Японська айва на українській землі!

18 травня 2021 року

На кафедрі садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України проводяться інтродукційно-селекційні дослідження з метою розширення сортименту плодових та декоративних культур. За рівнем мінливості забарвлення пелюсток японська айва не має собі рівних серед зерняткових культур.

Японська айва (Chaenomeles Lindl. ) або хеномел є цінною нішевою плодовою культурою, що цінується за унікальний біохімічний склад плодів, щорічне рясне плодоношення, придатність для вирощування за органічною технологією. Найбільшого поширення набула культура в країнах Балтії, де на підприємствах харчової промисловості було освоєно виробництво лимонаду, пуншу, аперитиву, сиропу, мармеладу, карамелі і цукерок з лікерною начинкою. Хеномел став статтею експорту до країн Західної Європи, де набула популярності органічна садовина. Нині в Латвії хеномел займає 1,5 % від загальної площі садових насаджень країни. У Китаї і Японії плоди хеномелу з прадавніх часів використовують в їжу, для лікування та ароматизації приміщень. Всесвітню славу і визнання йому надали декоративні властивості – тривале рясне весняне квітування, розмаїття кольорів простих і махрових квіток.

У напівмахрових і махрових квіток частина тичинок видозмінена в пелюстки. Краса квітучого куща хеномелу багато в чому визначається значною гамою забарвлення пелюсток, починаючи від сніжно-білого і через усі відтінки рожевого, помаранчевого та червоного завершуючи насичено темно-червоним.
Квітують кущі в квітні-травні, на півдні – у березні-квітні. Трапляються випадки пізньовесняного, літнього та осіннього цвітіння. Тривалий період цвітіння – близько трьох тижнів, дозволяє рослинам не втрачати повністю урожай, навіть у випадку потрапляння під сильні приморозки. 

Обліки квітування гібридного фонду японської айви у колекційних насадженнях проводить професор кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Володимир Меженський.

Плоди містять численне насіння, зазвичай 50–100, на які приходиться близько 10 % від маси плода. Під час достигання плодів їхнє забарвлення змінюється від зеленого до жовтого, у деяких форм з'являється більш-менш виражений рум'янець.

Плоди хеномелу, як правило, міцно тримаються, тому зривати їх треба обережно, непошкоджуючи гілки. Після збирання плоди переробляють або кладуть на зберігання. Урожай з куща становить 2– 10 кг, з поодиноких дорослих рослин – до 20 кг плодів.

Якщо Вас надихнули аромати нашого саду так, що вам захотілося відвідати його ще не раз, то запрошуємо у дружню студентську садівничу родину!
Вступайте у НУБіП на спеціальність 203 «Садівництво та виноградарство».


Володимир Меженський,
професор кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook