АНАЛІТИЧНО-ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ПРАКТИКУМ «ВИБУХ РЕАКТОРА – ВИБУХ СИСТЕМИ»

28 квітня 2021 року

 

128 квітня студенти групи ОФП-11М ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» під керівництвом викладачів циклової комісії гуманітарних дисциплін Віталія СКАСКІВАВіри ОРЕЙДИ та викладачки циклової комісії спеціальних економічних дисциплін Уляни ДУДКИ взяли участь у аналітично-дослідницькому практикумі з історії України на тему: «Вибух реактора – вибух системи».

Під час аналітично-дослідницького практикуму трагедія на Чорнобильській АЕС була висвітлена із точок зору різних галузевих наук: історії, політології, екології, економіки.

2

Розпочався захід із вступного слова викладача історії Віталія СКАСКІВА, який розкрив мету та завдання заходу, актуальність роботи та, зокрема, перейшов до презентації своєї доповіді про передумови аварії в контексті історичних реалій періоду радянської передумови, подаючи причини в питанні кризи системності, недосконалості та помилок управління, а також розкрив політичну ситуацію щодо даної трагедії.

Після цього усі присутні переглянули, проаналізували та обговорили технічну складову аварії, як усе відбулось з точки зору ядерної фізики.

3

Викладачка Віра ОРЕЙДА виступила зі своєю доповіддю проаналізувавши факти екологічних наслідків вибуху на ЧАЕС та обговорила з студентами стан цих наслідків у сьогоденні.

4

Викладачка спеціальних економічних дисциплін Уляна ДУДКА висвітлила економічну точку зору та спільно із студентами обговорили таблицю підрахунків офіційних витрат економіки УРСР та СРСР на момент ліквідації аварії, а також «ціну Чорнобиля» у економічних витратах сучасної України та міжнародних фондів.

Оскільки не менш важливою складовою заходу було гуманітарне питання наслідків Чорнобильської трагедії, то заключну доповідь представив викладач Віталій СКАСКІВ, який розповів про трагедії життя ліквідаторів та евакуйованих і, зокрема, під спільні коментарі студенти та викладачі переглянули презентацію порівняння, яким було місто Прип`ять до аварії і яким воно є сьогодні, найвідоміше українське місто-привид.

На завершення заходу студентам було задано домашнє завдання із написання есе щодо спогадів видатних історичних діячів про Чорнобильську АЕС та аварію на ній.

Варто зазначити, що це заняття мало не лише хороші емпіричні освітні результати, але й емоційний вплив. Адже неможливо без вражень та емоцій говорити та досліджувати трагедію людини, героїзм ліквідаторів, багатотисячні летальні випадки і, зокрема, бачити, хоч і на фото, як красиві сильні інфраструктурні шедеври творіння людини стають зонами відчуження, місце цивілізації стає чагарником, а те, що було гордістю республіканської економіки – стає трагедією та втратою.

Після заняття студенти жваво обговорювали цікаві та нові факти про Чорнобиль і, зокрема, деякі висловлювали ідею історичної екскурсії у Прип`ять, адже навіть відчужена зона все одно є частиною рідної української землі, а відтак не може не тривожити серце та думки.

Віталій СКАСКІВ
викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook