“ТАКИЙ БУВ КРИК ФАЗАНІВ, ЯК ОТО ДІТИ ПЛАЧУТЬ”: ЧОМУ ЛЮБИТЕЛЯМ “ПОГОСПОДАРЮВАТИ” НЕ ВАРТО ПАЛИТИ СУХУ ТРАВУ НАВЕСНІ

18 квітня 2021 року
Відкритий ліс

Останнім часом в Україні щодня трапляється більш як 2 тисячі пожеж в екосистемах. Майже в усіх випадках, а точніше у 99%, винні люди, кажуть лісівники.

Період, коли вогонь пожирає і вбиває – знову розпочався в Україні. Період, коли люди вперто продовжують палити сухостій. Внаслідок необережного поводження з вогнем або ж з умисного підпалу сухостою нищаться гектари природних екосистем. А разом із ними – тварини й птахи, які там мешкають.

У сюжеті для “Підсумків тижня” ми нагадаємо торішні кадри, як горів ліс разом із тваринами в Чорнобилі. Видовище не для людей із слабкими нервами.

Але, на жаль, як свідчить практика, навіть такі кадри для паліїв – не аргумент. Але бодай про безпеку власних садиб можна ж подумати? А про своє життя та здоров’я? Адже нерідко вогонь із сухостою перекидається на житлові будинки та господарчі споруди. Більше того, навіть самі горе-палії стають жертвами свого ж полум’я. Їм уже навіть штрафами пригрозили у більш як 150 тисяч гривень. Але людей це зовсім не лякає. Палив і палити буду – ось така українська ментальність. Більше розкаже журналістка “5 каналу” Яна Лимаренко. 

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСТЬ

Замість тихої зони – зона мертва. Це 35 гектарів. На Черкащині згорів заказник “Тясминські краєвиди”. Пасовища для козуль, гнізда фазанів та зайців – згоріло усе. Люди хоч і одразу викликали рятувальників, але швидко побороти полум’я не вдалося. Місцеві мало не кидалися у вогонь, щоб врятувати тварин.

На Черкащині згорів заказник Тясминські краєвиди

На Черкащині згорів заказник Тясминські краєвиди

НА ЧЕРКАЩИНІ ЗГОРІВ ЗАКАЗНИК ТЯСМИНСЬКІ КРАЄВИДИФото: 5 канал / Час. Підсумки тижня

Тетяна Бровар, жителька села Степанки, розповідає: “Такий крик був фазанів – я стояла, я плакала. Я ж у пожар не побіжу, розумієте? Наче ото дитина плаче, так ото плакали фазани, косулі бідні скакали, не знали куди”.

Після пожежі територія перетворилася на попелище, як і всі тварини. Зараз у більшості мешканців лісів та полів народжується малеча, вона найбільше страждає від полум’я. Ось це козеня муфлона, доки горів очерет біля Черкас, загубило маму.

Козеня муфлона

Козеня муфлона 5 канал / Час. Підсумки тижня

У вогні Україна – щовесни. Саме тоді люди починають “господарювати”, спалювати листя та суху траву. А вогонь стає неконтрольованим миттєво.

Пожежі в Україні

Пожежі в Україні5 канал / Час. Підсумки тижня

Юлія Норовкова, речниця управління ДСНС України у Черкаській області, говорить: “Існує загроза розповсюження на прилеглі будинки, території, от буквально за вчора ми маємо дві такі пожежі, коли спалення сухого листя чи сміття призвело до того, що вогонь розповсюдився на будівлі, які були поруч із багаттям”.

Найбільше шкоди пожежі коять у лісах. Суха лісова підстилка спалахує миттєво. А від верхової пожежі справжнісіньке лихо.

Головний лісничий Черкаського держлісгоспу Олександр Сидоренко говорить: “Швидкість пожежі від 30 до 50 метрів за хвилину, і температура горіння, а зупинити його за допомогою пожежних автомобілів нереально. Потрібні якісь бар’єри, які зупинять цю пожежу”.

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Саме верхова пожежа торік знищила частину Рудого лісу біля Чорнобиля.

Пожежі в Чорнобильській зоні

Пожежа в Чорнобильській зоні

Ліквідація пожежі в Чорнобильській зоні

Ліквідація пожежі в Чорнобильській зоні

Наслідки пожеж в Чорнобильській зоні

НАСЛІДКИ ПОЖЕЖ В ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ ЗОНІ. Фото: Скріншот відео

Тоді рятувальники працювали два тижні. Рідкісні тварини, зокрема коні Пржевальського, чимдуж тікали від вогню, а врятувавшись, бродили згарищем.

Кінь Пржевальського

Коні Пржевальського в Чорнобильській зоні

КІНЬ ПРЖЕВАЛЬСЬКОГОю Фото: 5 канал

ХАРКІВСЬКА І ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТІ

На Харківщині в жовтні 2020 року згоріло більш як 400 гектарів лісів. А це Луганщина, вогонь тут знищив більше ніж 20 тис га території, постраждали 32 населені пункти, загинуло 11 людей, ще півтори сотні евакуйовані.

Наслідки пожеж на Харківщині й Луганщині у 2020 року

Наслідки пожеж на Харківщині й Луганщині у 2020 року. 5 канал / Час. Підсумки тижня

Сергій, постраждалий від пожежі, говорить: “Добре, що корови були в цей час у полі. А то б і корови погоріли. Вітром понесло на середину города, вітер утих і все упало, ця хата залишилася, а ту запалило”. Майже у всіх пожежах (99%) винні люди, кажуть лісівники. Причин дві – недотримання правил безпеки під час відпочинку та випалювання сухої трави і листя.

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСТЬ

Щоб бачити займання одразу, у Черкаському лісгоспі встановили камери. Вони розташовані так, що працівник, який на чергуванні, бачить усю територію лісового масиву і села біля нього, які часто і влаштовують пожежі. Якщо раніше середня площа пожеж сягала гектара, то завдяки такому нагляду пожежні машини приїздять одразу, тож вигорає вдесятеро менше лісу.

Роман Бутко, інженер з охорони та захисту лісу Черкаського держлісгоспу, каже: “Пряма видимість камери в гарну погоду до 50 кілометрів, середня видимість – десь 20 км. Дим дуже гарно видно на моніторі, з допомогою азимутальної сітки ми визначаємо точне місце загорання”.

Доки фахівці витрачають купу часу та ресурсів, щоб запобігти пожежам, українці затято продовжують палити траву і листя.

Люди палять сухостій

Це черкаські рятувальники проводять рейд у селі Іванівка. Приїхали, а все село в диму! У місцевих сезон спалювання рослинних решток. Рятувальникам тут не раді. 5 канал / Час. Підсумки тижня

Штрафи за паління для людей не аргумент. За спалювання листя та трави загрожує штраф від 3 до 6 тисяч гривень, а якщо ви посадова особа – від 13 до 21 тисяч. Його мають право накладати лише правоохоронці, але чи карати палія, врешті вирішує місцева влада.

Юрій Давиденко, дільничний офіцер ГУНП у Черкаській області, говорить: “Розглядає адміністративна комісія місцева, там проводиться розгляд справи, і вони виносять рішення”.

Останнім часом в Україні щодня трапляється більш як 2 тисячі пожеж в екосистемах.

Рятувальники нагадують:

  • якщо вогонь став неконтрольованим, треба не панікувати, а терміново телефонувати 101.
  • доки чекаєте пожежну команду – не стійте під палаючими деревами, не треба тікати від вогню, а краще закрити обличчя одягом і подолати крайку вогню проти вітру.

Гасити полум’я невеликих низових пожеж можна самостійно. Наприклад, забиваючи його гілками – обов’язково з листям. Про воду всім відомо. А ще можна закидати вологим ґрунтом і затоптувати ногами.

Великі пожежі часто не вдається загасити навіть за допомогою пожежних рукавів, тоді залучають авіатехніку. Але жодні сучасні методи гасіння і техніка для виявлення пожеж не можуть повноцінно протистояти стихії.

Щоб на місці попелища повернулося життя, треба 10 років і більше. А щоб його зруйнувати, вистачить і десяти секунд….

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/162954/

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook