Заняття-дискусія з біоекономіки

19 квітня 2021, 17:52
zoom

   19 квітня у рамках дисципліни «Біоекономіка», яка викладається для здобувачів вищої освіти ступеня доктор філософії зі спеціальностей «Економіка» та «Менеджмент» було проведено заняття-дискусію на тему «Аргументи «за» і «проти» використання ГМО».
   Оскільки одним із напрямів розвитку біоекономіки є генна інженерія, то актуальним питанням даного курсу є використання генно-модифікованих організмів. Оскільки ця проблема не є однозначною, то викладач дисципліни д.е.н., доцент кафедри економічної теорії Бутенко В.М. організувала дискусію серед аспірантів.
   Основними доповідачами були Матченко Юрій та Бєляєва Єлизавета.
   Матченко Юрій представив доповідь про ГМО-культури в розрізі сталого сільськогосподарського виробництва та навів аргументи на користь їх використання.

   Дуже цікавою була інформація стосовно того, яким чином у засобах масової інформації переважним чином формується уявлення про ГМО продукцію.

   Також Юрій навів докази про те, що досить часто у медійному просторі та виробниками продукції подається недостовірна інформація стосовно ГМО.

   Юрій звернув увагу на сутність ГМО, їх споживчі переваги. Зокрема, доповідач пояснив, що у процесі засвоєння будь які продукти харчування розпадаються під дією ферментів, секрету підшлункової залози і шлункового соку на складові частини, які є зовсім не генами і навіть не білками, а є амінокислотами, простими цукрами, жирними кислотами тощо. Тобто генетична інформація продуктів не вбудується в організм людини і не призводить до ні до яких негативних наслідків.

   Важливим аргументом на користь використання ГМО було питання більш високої економічної ефективності вирощування ГМО-рослин, адже їх застосування дозволяє виробляти бiльше харчової продукцiї, яка дешевша й смачнiша, нiж традицiйні культури.
   Аргументом на захист ГМО також була інформація, що модифіковані рослини містять бiльше поживних речовин i вiтамiнiв. Генетично модифiкованi рослини також можна пристосовувати до негативних кліматичних змін (посуха, холод тощо).

   Інформація із статистичних джерел свідчить, що ГМО-рослини вирощуються сьогодні на понад 13% сільськогосподарських угідь світу. Також Юрій навів докази про корисні властивості продукції, про можливість зменшенням використання хімічних засобів під час вирощування таких сільськогосподарських культур та багато інших аргументів, які підкріпили його позицію щодо переваг ГМО.
   Бєляєва Єлизавета натомість висвітила негативні аспекти використання ГМО-продукції. Зокрема, це можливість алергічних реакцій на білки, котрі не притаманні тій чи іншій культурі, не повністю досліджений вплив такої продукції на майбутні покоління, неврахування інтересів окремих груп споживачів (наприклад, вегетаріанців), невивчені можливості подальшої мутації рослин, загрози збереженню природного біорізноманіття тощо.

   Обговорення наведених доповідачами аргументів викликало цікаву дискусію.
   Степанова Оксана висловила свою думку відсутності об’єктивних досліджень взаємозв’язку збільшення ракових захворювань і споживання генно-модифікованих продуктів. Дорош Богдан зайняв нейтральну позицію і поділився інформацією, що на рівні Європейського Союзу кожна країна самостійно вирішує питання стосовно заборони вирощування ГМО-продукції. Водніцький Микола поділився своїм позитивним досвідом використання ГМО-продукції під час нестандартних ситуацій та в екстремальних випадках.
   Підсумовуючи результати дискусії, було визначено, що існує багато досліджень, присвячених питанню генно-модифiкованих органiзмiв, але жодне з них не дає прямої відповіді на питання, наскільки вони є шкідливими чи корисними. Але як завжди iснує двi сторони медалi, тобто, є як противники так i прихильники ГМО i кожен з них буде намагатися довести свою правоту й лобiювати свої iнтереси, використовуючи при цьому всi можливi й доступнi для них засоби. Але поки ця проблема досконально не вивчена, кожна людина має право сама визначати споживати чи ні ГМО продукти, а для цього виробники зобов'язані надати кожному можливiсть бути обiзнаним про наявнiсть ГМО в тiй або iншiй продукцiї.

Віра Бутенко,
д.е.н., доцент кафедри економічної теорії

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook