Навчальна практика – невід’ємна складова якісної підготовки фахівців лісового і садово-паркового господарства

1 червня 2021 року

Нарешті після тривалого дистанційного навчання студенти ОС «Бакалавр», які навчаються за спеціальностями 205 «Лісове господарство» та 206 «Садово-паркове господарство» у Навчально-науковому інституті лісового і садово-паркового господарства, повернулися у стіни університету й одразу вирушили на навчальні практики з дисциплін «Лісові культури» «Лісові розсадники» та «Декоративне розсадництво і насінництво», які тривають від 17 травня по 05 червня на Навчально-дослідному розсаднику кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, у Дзвінківському ННВЦ ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», Національному ботанічному саду ім. М. М. Гришка, центрі садівництва «Артвіль».

Студенти 3 курсу, хоча й у дещо пізні агротехнічні терміни проходять навчальну практику з розсадництва, все ж мають змогу опанувати практичні навички після освоєння теоретичної частини під час лекційних та лабораторних робіт із відповідних дисциплін. Головними навчальними завданнями практики для формування майбутніх фахівців лісового і садово-паркового господарства є підготовка насіння до висіву, виконання основного та передпосівного обробітку ґрунту, висів насіння, формування саджанців та догляд за рослинами після зими, висаджування здерев’янілих та укорінених живців.

 

Під час практики студенти садово-паркового спрямування мають можливість ознайомитись із сучасними технологіями вирощування та утримання садивного матеріалу широкого асортименту декоративних рослин у центрі садівництва «Артвіль». Вони значно розширюють свої знання із особливостей вирощування та догляду за садивним матеріалом місцевих деревних видів, а також багатьох інтродуцентів і культиварів (сортів) декоративних дерев та кущів, які поширені на ринку України.

 

Майбутні фахівці галузі ознайомилися із організацією території деревного розсадника, особливостями зберігання і підготовки насіння різних видів до висіву, опрацювали техніку передпосівного обробітку ґрунту та висіву насіння, догляду за надземною частиною саджанців і особливостями живцювання листяних кущів декоративних деревних видів та тополь. Значних зусиль було докладено щодо впорядкування території та реконструкції посівного і шкільних відділень розсадника, які минулого року студенти не мали можливості відвідати у зв’язку із карантинними обмеженнями.
Студенти 4 курсу спеціальності «Лісове господарство» проходять навчальну практику з «Лісових культур» у Дзвінківському ННВЦ ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» на лісокультурних площах і дослідних об’єктах кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій. Основні завдання цієї навчальної практики – це здобуття навичок проведення технічного приймання та інвентаризації лісових культур, переведення культур до категорії ділянок, вкритих лісовою рослинністю, вивчення особливостей росту штучних насаджень на ділянках з різною підготовкою лісокультурних площ, технічне приймання природного поновлення.

 

 

Науково-педагогічні працівники, за недостатньо сприятливих погодних умов, доклали максимум зусиль, щоб практика відбулася згідно з робочими програмами і студенти здобули фахові навички та компетентності, передбачені відповідними освітніми програмами і повною мірою досягли програмних результатів навчання.

Юрій Косенко, Ірина Бобошко-Бардин, Олександр Кайдик
доценти кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook