Чистий четвер на кафедрі культурології

30 квітня 2021, 11:53

Минулої неділі у соцмережах на сторінці доцента кафедри культурології Романа Рудого з'явилася публікація «Не я б'ю, верба б'є…» Це була вербна неділя… Але ж цього тижня – цілий передвеликодний цикл… Почнемо?
Великий понеділок засвідчує прихід Ісуса в Єрусалим. Ранок починають із молитви і підготовки домівки до Великодня. Чоловіки роблять дрібний ремонт, а жінки проводять ретельне прибирання, велике прання і перебирають весь одяг (зимовий складають у шафу, а літній готують до носіння).
У вівторок припиняють прати і прасувати білизну, готують наряд для свята. Особливу увагу приділяють вибору скатертини і рушників, які мають бути білими з вишивкою червоними, зеленими і золотистими нитками. Скатертиною покриють святковий стіл, а з найкрасивішим рушником підуть на Великодню службу. Також у цей день купують продукти для Великого дня, а жінки готують лікувальні настоянки. Зі свого боку чоловікам заборонено навіть торкатись до трав, настоянок і порошків.
У Велику середу згадують про те, як Іуда вирішив зрадити Ісуса Христа за 30 срібників, вибравши у такий спосіб собі духовну загибель. У цей день закінчують все прибирання в будинку і прикрашають його до Великодня. Вікна завішують білим тюлем, а карнизи і дверні прорізи прикрашають вінками з квітів і зелені. У Велику середу виносять усе сміття з дому, і починають купувати яйця для фарбування на Великдень. Згідно з повір’ям, яйця, куплені в цей день, довго не зіпсуються, ідеально зафарбуються і будуть найсмачнішими.
Великий четвер також називається Чистим. Його заведено починати ще до сходу сонця. Цей день вважається днем чистого купання з молитвою, що допомагає зберегти здоров’я всієї сім’ї цілий рік. Воду після купання наші предки віддавали як пиття домашній худобі. У четвер наводили завершальний лад в будинку, щоб звільнити житло від нечистої сили.
Велика п’ятниця, яка також називається Страсною, — найбільш суворий день тижня, вважається днем скорботи. Увечері під час церковних богослужінь виносять Плащаницю, яку встановлюють у центрі храму, прикрашаючи її квітами і умащуючи пахощами. Вірянами особливо шанована п’ятниця перед Великоднем, що не можна робити і їсти в цей день — суворо дотримується. Так, до виносу Плащаниці в церкві заборонено взагалі вживати будь-яку їжу. У ніч на Страсну п’ятницю заборонено спати, а належить молитись. Наші прадіди вдень не працювали, а проводили час у церкві або вдома біля ікони.
Велика субота вважається днем спокою. У цей день згадують про поховання Сина Божого, про його перемогу над смертю в пеклі і входження в рай. У суботу закінчували фарбувати яйця і збирали великодній кошик — пекли паски, запікали м’ясо і рибу. Увечері у Велику суботу проводять Святу літургію святвечора, після якого оголошують благу звістку про Христове Воскресіння: «Христос воскрес, воістину воскрес». У суботній вечір закінчується Великий піст.
І саме у Великий четвер наводили лад на кафедрі її працівники. Звук інструмента буде чистим , коли чистий сам інструмент. І, звичайно, пульт керування! Їх облагороджували доцент Роман Рудий, провідний фахівець Олександр Третяк, лаборант Євген Підсуха.

 

А голос звучить чисто, коли чисто у повітрі, коли чиста аудиторія. Цьому сприяли старші викладачі Сергій Дудко і Володимир Якимчук.

Заслужений артист України доцент Віктор Кавун не забув, що фахівець Тетяна Симоненко закінчила студію хору ім. Верьовки, і запевнив : якщо йому допоможе, стане також заслуженою…

 

А потім ми завітали у хореографічні класи. Вячеслав Борзенков – справжній мужчина: працює за всіх!

 

А режисером, як завжди, була старший викладач Наталія Тітенко. От скажіть, як тут можна не підкоритися?

Ось так кафедра культурології зі всього може робити свято. І нехай свято у наших душах буде щодня! Мирного і теплого Великодня нам!

Майданюк І.З,
завідувач кафедри культурології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook