Відбулося урочисте засідання Круглого столу на тему: «Соціально-економічний розвиток сільських територій»

7 травня 2021 року
У ювілейний День народження 6 травня 2021 р. професора кафедри економіки, д.е.н., професора, академіка НААН України, заслуженого діяча науки і техніки України Віктора Кириловича Терещенка, коли йому виповнилося 85 років, на економічному факультеті в дистанційному форматі проведено засідання Круглого столу на тему: «Соціально-економічний розвиток сільських територій», яке присвячене урочистим заходам, а також обговоренню й збору матеріалів Круглого столу з таких напрямів: організаційно-економічні засади розвитку сільських територій, розвиток соціально-трудової сфери в сільських громадах, інституційні аспекти управління аграрним і сільським розвитком.

Модератор Круглого столу професор кафедри економіки, д.е.н., професор, заслужений економіст України Олександр Юхимович Єрмаков відкрив засідання з виступу про життєвий і професійний шлях ювіляра та окреслив проблематику теми сьогоднішнього зібрання. 

Терещенко Віктор Кирилович, д.е.н., професор, академік НААН України, заслужений діяч науки і техніки України, має загальний трудовий стаж 60 років, у тому числі науково-педагогічний – 51 рік. У 1963 році закінчив економічний факультет Української сільськогосподарської академії. У цьому році був призначений директором навчально-дослідного господарства (с. Іскрисківщина Білопільського району Сумської області). З 1965 по 1969 роки працював начальником Головного проєктного бюро Укрсільгосптехніки.

У 1969 р. вступив до очної аспірантури Української сільськогосподарської академії, після закінчення якої в 1971 р. і до цього часу працює в Національному університеті біоресурсів і природокористування України. За час роботи в НУБіП України він послідовно пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри й декана економічного факультету, зарекомендувавши себе талановитим організатором науки, продуктивно працював із трудовим колективом, вирішував теоретико-методологічні й прикладні наукові проблеми у сфері аграрної економіки. З 1977 р. разом із групою науковців виконував дослідження у створеній при кафедрі економіки науковій лабораторії НУБіП України з проблем мотивації праці в аграрному секторі економіки.
Підготовка спеціалістів для роботи в ринкових умовах вимагає поєднання власного досвіду організації та функціонування сільськогосподарських формувань з досвідом розвитку сільського господарства в зарубіжних країнах. З цією метою під керівництвом співробітників кафедри здійснюється широкий обмін студентами з іноземними університетами. Дякуючи цьому щороку студенти проходять виробничу практику та стажування за кордоном. Заслугами академіка НААН України Терещенка В. К. є розвиток та розширення міжнародних зв’язків економічного факультету НУБіП України.
Терещенко В. К. був деканом економічного факультету у 1997‑2001 рр., очолював 27 років кафедру економіки праці та соціального розвитку з 1987 р. до 2014 р. (з 1 квітня 2021 р. об’єднано з кафедрою економіки підприємства), науково-педагогічні працівники якої виконували значну науково-дослідну роботу з проблем формування ринкового механізму в аграрному секторі економіки, розвитку інтеграційних процесів в агропромисловому виробництві, організації ефективної підприємницької діяльності в аграрних формуваннях та вдосконалення системи управління розвитком сільських територій.
Терещенко В.К. є провідним вченим у галузі аграрної науки. Його основні наукові роботи, спрямовані на розробку теорії системи мотивації праці в аграрному секторі економіки та напрямів соціально-економічного розвитку сільських територій і громад. Опрацьована ним відповідна теоретико-методологічна база дала можливість автору забезпечити необхідні передумови для вирішення наукової проблеми – створення системи мотивації праці, яка б відповідала сучасному періоду та забезпечила розвиток соціально-трудової сфери на селі. Наукова новизна проведених ним досліджень полягає в комплексному вивченні чинників, які створюють соціально-економічне середовище, що спонукає людину, колектив до високопродуктивної праці з оптимальним напруженням фізичних та духовних сил на протязі всього трудового періоду. За результатами дослідження ним одержано свідоцтво про реєстрацію авторських прав на твір «Методика формування біосоціальної концепції трудових відносин».
Науковий доробок Терещенка В. К. включає більше 170 наукових та навчально-методичних праць, серед них 15 монографій, 10 підручників і навчальних посібників для закладів вищої освіти, 32 методичних посібники та навчальних програм. За його ініціативою видано Довідник для сільського та селищного голови, який розіслано сільським і селищним радам України. Також розроблено та видано навчально-методичні посібники для студентів економічного факультету з соціально-економічного розвитку сільських територій та організації місцевого самоврядування тощо.
Багато уваги Терещенко В. К. приділяє підбору та підготовці науково- педагогічних кадрів. Він підготував 28 кандидатів та 6 докторів економічних наук. Під керівництвом Терещенка В. К. виконуються дослідження з проблем соціально-економічного розвитку сільських територій та розробляється система оцінки результатів праці персоналу органів управління сільськими територіями на місцевому, регіональному та загальнодержавному рівнях.
Терещенко В. К. є ініціатором створення Всеукраїнської асоціації громад. З його подання у 2010-2014 рр. роках функціонувала організована система підвищення кваліфікації голів сільських та селищних рад в НУБіП України.
Свідченням вітчизняного та міжнародного визнання наукових здобутків Терещенка В. К. є обрання його дійсним членом (академіком) Національної академії аграрних наук (1999 р.), присудження звання «Заслужений діяч науки і техніки України» (1998 р.), «Заслужений професор Національного аграрного університету» (2007 р.), нагородження орденами «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів (1996 р. і 2007 р.), «Знаком пошани» (2001 р.), Почесною грамотою Верховної Ради України (2011 р.) тощо.

 

Терещенко В. К. тривалий час був радником Міністра сільського господарства України, радником Міністра Кабінету Міністрів України з питань агропромислового виробництва. У даний час на громадських засадах очолює науково-методичну раду Всеукраїнської асоціації громад.
 
 
Слово про вчителя першим промовив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку НУБіП України, д.е.н., професор, заслужений працівник освіти України Ткачук Вадим Анатолійович. Потому виступи були вченого секретаря НУБіП України, к.е.н., доцента, заслуженого працівника освіти України Барановської Оксани Дмитрівни; декана економічного факультету НУБіП України, д.е.н., професора Діброви Анатолія Дмитровича; завідувача кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. І.І. Мартиненка, д.т.н., професор, заслужений працівник освіти України Лисенка Віталія Пилиповича; професора кафедри овочівництва і закритого ґрунту НУБіП України, д.с.-г..н., професор, академіка НААН України, заслуженого діяча науки і техніки України Хареби Володимира Васильовича; завідувача кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. В.З. Янчука НУБіП України, член-кор. НАПрН України Єрмоленка Володимира Михайловича; в.о. завідувача кафедри економіки НУБіП України, д.е.н., професора Байдали Вікторії Володимирівнї; професора кафедри економіки НУБіП України, д.е.н., професора Рогач Світлани Михайлівни; завідувача кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі, д.е.н., професора Буряка Руслана Івановича; викладача ВСП «Ірпінський фаховий коледж НУБіП України», к.е.н. Вдович Валентини Григорівни; декана факультету економіки і природокористування ВП НУБіП України «Бережанський АТІ», к.е.н., доцента Яреми Любові Василівни, доцента кафедри економіки НУБіП України, д.е.н., доцента Ланченка Євгенія Олександровича;аспіранта кафедри економіки НУБіП України Коробенка Романа Івановича; асистента кафедри економіки НУБіП України, к.е.н. Рубан Ольги Олександрівни; доцентів кафедри економіки, к.е.н., доцентів Чередніченко Олени Олександрівни та Мірзоєвої Тетяни Володимирівни та ін.
 
 
Засідання Круглого столу пройшло в доброзичливій і невимушеній обстановці. Всі його учасника щиро привітали ювіляра й побажали міцного здоров’я, гармонії в сім’ї і на роботі, позитивного настрою та нових наукових ідей і натхнення у науковій роботі…
 
Оргкомітет Круглого столу
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook