановлено доцільність використання біосенсорних оптичних систем для пошуку антирабічних антитіл, підготовлено постерну доповідь для Міжнародного симпозіуму зі зменшення біологічної загрози (IBTRS 2021).  Також на етапі узгодження з науковим керівником знаходиться стаття «Експериментально обґрунтування розробки експрес-методу виявлення антитіл проти сказу в сироватці крові тварин методом поверхневого плазмонного резонансу».

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook