Хеджування цінових ризиків на ринку сільськогосподарської продукції: лекція від стейкхолдера з компанії Syngenta Юрія Рубана для бакалаврів з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності

6 травня 2021 року

 

 

    5 травня 2021 року менеджер з розвитку бізнесу відділу фінансових рішень компанії Syngenta – к.е.н., доцент Юрій Рубан у своїй alma-mater на кафедрі організації підприємництва та біржової діяльності економічного факультету у межах дисципліни «Сільськогосподарське хеджування» прочитав відкриту лекцію для бакалаврів освітньо-професійної програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

     На початку лекції професор кафедри організації підприємництва та біржової діяльності Микола Солодкий представив студентам одного з кращих своїх учнів та послідовників на вітчизняному біржовому товарному ринку – Юрія Володимировича Рубана, який є випускником економічному факультету Національного аграрного університету 2005 р. і яскравим прикладом для наслідування молодого покоління студентів спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»Юрій Володимирович у свій час поєднував науково-педагогічну та практичну діяльність. Так, з 2005 по 2010 рр. був працевлаштований кафедрою на Українську аграрну біржу. З 2011 р. по 2018 р. працював асистентом та доцентом, захистив кандидатську роботу на кафедрі біржової діяльності і торгівлі (нині – організації підприємництва та біржової діяльності), а сьогодні являється успішним практиком з розробки торгових стратегій та хеджування цінових ризиків у провідній міжнародній компанії Syngenta.
     Юрій Рубан почав свою лекцію з того, що зміни та ризики нині є глобальними індикаторами та викликами для суспільства. Реалії сучасного бізнесу такі, що успішними стають тільки ті компанії, які постійно змінюються і удосконалюються. У зв’язку з цим, він порадив студентам НУБіП України не стояти на місці, здобувати нові знання в одному з кращих університетів, не боятись нових трендів на ринку праці, працювати над своїм зростанням у постійному зв’язку з актуальними викликами та трансформаційними змінами.

     Головною метою лекції було ознайомлення бакалаврів з практичною стороною спеціальності, а саме показати сучасні практичні підходи на вітчизняному ринку, які використовує компанія Syngenta для того, щоб страхувати цінові ризики на прикладі кукурудзи, пшениці та ріпаку. Адже, останній рік показав високу волатильність на світовому ринку зернових та олійних культур і потребу у хеджуванні.

     З 2014 року компанія Syngenta в Україні пропонує ряд фінансових інструментів для фермерів, які не тільки допомагають вигідно реалізовувати свою продукцію, захищатись від цінових ризиків, а також надають доступ до дешевшого фінансування і збереження врожаю від погодних ризиків.

     Юрій Рубан ознайомив студентів з основними видами торгових стратегій, які, на його переконання, забезпечать перехід агробізнесу на новий рівень розвитку. Програма «ФорвардФлекс» 2021 року є яскравим прикладом ефективного поєднання вітчизняного ринку сільськогосподарської продукції з біржовими інструментами провідних світових бірж, а саме Чиказької біржової платформи СВОТ та європейської – MATIF.

     Лектор акцентував свою увагу на тому, що сьогодні Україна є важливим гравцем на світовому ринку зернових і олійних культур. Тому, міжнародні аналітики ведуть постійне спостереження за українським ринком, а саме велика увага нині прикута до стану посівних та впливу погодних чинників на якість нового урожаю. Світова цінова волатильність на ринку сільськогосподарської продукції вимагає інноваційних підходів та нових фінансових рішень, зокрема використання механізму хеджування. Водночас, розробка торгових стратегій на ринку сільськогосподарської продукції з використанням біржових інструментів – ф’ючерсів та опціонів потребує від учасників системного та якісного фундаментального і технічного аналізу.
     Біржовий ринок виконує важливу інформаційну функцію на глобальному рівні. Біржі працюють цілодобово в режимі онлайн та надають безкоштовно прозору інформацію щодо світового ціноутворення на основні види сільськогосподарської продукції. Юрій Рубан запропонував студентам ряд посилань на інформаційні ресурси, які він використовує у своїй повсякденній роботі.
     На завершення Юрій Володимирович продемонстрував бакалаврам переваги використання саме опціонів у хеджових стратегіях (на прикладі кукурудзи) та пообіцяв провести серію вебінарів наприкінці семестру під час навчальної практики з біржової діяльності.

     Студенти та викладачі кафедри організації підприємництва та біржової діяльності висловлюють щиру вдячність Юрію Рубану за проведений захід та сподіваються на подальшу тісну співпрацю!

Валентина Яворська,

гарант освітньої програми 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook