Єдиний вступний іспит – це тріумф кожного студента, це перемога кожного над собою

14 травня 2021 року
   Незважаючи на напружений ритм життя, наукова спільнота живе насиченим життям: конгреси, форуми, зустрічі, науково-практичні конференції, семінари. Кожний захід має певну науково-практичну мету, однак постійно значна увага приділяється студентові – фахівцеві з великим інтелектуальним потенціалом, який активно долучиться до створення інновацій у будь-якій сфері діяльності людини сьогодення та майбутнього, надії для суспільства 30-х, 50-х років.

   12 травня 2021 року кафедра романо-германських мов і перекладу гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України провела науково-методичний семінар «Єдиний вступний іспит у магістратуру – специфіка проведення, моделі підготовки та методичні напрацювання». Підготовка і проведення цього семінару зумовлена актуальністю питання про Єдиний вступний іспит в магістратуру (ЄВІ). У роботі науково-методичного семінару взяли участь представники різних груп наукової спільноти, це і науково-педагогічні працівники, студенти 1-4 курсів, представники інших структурних підрозділів та вчителі шкіл.
   Гостинно зустріла учасників науково-методичного семінару завідувач кафедри романо-германських мов і перекладу, д-р філол. наук, професор Марія Личук.

   Вона привітала всіх учасників та наголосила на важливості правильного вибору під час підготовки та складання єдиного вступного іспиту з іноземної мови. Усіх учасників науково-методичного семінару привітала декан гуманітарно-педагогічного факультету, канд. філос. наук, доцент Інна Савицька.

   Вона наголосила на потребі проведення семінару напередодні активної підготовки студентів 4 курсу до ЄВІ, подякувала учасникам за організацію заходу на високому рівні. «Оптимізм, з яким зверталася декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька до учасників, особливо надихає кожного. Обов’язково закладе паростки в душі наших студентів. Тому ми впевнені, що вони зроблять лише правильний вибір у своєму житті», – так визначила важливість слів декана Марія Личук.

   З доповіддю «Англійська мова в навчальних планах аспірантів: вимоги сьогодення» звернулася до аудиторії Наталія Зацерковна, завідувач аспірантури Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України. Вона наголосила, що володіння іноземною мовою як засобом соціального спілкування є невід’ємною частиною суспільного розвитку, а володіння аспірантами іноземною мовою впливає на формування вмінь та навичок у їхній науково-дослідній діяльності, підвищення особистого іміджу як аспіранта на сьогодні і як науковця певної галузі знань у майбутньому.
   Привітала учасників науково-методичного семінару завідувач кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей гуманітарно-педагогічного факультету канд. філол. наук, доцент Інна Грабовська.

   У своїй доповіді «Англійська мова як lingua franca та її роль у сучасних процесах глобалізації» вона наголосила, що володіння англійською мовою є базовим
життєвим умінням ХХІ століття, а знання англійської мови надає змогу працювати із значно ширшим розмаїттям інформації: «Англійська мова підкорила світ і є мовою міжкультурних комунікацій та засобом здобуття наукових досліджень і професійних знань» – підсумковує Інна Грабовська.

   Підґрунтям доповіді Маріанни Гольцової, канд. філол. наук, доцента кафедри романо-германських мов і перекладу та студентки 4 курсу спеціальності «Філологія, перша – англійська» Алли Бамбури є методичні настанови. У тандемі викладач-студентка у спільній доповіді «ЄВІ з англійської: як успішно скласти іспит у магістратуру» вони відкрили перед учасниками науково-методичного семінару секрети щодо виконання завдань під час складання єдиного вступного іспиту з англійської мови. Маріанна Гольцова запропонувала важливі рекомендації щодо виконання завдань, надала етодичні консультації та покрокові практичні настанови як правильно, швидко та якісно підходити до виконання різних типів завдань. Окремі приклади виконання завдань продемонструвала та прокоментувала Алла Бамбура.

   Звернулася до аудиторії Наталія Стецюк, магістр 1 року навчання гуманітарно-педагогічного факультету, вчитель англійської мови Дулицького навчально-виховного комплексу Сквирської міської ради Київської області. Вона запропонувала доповідь на тему «Професія вчителя англійської мови: виклики сьогодення та зміна професійних пріоритетів». Цікавою була доповідь Наталії Стецюк, оскільки підтверджена власними спостереженнями, що зроблені протягом педагогічної діяльності. На думку доповідачки, основне завдання вчителя – націлити учня на правильний вибір ресурсів та джерел у підготовці до іспиту, націлити його на нові перспективи. З таким посилом вона звенулася і до студентів-бакалаврів, які стоять перед відповідальним вибором.
   У роботі науково-методичного семінару взяли участь і студентки 1 курсу Ярослава Воробйова та Юлія Дяченко. Студентки поділилися власним досвідом підготовки до ЄВІ, наголосивши, що важливе значення має поетапність та завчасність підготовки. У своїй доповіді. З твердим переконанням Юлія Дяченко наголосила: «Головне – не боятися труднощів та вірити в себе!».

   З доповіддю «Стратегії виконання завдань із читання для ЄВІ» виступив Олег Ножовнік, канд. пед. наук, доцент кафедри романо-германських мов і перекладу. Він зауважив: «ЄВІ тестує не лише ваше знання мови, а й ваш спосіб мислення, вміння працювати з інформацією, вміння її шукати, обробляти, робити висновки». Олег Ножовнік додав, що читання – найскладніший тип завдань, що вимагає знання певної структурованості текстів і вміння швидко й ефективно їх опрацьовувати.
   На завершення науково-методичного семінару завідувач кафедри Марія Личук презентувала нормативні документи, про які потрібно знати для підготовки та складання ЄВІ, календар вступних випробувань, складові та специфіку фахових та вибіркових компонентів освітньо-професійної програми «Англійська мова та друга іноземна» другого (магістерського) рівня вищої освіти. Підготовка магістрів зі спеціальності «Філологія» за цією освітньо-професійною програмою у НУБіП України є унікальною, оскільки сама освітньо-професійна програма за своїм наповненням та продуманістю компонентів істотно відрізняється від ОПП інших закладів вищої освіти. Це великі переваги. І тому до нас в магістратуру щороку із задоволенням йдуть студенти, які закінчили бакалаврат у Київському національному лінгвістичному університеті.
   Науково-методичний семінар пройшов у діловій позитивній атмосфері. Завідувач кафедри Марія Личук щиро подякувала всім учасникам, які взяли участь у роботі науково-методичного семінару. Обговорення доповідей інших учасників відбудеться на засіданнях наукових студентських гуртків.

   Епіграфом семінару стали такі слова: «ЄВІ – це синтез знань, умінь та навичок, це концентрація розумових здібностей, зосередженості. Це тріумф кожного студента, перемога кожного над собою! Вірте в себе і свої можливості! Нехай ці слова будуть для Вас дороговказом, нехай вони ще раз доведуть, що цей вибір є перед кожним і його треба правильно зробити сьогодні-завтра, а не через рік-два. Бажаємо Вам впевнено йти до своєї мети!

Валентина Малінкіна,
асистент кафедри
романо-германських мов і перекладу,
Олег Ножовнік,
доцент кафедри
романо-германських мов і перекладу

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook