Каріна Луценко із Черкаської області: Для мене психолог – гармонійний сплав покликання і професії одночасно

1 червня 2021 року

 

  • — Розкажіть, будь ласка, про себе.

— Мене звати Каріна Луценко. Мені 17 років. Я закінчила 11 клас Княжиківського загальноосвітнього закладу Уманського району Черкаської області.
 

 

  • — Незабаром Вам доведеться робити серйозний вибір щодо подальшого навчання. Ви вже вирішили, де б хотіли продовжити навчання?

 

— Чесно кажучи, це дуже важке і, насамперед, відповідальне рішення, адже від цього залежить моє подальше навчання, мій розвиток та моє майбутнє. Але я все ж таки розумію, що потрібно обирати престижний університет, щоб мати можливість розвиватися, брати участь у різних сферах діяльності. Особисто для мене, важливим є те, щоб саме викладачі змогли зацікавити студентів та знайти підхід до них. Це вже не новина, що зараз більшість навчаються не через їх бажання, а через те, що батьки так сказали, або ж через те, щоб просто мати диплом. Я хочу повністю віддатися своїй майбутні професії, поринути в атмосферу студентського життя, але для цього потрібно вирішити: який саме університет буде мені другою домівкою. Я ще вагаюся, куди і на яку спеціальність хочу вступати, але ж я повинна розуміти, що від цього вибору залежатиме моя подальша кар’єра.
  • — На яку спеціальність Ви плануєте вступати?

 Ще у ранньому дитинстві у мене було багато ляльок і, граючись, я завжди уявляла себе лікарем: лікувала запалення горла, міряла температуру та робила ін’єкції. Все це, звичайно ж, було уявно, але мене ніби тягнуло до цього. І ось мені уже 17 і переді мною постає вирішальний вибір: бути лікарем чи ні? Але поспілкувавшись із друзями, батьками, я також задумалася над ще однією професією: Психолог  так чи ні? Мені завжди було цікаво як поводить себе людина, коли вона сердита: який психологічний стан у цієї людини? Як допомогти людині, коли вона у відчаї? Як витягнути її із депресії? І ось відповідь на ці питання я зможу знайти, коли буду навчатися на психолога.
 
  • — Якими особистими якостями, на Вашу думку, повинен володіти психолог?

 Відповідальність, уважність, впевненість у своїх силах, толерантність, емпатія, рефлексія…
 
  • — Як би Ви охарактеризували професію «психолог» і чи має вона попит сьогодні на ринку праці?

 Професія психолога є особливим видом діяльності, який, крім знань, вимагає певних особистісних якостей, особливої структури світогляду. Тому разом з теоретичними знаннями і професійними вміннями, які є фундаментом будь-якої професії, вона потребує і фахової психологічної підготовки, комплексного психолого-педагогічного підходу до створення умов особистісного розвитку в процесі професійного становлення. Для мене психолог – це швидше не покликання чи професія, а гармонійний сплав покликання і професії одночасно. А вже яким буде цей сплав залежить тільки від конкретної людини.
 
  • — Наукові праці якого відомого психолога вас захоплюють і чому?

— Мене захоплюють наукові праці легендарного психоаналітика Отто Кернберга. Він прекрасний діагност. Я – людина структурна, і мені дуже цікаво, як все влаштовано в нашій психіці. Мені подобається проводити діагностику й іноді передбачати ситуації. Хочеться дізнатися більше про те як ми психологічно влаштовані.
 
  • Чи є у Васжиттєвий девіз?
 Так. Мій девіз, із яким я йду по життю: "Добре в душі – добре усюди".
 
  • — Як Ви дізналися про наш Університет?

— Коли я обирала майбутню професію та навчальний заклад я звісно ж радилася із своїми батьками. Ми вирішили подивитися університети нашої країни. І ось на одному із сайтів, я побачила Національний університет біоресурсів і природокористування України. Він знаходився на третьому місці серед найпрестижніших університетів України. Я вирішила прочитати про нього та можу сказати із впевненістю, що цей заклад вищої освіти мене зацікавив. Я на мить уявила, що я студентка цього університету, що змогла б брати участь у різних проєктах, соціальних зокрема. Тому я докладатиму багато зусиль, щоб це було не лише уявою, а й реальністю!
 
  • — Дякуємо ВамКаріно, за цікаву розмову. Бажаємо Вам здійснення мрій. І чекаємо Вас на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України!

 
 
Інна Грабовська,
завідувачка кафедри англійської мови
для технічних та агробіологічних спеціальностей,
Оксана Пономаренко, Лілія Пилипенко,
викладачі кафедри англійської мови
для технічних та агробіологічних спеціальностей

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook