Дві унікальні лабораторії ‒ подарунок альма-матер від гуманітаріїв у «День університету»

29 травня 2021, 21:01

   Наш університет святкує своє 123-річчя. І кожен факультет, інститут у день народження, як це годиться в дружній родині, готував подарунки і різні приємні сюрпризи. Гуманітарно-педагогічний факультет теж не стояв осторонь, і ще минулого року розпочав цю роботу.

   Сучасна якісна освіта неможлива без сучасних технологій, саме тому гуманітарно-педагогічний факультет зосередився на розвиткові матеріально-технічної бази.

  Проректор Василь Шинкарук ще на посаді декана гуманітарно-педагогічного факультету висловив ідею створення унікальних лабораторій ‒ синхронного перекладу і соціально-психологічної реабілітації. Чому саме такі лабораторії? Синхронного перекладу ‒ бо цей процес вимагає надзвичайно складної і синхронної взаємодії сенсорних, моторних та когнітивних навичок, а найпотужніші комп'ютери світу не перекладають точно з однієї мови іншою в режимі реального часу. Соціально-психологічної реабілітації ‒ щоб відновити емоційний стан і сили для продуктивного навчання, самореалізації і нових ідей, щоб релаксувати і відпочивати.

   День святкування 123-річниці університету на гуманітарно-педагогічному факультеті розпочався урочистим відкриттям новостворених Навчально-наукового центру синхронного перекладу і навчально-наукової лабораторії «Центр соціально-психологічної реабілітації». Почесну місію їх відкрити і перерізати стрічки мали проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук і проректор з науково-педагогічної роботи і розвитку Сергій Кваша, директор Науково-методичного центру вищої і фахової освіти Тетяна Іщенко, декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька.

   Викладачі і студенти кафедри іноземної філології і перекладу на чолі із завідувачем кафедри Світланою Амеліною і професором Ростиславом Тарасенком продемонстрували гостям, присутнім на церемонії відкриття, як працюють перекладачі-синхроністи під час проведення конференцій. Завдяки сучасному обладнанню, облаштуванню робочих місць перекладачів за стандартами ISO університет і факультет отримав додаткові можливості готувати конкурентоспроможних перекладачів і надавати наукові послуги з реалізації перекладацьких проєктів, перекладацького супроводу міжнародних заходів.

   Кафедра соціальної роботи та реабілітації на чолі із завідувачем кафедри Іриною Сопівник спрезентували присутнім, як у Центрі соціально-психологічної реабілітації можливо відновлюватися і надихатися. За допомогою арт-терапії (відновлення за допомогою літератури, музики, живопису, пісочної терапії), комплексу з аромо- та фіто-терапії, на заняттях зі «Стрес-менеджменту» та «Ікігаї».

   У лабораторії передбачена і робота з людьми з постковідним синдромом. Відвідувачами центру можуть бути і студенти, співробітники університету та їхні діти Центр також стане додатковим місцем для проведення тренінгів, групових занять, терапій, практичних занять, базою для наукових досліджень викладачів, аспірантів і студентів.

Усьому колективові нашої Альма-матер бажаємо чудових можливостей, щасливих миттєвостей, цікавих подій, наукового і творчого пошуків, успіхів у добрих справах і починаннях, у творенні нових наукових проєктів та ідей.

Віват, НУБіП!

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook