Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми годівлі тварин і технології кормів»
12 грудня 2013 р. на базі НУБіП України відбулася міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми годівлі тварин і технології кормів», присвячена 110-річчю від дня народження професора Павла Дмитровича Пшеничного
Метою роботи конференції, головним організатором якої була кафедра годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного НУБіП України, є обговорення актуальних проблем годівлі тварин та технології кормів, методології нормування живлення тварин і птиці, підвищення ефективності використання поживних речовин кормів, забезпечення якості і безпеки кормів, сучасних способів годівлі тварин та використання програмного забезпечення для оптимізації раціонів, стану тваринництва у контексті глобальних процесів.
У роботі конференції взяли участь понад 70 вчених і фахівців із навчальних, наукових і комерційних установ України, Чеської Республіки, Білорусі, Молдови.
Учасники конференції у своїх доповідях та за обговорення результатів роботи підкреслили необхідність: посилення координації та співпраці у навчальній, науковій та інноваційній діяльності між різними установами та організаціями з метою підвищення рівня підготовки фахівців, впровадження системи менеджменту якості, ризик-протоколів та належної практики тваринництва і рибництва; обґрунтування методології прогнозування (методів, моделей) розвитку тваринництва, кормовиробництва, розробки способів управління продуктивністю, фізіологічним станом та живленням тварин і птиці, умов організації та управління генетичними ресурсами тваринництва; активізації та підтримки перспективних наукових та інноваційних розробок з годівлі тварин, трофології, глюкоміків, біоінформатики, мікронутрієнтології, програмного забезпечення годівлі тварин та нутрігеноміки, які є головними науково-практичними напрямами у ХХІ столітті та визначають рівень розвитку вітчизняної науки; продовження наукових розробок щодо обґрунтування деталізованих норм годівлі тварин за параметрами: споживання сухої речовини та концентрацією в ній енергії за умов урахування генетичних, фізіологічних, статево-вікових, продуктивних особливостей тварин. Експериментальне уточнення хімічного складу кормів за показниками: розщеплюваності протеїну, вмістом амінокислот, енерго-протеїнового співвідношення, різних фракцій вуглеводів (НДК, КДК), лігніну, мінеральних речовин, вітамінів та інших біологічно-активних речовин; реформування окремих освітянських положень змісту освіти щодо підготовки майбутніх фахівців в галузі агропромислового виробництва: ВНЗам та навчальним центрам прийняти програми навчання фахівців: з використання принципів нормованої годівлі (за будь-яких систем нормування), способам оцінки забезпеченості організму поживними речовинами, розумінню основ концепції управління годівлею, методам профілактики метаболічних порушень, пов'язаних з годівлею та обговорення проблем з фахівцями вищої школи щодо перегляду планів навчання студентів наукових дисциплін з нормованої годівлі тварин, фізіології, біохімії живлення тощо; проведення науково-практичних семінарів щодо використання комп’ютерних програм для балансування, оптимізації кормових рецептів та розрахунку раціонів для годівлі тварин і птиці із залучення провідних фірм виробників програмних продуктів.