РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ ДРУГИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАКТИКИ З ДИСЦИПЛІНИ «КЛІНІЧНА ДІАГНОСТИКА ХВОРОБ ТВАРИН» ….

15 травня 2021, 14:57

 Після довгого вимушеного дистанційного навчання студенти факультету ветеринарної медицини повернулися до аудиторного навчання. Згідно плану, у студентів 3 курсу розпочалась навчальна практика, що триватиме протягом всього травня. 

Проходження практики з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» згідно наказу передбачено на базі кафедри. Це й зрозуміло, адже сучасне матеріальне забезпечення ННВ центру «Ветмедсервіс» дозволяє опановувати студентам актуальні методи діагностики хвороб тварин, такі як рентгенографія, ендоскопія, зондування, ультразвукове дослідження, Ехо-кардіографія, електрокардіографія, лабораторне дослідження крові та сечі. Кількість тварин, що знаходяться у ННВ центрі «Ветмедсервіс» достатня для відпрацювання клінічного дослідження різних видів тварин. 
Окрім того,  до проведення навчальної практики з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» залучена клініка Зоолюкс, у якій  студенти знайомляться із сучасними методами та методиками дослідження хворих тварин.
Згідно з програмою практики, студенти здійснюють клінічне дослідження тварин, які знаходяться на базі ННВ центрі «Ветмедсервіс», описують методику та  результати дослідження у щоденниках практики. 
 
Особлива  увага  під час проведення практики приділяється   методиці виконання зондування  різних видів тварин та особливостям постановки різних зондів. Оскільки у ВРХ проблемою може ставати виникнення такого захворювання як травматичний ретикуліт або ретикулоперикардит, завданням практики є опанування студентами постановки магнітних зондів.
Тому, під час практики корові був поставлений зонд Коробова на 40 хв, в результаті чого були виявлені металеві предмети, що могли б спричинити розвиток цього захворювання.
 
Окрім того, усі студенти мали змогу відпрацювати постановку корові  зонда  Телятнікова. 
 
Ознайомились студенти також  із методикою зондування коня. Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Павелиця О.О. детально пояснив та наглядно продемонстрував особливості постановки зонда коням, його призначення та використання.
 
Окрім того,  було проведено  ендоскопічне дослідження носової порожнини, повітроносних мішків, гортані, трахеї, стравоходу, шлунку, 12-палої кишки коня, що стало можливим завдяки наявності у ННВ центрі «Ветмедсервіс» гнучкого ендоскопа.  
  
Під час роботи в  лабораторії кафедри терапії і клінічної діагностики студенти набувають практичних навиків із дослідження крові та сечі.  Студенти вчаться досліджувати морфологічні показники крові – визначають кількість еритроцитів, лейкоцитів, роблять мазки крові, фарбують їх,  вираховують лейкограму. Відеосистема, якою обладнаний мікроскоп,  дозволяє знайомитись з клітинами крові, виводячи  результати на екран, що теж є перевагою, оскільки студенти детально знайомляться з особливостями кожної клітини крові, їх змінами та можливим діагностичним значенням. Окрім того, студенти знайомляться із методикою проведення біохімічного дослідження крові. А також проводять дослідження сечі.  
 
Слід зазначити, що лабораторія кафедри терапії і клінічної діагностики, а також лабораторія ННВ центру «Ветмедсервіс», забезпечена сучасними приладами – гематологічним аналізатором, біохімічними аналізаторами, аналізаторами сечі, сучасними мікроскопами, що дозволяє у повній мірі забезпечити практичну складову освітніх послуг з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин».
Варто зазначити, що у проведенні практики задіяні усі  профільні спеціалісти як кафедри терапії і клінічної діагностики, так і лікарі ННВ центру «Ветмедсервіс». З цього тижня у забезпечення проведення практики долучається рентгенолог Гулякова О.Г. для забезпечення занять з рентгендігностики, лікар Іванченко Н.Ю. –  для ознайомлення студентів із методами УЗД та ЕХО-КГ, Макарін А.О. – для ознайомлення з методом   ЕКГ. 
У клініці Зоолюкс  студенти ознайомились із стурктурою клініки, схемою роботи, побачили усі відділення клініки (терапії, реанімації, дерматології, стоматології, хірургії, кабінетів рентген- та УЗД-діагностики. Ознайомилися із сучасним обладнанням та апаратами експертного класу.
 
 
Таким чином, практика з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин»  є насиченою, цікавою, з використанням сучасного обладнання та актуальних методів досліджень, що безперечно є важливим в підготовці фахівця ветеринарної медицини.
Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Тетяна  Немова 
 
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook