Навчальна практика з дисципліни «Безпечність та якість харчових продуктів»

17 травня 2021 року

З 11 по 14 травня 2021р. у студентів 11 групи 3 курсу спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» проходила навчальна практика з дисципліни «Безпечність та якість харчових продуктів». В цей період студенти відвідали передові підприємства у сфері стандартизації та випробування харчових продуктів, де ознайомилися із структурою організації, лабораторіями та видами досліджень, які виконуються спеціалістами, а також познайомилися із фахівцями, які поділилися інформацією про свою діяльність із перших вуст і відповіли на питання, які виникли у студентів в процесі відвідування.

Так, студенти відвідали ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ», що є членом Технічного комітету із стандартизації ТК-78 «Технічна діагностика та неруйнівний контроль» і приймає безпосередню участь у розробленні нормативних документів у сфері метрологічного забезпечення засобів неруйнівного контролю. Фахівці даного підприємства надають підприємствам, установам, організаціям і громадянам консультаційні, інформаційні послуги у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності (сертифікації), систем управління та захисту прав споживачів; здійснюють наукову, науково-технічну, науково-організаційну та діяльність в сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності (сертифікації) та захисту прав споживачів; виконують роботи та надають послуги у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності (сертифікації). Цікаву екскурсію в метрологічні лабораторії провів заступник директора науково-технічного інституту метрологічної служби України, Проненко Сергій Віталійович, роз’яснивши студентам важливість метрології у повсякденному житті та практичне застосування цієї науки. Начальник Українського науково-методичного центру оцінки відповідності та випробувань харчових продуктів, виробів, що контактують з харчовими продуктами, іграшок, парфумерно-косметичної продукції та продукції побутової хімії (УкрПРОДТЕСТ), Семенович Володимир Костянтинович, провів екскурсію в лабораторіях випробувань харчових продуктів, де студенти мали змогу ознайомитися із видами досліджень харчових продуктів та роботою приладів, а також дізнатися про фальсифікації харчових продуктів та методи їх виявлення.

В рамках практики студенти також відвідали ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» - провідну організацію в Україні в сфері стандартизації, яка визнана на національному, міжнародному та європейському рівнях. Дане підприємство представляє інтереси України в Міжнародній організації зі стандартизації (ISO), Міжнародній електротехнічній комісії (ІЕС) як повноправний член та є організацією-компаньйоном Європейського комітету стандартизації (CEN) та Європейського комітету стандартизації в галузі електротехніки (CENELEC). В розмові з провідним інженером НД відділу з розробки стандартів та координації технічних комітетів ДП "УкрНДНЦ" Кохан Світланою Василівною, студенти дізналися про особливості та вимоги до державних стандартів, а також сфери їх застосування та ознайомилися з бібліотекою стандартів.

Таким чином, навчальна практика видалася цікавою та насиченою. Студенти закріпили теоретичні знання, здобуті під час занять, та отримали нові. Безперечною перевагою навчальної практики є можливість живого спілкування із фахівцями на місцях, що розширює кругозір студентів та дозволяє визначитися із напрямками своєї фахової діяльності у майбутньому.
Окрему подяку висловлюємо фахівцям підприємств - Проненко Сергію Віталійовичу, Семеновичу Володимиру Костянтиновичу та Кохан Світлані Василівні - за приділений час та змістовну інформацію щодо особливостей роботи підприємств.

 

Валерія Юстинюк
асистент кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook