ВІДКРИТТЯ НАВЧАЛЬНОЇ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ «БЕЗПЕКА ПРАЦІ В ЕНЕРГОУСТАНОВКАХ» ПРИСВЯЧЕНЕ 123-й РІЧНИЦІ НУБІП УКРАЇНИ

27 травня 2021 року

 1   Електроенергетика – галузь економіки України, яка забезпечує споживачів електроенергією та є важливою сферою для створення комфортних умов та високого рівня цивілізації людства у всьому світі. Електрична енергія виробляється на атомних, теплових, гідро- та інших електростанціях і транспортується за допомогою ліній електропередач та розподільних пристроїв до місць її споживання та корисного застосовування. Виробництво, передача, розподіл та споживання електричної енергії вимагають високої технічної культури забезпечення електробезпеки під час проектування, спорудження, монтажу, налагодження, експлуатації та ремонту електроустановок. Тому, особливо важливим є дотримання вимог охорони праці в електроенергетиці, зокрема при підготовці фахівців в галузі електричної інженерії та їх професійної діяльності.

23

   26 травня 2021 року на факультеті енергетики та електротехніки відбулось відкриття навчальної електротехнічної лабораторії «Безпека праці в енергоустановках».

   Відкриття розпочалось із урочистого перерізування стрічки директором інституту Мироном ЖИБАКОМ та деканом факультету енергетики та електротехніки Василем БУНЬКОМ. На заході були присутні адміністрація інституту, декани факультетів, науково-педагогічні працівники, завідувачі кафедр факультету.

45   Продовжив відкриття отець ВОЛОДИМИР, який здійснив освячення лабораторії.

67   Із вступним словом до присутніх звернувся директор інституту Мирон ЖИБАК, який наголосив, що для факультету за останній період стало доброю традицією відкриття нових лабораторій в сучасному дизайні, які кожного року вводяться в експлуатацію з метою високої організації та підвищення якості освітнього процесу.

89   Декан факультету енергетики та електротехніки Василь БУНЬКО у своєму виступі подякував адміністрації інституту, господарському відділу, НПП факультету за сприяння, допомогу, розуміння та підтримку у створенні нової лабораторії, а також зазначив, що вона має подвійне призначення: навчальна авдиторія – електротехнічна лабораторія, яка має Сертифікат про відповідність систем вимірювання вимогам ДСТУ ISO 10012:2005 (№РХ-0258/20 від 05.06.2020р.).

   Функціонування даної лабораторії забезпечить набуття професійних компетентностей при підготовці фахівців спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», зокрема окреслювати план заходів з підвищення надійності, безпеки експлуатації та продовження ресурсу електроенергетичного, електротехнічного та електромеханічного обладнання і відповідних комплексів і систем; демонструвати розуміння нормативно-правових актів, норм, правил та стандартів в області електроенергетики, електротехніки та електромеханіки; виявити проблеми та ідентифікувати обмеження, що пов’язані з проблемами охорони навколишнього середовища, сталого розвитку, здоров’я і безпеки людини та оцінками ризиків в галузі електроенергетики, електротехніки та електромеханіки.

   Крім того, навчальна авдиторія виконуватиме функції електротехнічної лабораторії, яка надаватиме ряд послуг відповідно до зазначеного Свідоцтва з метою наповнення спеціального фонду до бюджету інституту:

  • проводити вимірювання опору розтікання на основних заземлювачах і заземлених магістралях та устаткуванні, в тому числі блискавковідводів;
  • проводити перевірку опору ізоляції провідників та обладнання; перевірку повного опору петлі «фаза-нуль»; 
  • здійснювати перевірку наявності кола між установками, які заземлено і елементами заземленої установки;
  • складати відомості виявлених при вимірюванні дефектів;
  • видавати протоколи результатів вимірювань замовнику із записом у журналі обліку;
  • надавати висновки про відповідність виміряного параметру нормам;
  • направляти замовникам рекомендації щодо усунення дефектів, виявлених у процесі наладки й випробувань;
  • надавати замовнику рекомендації щодо ощадливого використання електроенергії шляхом впровадження нової техніки або заміни існуючих на більш економічні електроустановки;
  • розробляти паспорти системи блискавкозахисту та проводити вимірювання опору заземлюючих пристроїв блискавковідводів;
  • розробляти проєкти щодо улаштування та монтажу електропроводок на об’єктах;
  • надавати висновки вимірювань, які необхідні для підтвердження електро- та пожежної безпеки діючих об`єктів.

1112

Декан факультету енергетики та електротехніки

ВАСИЛЬ БУНЬКО

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook