Виховна робота зі студентами 4 курсу 10 групи в умовах карантину продовжується

19 квітня 2021 року

Згідно графіку проведення організаційно-виховної роботи була проведена зустріч куратора доцента кафедри ветеринарної гігієни ім.професора А.К.Скороходька Михальської Віти Михайлівни зі студентами 4 курсу 10 групи спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза».
На зустрічі були обговоренні питання щодо змін графіку освітнього процесу на другий семестр, а саме проведення навчальних практик та очної сесії; дотримання карантинних заходів; проведено моніторинг стану здоров’я студентів групи.

Вже стало традицією, що кожну організаційно-виховну годину студенти групи дізнаються про цікаві події та факти. Замстарости групи Максим Сокольвак розповів про День довкілля, який відзначають в Україні щорічно в третю суботу квітня. Відзначати свято почали з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98 на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій. 

У цей день громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань серед населення.
Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка чи папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових підприємств, що забруднюють димом повітря мегаполісів; від убитого заради бивнів слона десь у Центральній Африці до вирубаних декількох гектарів лісу у Закарпатті. 
На жаль, сьогодні проблема збереження життя на Землі стоїть дуже гостро і важливо розуміти, що сучасний світ опинився на межі катастрофи. Повені, буревії, урагани, забруднене повітря та вода ставить людство у складне становище: або воно змінить своє ставлення до природи, або незабаром перестане існувати. День довкілля дозволяє нам оцінити стан навколишнього середовища і надає можливість з'ясувати роль людства у збереженні нашої планети. Витратити годину часу на вихідних, щоб впорядкувати територію біля будинку разом із сусідами, зменшити використання пластику, не смітити на вулиці – зовсім не важко, проте яку користь це принесе для навколишнього середовища!

Цікаві факти про довкілля:
1. Науковці з Медичного центру дитячої лікарні Цинциннаті в США прийшли до висновку, що через брудне повітря мозок у людини стає меншим. Свої дослідження вони опублікували в MedicalXpress. Експеримент проводили за участі 147 дітей, яким проводили МРТ, протягом року. Зо цей період на пацієнтів впливали різні повітряні аерозолі. Згідно з висновками вчених, забруднене повітря викликає зменшення об’єму сірої речовини і товщини кортикального шару. Сіра речовина відповідає за зір і слух, а забруднене повітря викликає до 3-4% її втрати в лобних та тім’яних долях, а також у мозочку.
2. Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі на острові Тасманія, який знаходиться поруч з Австралією.
3. Середньостатистичний автомобіль виробляє більше 0,5 кг відходів у вигляді газу менше, ніж через кожні 35 км шляху. Всього чотирьох літрів машинного мастила досить, щоб забруднити понад 4 млн. літрів чистої питної води.
4. На пересилку спаму щорічно витрачається 33 мільярда кВт/год електроенергії, що супроводжується викидом в атмосферу близько 17 млн. тон вуглекислого газу (як три мільйони автомобілів). Такої кількості електроенергії достатньо для електропостачання 2,4 млн. будинків.
5. 27 тис. дерев знищується кожен день для виробництва туалетного паперу.
6. Переробка однієї алюмінієвої банки зможе надати достатньо електроенергії, щоб телевізор працював мінімум 3 години. Щоденно в світі використовують 80 мдрд. алюмінієвих банок.
7. 40% усієї води у світі продається у пляшках. Скляна пляшка зроблена у наш час потребує 4000 років для розкладання.
Це лише деякі факти і цифри для розуміння як треба ще багато зробити суспільству для збереження довкілля.

 

Сокольвак Максим, Женжера Марина,
студенти 4 курсу 10 групи спеціальність 212
«Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза»

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook