Виховна робота в умовах карантину триває!

18 квітня 2021 року

Щотижня студенти 2 курсу 9 групи спеціальності «Ветеринарна медицина» спілкуються зі своїм куратором Бокотьком Романом Романовичом через online-платформу Zoom. Під час таких зустрічей обговорюються питання, які хвилюють студентів.
Перше і головне питання, яке турбує куратора завжди: Чи всі здорові? Яке самопочуття? Як проходить дистанційне навчання? Які проблеми виникають при дистанційному навчанні?


Наставник 2 курсу 9 групи також розповів своїм студентам про стовбурові клітини, адже студентам було цікаво почути відповіді на питання: «Що таке стовбурові клітини?» та «Чим відрізняються стовбурові клітини від інших клітин?».
Стовбурові клітини, також відомі як штамові клітини — це первинні клітини, що зустрічаються в усіх багатоклітинних організмах. Ці клітини можуть самовідновлюватися шляхом поділу клітини, а також можуть диференціюватися в досить велику кількість спеціалізованих типів клітин. Дослідження стовбурових клітин людини розпочалося з відкриття канадських учених Ернеста Мак Кулоха та Джеймса Тілла у 1960. Існують дві досить широкі категорії стовбурових клітин ссавців: ембріональні стовбурові клітини, що походять безпосередньо від бластоцист, та стовбурові клітини дорослого організму, що знаходяться у зрілих тканинах. У ембріонах стовбурові клітини можуть диференціюватися в усі спеціалізовані ембріональні тканини. Стовбурові клітини дорослого організму діють як репараційна система для тіла, відновлюючи та підтримуючи потрібну кількість спеціалізованих клітин. Оскільки стовбурові клітини можна вирощувати та програмувати на спеціалізацію (наприклад, отримати м’язи чи нервову тканину) завдяки методу клітинних культур, їх стали вживати для лікування хворих (це так звана «клітинна терапія»).
Кістковий мозок може бути одним із джерел стовбурових клітин».
Для повного роз`яснення студентам куратор продемонстрував відео, в якому вперше застосували стовбурові клітини.

"У майбутньому продовження тривалості життя не залежатиме від легендарного «фонтану молодості». Імовірніше, цього досягатимуть, поєднуючи такі методи: вирощування нових органів на заміну старим, що зносилися чи захворіли, а також за допомогою інженерії тканин і стовбурових клітин”, - доктор Мічіо Кайку, «Фізика майбутнього».

Лекція прочитана з використанням наочних, технічних, аудіо та відео засобів і мала багато позитивних відгуків й слів вдячності від студентів.
Студенти з нетерпінням чекають наступної виховної години!
Будьмо здорові! Бережімо себе! З позитивними очікуваннями нових зустрічей.

Староста 9 групи 2 курсу Демидюк Н. А.
Студентка групи Сабов В. С.
Куратор Бокотько Р. Р.

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook