Як від співпраці кафедри і стейкхолдерів виграють студенти

23 квітня 2021 року

     Формування університетської освітньої траєкторії все більше стає актуальним напрямом роботи в ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження, зокрема на кафедрі автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка. І як фахівці у справах з автоматики, вони чудово розуміють, що освітня траєкторія в університеті - це динамічна модель з багатьма невизначеностями і ймовірнісним характером зміни вхідних параметрів.
    Традиційного підходу до вирішення задач в ньому немає, оскільки це новий вид роботи для наших університетів. Отже доводиться в умовах жорсткої конкуренції у підготовці фахівців різними вишами, використовуючи досвід науково-педагогічного колективу, його креативність, індивідуальний підхід у роботі системи «студент – викладач», залучення стейкхолдерів до коригування навчальних планів, формувати механізми реалізації цієї траєкторії. А успішні приклади цього будуть найкращими переконливими мотивами для майбутніх вступників і їх батьків.
    Цими днями, за участю студентів 2-го курсу скороченого терміну навчання за спеціальністю «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» і головних фахівців, керівників департаментів ПрАТ «Комбінат «Тепличний» відбувся захід, який заклав іще одну цеглинку у фундамент цього процесу.

    Причиною такої зустрічі стала презентація навчального посібника «Основи автоматики», підготовленого науково-педагогічними працівниками кафедри - професором Віталієм Лисенком, доцентами Володимиром Решетюком і Іваном Цигульовим, у співавторстві з Євгенієм Чернишенком, Президентом Асоціації «Теплиці України», до речі, випускником кафедри. І на цьому етапі хотілося підвести підсумки роботи щодо підготовки посібника до друку, обмінятися планами подальшої роботи, почути думку студентів щодо змістового наповнення посібника.

     Короткі враження від заходу у висловлюваннях його учасників.
    …Петро Левчукголовний енергетик комбінату – Мені, як фахівцю з енергетики і автоматики, приємно бачити, що теорія знаходиться не в протифазі із практикою. Після такої теоретичної підготовки, перконаний будуть і міцними фахові компетентності у студентів.
    …Петро Кирійкандидат сільськогосподарських наук, головний агроном підприємства – Я знаю, що це уже п’яте «об’єднання зусиль» науковців кафедри і наших фахівців. Йдеться про навчальні посібники, авторами яких є науковці і виробничники. Такі проекти потрібно лише підтримувати, а у виграші будуть студенти.

    …Валентина Веромейчиковаголовний бухгалтер підприємства – Хочемо запевнити і студентів, і майбутніх авторів навчальних і наукових видань, що ми будемо і надалі підтримувати такі акції.
   …Владислав Скоричстудент 1-го курсу магістратури – Мені, під час навчання в бакалавратурі, довелося використовувати попереднє видання цього навчального посібника. Висловлю не лише свою думку, але і враження моєї групи – однозначно приємно було працювати з таким посібником. В ньому скомпоновані окрім теоретичного матеріалу, лабораторні і практичні заняття. Це дуже допомагає при самопідготовці.
   …Владислав Марченкостудент 2-го курсу, відмінник навчання, отримує іменну стипендію Героя України В.І. Чернишенка – Я знайомий зі змістом уже цього видання, оскільки деяку технічну роботу я виконував самостійно. Слід відмітити новітні підходи до дослідження елементів і систем автоматичного керування, зокрема широке застосування прикладних програм для моделювання.
   …Андрій Нікітінстудент 2-го курсу – Я вивчав автоматику в коледжі, правда у меншому обсязі. Але такі оригінальні підходи в цьому посібнику, будуть лише сприяти укріпленню моїх знань.
    Слід зазначити, що це третє видання цього навчального посібника і автори намагатимуться підвищити його статус до підручника.
   Спонсором у виданні цього навчального посібника, як і багатьох інших, виступив ПрАТ «Комбінат «Тепличний», за що низький уклін і подяка Герою України, голові правління підприємства Володимиру Іллічу Чернишенку.

    Тираж переданий на кафедру і до університетської бібліотеки.
    Про це, а також ще про цікаву подію на цьому заході ви зможете побачити перейшовши за посиланням.

Володимир Решетюк,
доцент кафедри автоматики та робототехнічних
систем ім. акад. І.І. Мартиненка

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook