Якими сучасними мовами ми будемо говорити через 100 років

10 травня 2021 року

     Життя будь-якої мови схоже на життя людини. Мова  народжується, розвивається, занепадає, зникає. Наразі в світі існує більше 7 тисяч мов, частина з яких вже перебуває на межі зникнення. Науковці дискутують щодо того, якими мовами буде говорити людство через 100 років, але погоджуються в одному – послуги перекладачів все одно будуть затребуваними.

     Мова є фундаментальною частиною культури – цінним надбанням, яким ніхто не готовий нехтувати. Враховуючи цей факт, можемо сподіватися, що значна частина мов виживе, не зважаючи на глобалізацію. Втім, чи існує ймовірність того, що якась мова колись займе панівне місце в світі, витіснивши інші? Попри очевидну тенденцію до домінування англійської, іспанської чи китайської, неможливою є ситуація, в якій одна із вказаних мов переможе у конкурентній боротьбі. Впевненість в цьому пояснюється не політичними чи науковими реаліями, а психологією.

     Попри прагнення до спілкування з іншими, людина завжди намагається зберегти власну ідентичність. Так само й в масштабах окремого народу, носієм ідентичності якого є саме мова. Ми не можемо бути абсолютно впевнені у майбутньому всіх мов, але ми можемо гарантувати, що послуги перекладу будуть працювати дуже довго. Як довго? Спробуємо з’ясувати.

Міграція – причина зникнення мови

     Процес зникнення мов є постійним. Лінгвістичні прогнози говорять, що із більш ніж 7000 мов, якими сьогодні говорять у всьому світі, приблизно 600 з них за 100 років матимуть спрощені версії або взагалі не існуватимуть. Міграція людей є однією з причин, чому в сучасному світі більшість культур є фрагментарними та адаптованими під потреби глобального світу. Через міграційні процеси найбільш вразливим і найменш здатним до змін культурам з їх унікальними мовами може загрожувати повне зникнення.

     Батьки зазвичай думають, що їхню автентичну культуру та мову не слід  передавати дітям, оскільки вважають, що в сучасному глобалізованому світі вони не будуть потрібними. Втім, перспектива формування монокультурного світу в майбутньому є очевидною утопією. Немислимо, щоб люди, які приїжджають із країн із сильними культурами, сприйняли вплив середовища, до якого вони мігрують.

Яка з мов буде панівною в майбутньому

     Протягом останніх десятиліть в науковому середовищі домінувала точка зору про те, що саме англійська має всі шанси стати універсальною мовою майбутнього. Проте дехто вважав, що мандаринський діалект китайської може скласти англійській серйозну конкуренцію, через значний зріст населення та економічну експансію Піднебесної.

    На практиці зазначена експансія китайської культури стикнулася із технічною проблемою: переважна більшість електронних пристроїв, що випускаються в сучасному світі, обладнані латинською розкладкою клавіатури QWERTY. Китайська мова з її системою ієрогліфічного письма та тональностями є для цього занадто складною. Вочевидь зусилля зберегти старі мови стикається з неминучою технологізацією їхнього використання, яка потребує спрощення мов для пристосування до вимог сучасних інформаційних засобів. Задля виживання мови мають спрощуватися.

Вивчення сучасних мов

     Вивчення сучасних мов стало цікавішим заняттям, ніж це було ще кілька десятиліть тому. Окрім практичних занять із письма, читання та тренування розмовних навичок, за бажанням можна осягнути й всебічне введення в історичний та культурний контексти, знайомлячись із текстами мовою, яку ви вивчаєте. На щастя, Інтернет зробив доступною майже всю існуючу в світі літературу.

     Вивчаючи літературні джерела, ви можете подорожувати у часі, досліджуючи історичні аспекти розвитку необмеженої кількості людських культур. Знання іноземних мов дозволяє вам вивчати предмети, які ще кілька десятиліть тому були доступними лише обмеженому колу знавців або викладалися за спеціалізованими програмами. Лінгвістика та філологія, мистецтвознавство та гендерні дослідження відтепер доступні до вивчення кожному – достатньо лише опанувати мову.

     Засвоєння сучасної мови не обмежується лише теоретичними напрацюваннями. Можливості подорожувати, навчатися, розуміти символізм сучасного мистецтва, дивитися кіно стають в рази доступнішими і вивчення іноземних мов перетворюється із проблеми у рішення. Розширення кругозору, що відбуваються із засвоєнням широкого спектру інформації про сучасний світ, розвиває навички критичного мислення та формує політичну свідомість особистості. Втім, не слід забувати, що вивчення мови потребує не лише заглиблення в культурний контекст країни, в якій вона розповсюджена, а й більш свідомого ставлення до власної ідентичності.


Переклав доцент кафедри англійської філології
Антон Фоменко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook