ЕКСКУРСІЯ ЗОНОЮ ВІДЧУЖЕННЯ

28 квітня 2021 року

 

8Чорних дат у людства є немало,
Кожна з них – це міна під прогрес.
Найстрашніше, що усіх спіткало,
Вибух на Чорнобильській АЕС.
 

Уже 35 років сумно звучить над усім світом дзвін Чорнобиля. Він відгукується у серці кожного, нагадуючи про те, як у чарівному Поліському краї на північ від Києва, там, де Прип’ять несе свої води до могутнього Дніпра, сталася трагедія сторіччя. «Мирний атом» вибухнув, рознісши смертоносну радіоактивну хмару по світу.

1

Проходять роки, але пам'ять знову і знову повертається до тієї дати, коли пожежники опівночі вступили в смертельний поєдинок з розбурханою атомною стихією. Наслідки були жахливими. Втрачені життя, радіоактивне забруднення, покинуті будинки, знищені будівлі, тридцятикілометрова мертва зона, отруєне довкілля …

9

Однак, не дивлячись на страшну історію, місце приваблює тисячі туристів. На сьогодні у Чорнобильській зоні прокладено маршрути відвідування, запроваджено електронні квитки, індивідуальний дозиметричний контроль та систему GPS-моніторингу пересування груп. Найпопулярнішими локаціями для візиту є міста Прип'ять та Чорнобиль, сама ЧАЕСЗагоризонтна станція «Дуга», Рудий ліс. Туристи мають можливість навіть відправитись в авіатур та побачити зону з висоти пташиного польоту, природу Чорнобильського заповідника.

335577

Також студенти груп Е-21МОФП-21М, завдяки перегляду низки тематичних відеоматеріалів та мультимедійних презентацій німецькою мовою, віртуально долучилися до групи туристів. Екскурсія зоною відчуження здійснювалася у супроводі гідів Володимира Садівника, Ігора Семегена, Оксани Зборовської. На жаль, враження від побаченого та почутого викликало у присутніх душевний біль, смуток, сльози.

Чорнобильська трагедія – це як попередження для нас на майбутнє. Слід пам’ятати, що будь-які експерименти та наукові впровадження перш за все мають бути безпечними для людства, для життя на планеті Земля. Адже негативний відбиток технічного прогресу, може мати трагічні наслідки.

Наталія Білан,
викладачка циклової комісії гуманітарних дисциплін
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook