Міжнародний день супу: лайфхаки від викладачів та студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

6 квітня 2021 року

     Міжнародне свято - День супу відзначають 5 квітня уже декілька років поспіль. Заходи за традицією включають популяризацію супу, як смачної і корисної для здоров’я страви. Що може зігріти душу і тіло краще за тарілочку ароматного, а ще й гарячого супу? Особливо після напруженого робочого дня. Завдяки перевіреним порадам і простим рецептам немає причин, чому ви не можете здивувати родину і друзів цією чудовою стравою, а заодно і відсвяткувати Міжнародний День супу!

     Батьківщиною супу вважають Стародавній схід, де раніше за інших навчилися робити посуд, що підходив для його приготування. Важко перелічити всі види супів, винайдених за цей час людством. Любителі цієї страви обов’язково назвуть французький буябес, іспанський гаспачо, грузинський харчо, болгарський таратор, російські щі, холодник, уху, ну і звичайно ж неперевершений український борщ. Особливо витончені цінителі згадають японський рамен та китайський даньхуатан. Легкі або наваристі, прості в приготуванні або складні, м’ясні або вегетаріанські, з картоплі, локшини, рису або водоростей - всі вони зробили свій внесок у благородну справу громадського харчування та гідні того, щоб їм присвятили окремий день. Міжнародний день супу відзначають не з якого-небудь там супу з пакетика або банки. Тільки з свіжого, легкого, домашнього супу! Саме такий варіант найсмачніший, найароматніший та найкорисніший. Основа здорового харчування і головна рекомендація дієтологів для людей з різними шлунково-кишковими захворюваннями, тих, що стежать за калорійністю їжі і всіх, кому небайдуже власне здоров’я і самопочуття.

     Що ж, День супу – це відмінний привід ... зварити суп, в першу чергу тим, хто в своєму раціоні використовує лише другі страви або бутерброди. Тож не дивно, що саме викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК з великою охотою поділилися своїми секретами вдалого супу та світлинами з приготування перших страв напередодні Міжнародного дня супів. Бо саме їм все відомо як себе поводять біологічно активні речовини, що знаходяться в овочах, рибі, м'ясі та грибах. До участі показу своїх кулінарних витворів долучилися і студенти факультету.

     «Найперше необхідно почати з хорошого бульйону. Тому будь-що кидати в каструлю з водою не рекомендую, тільки якісне м’ясо, рибу чи овочі, а потім вже всі інші продукти. Причому я особисто стараюсь класти цибульку, моркву сирими, так краще зберігаються вітаміни, що знаходяться в них. А наприкінці ще додаю ложку-другу оливкової олії» - ось так просто прокоментувала доцент Марія Жеплінська.

     Доцент Володимир Василів до Міжнародного Дня супу підготувався так: «Наша сім’я просто обожнює український борщ! І як його можна не любити. За цим смаколиком в Україну з усього світу приїжджають туристи. Моя порада – зварений борщ повинен настоятися. Особливо він смачний на другий день. Зараз піст, тож ми не використовуємо м’ясо, сало в прикуску. Але я вам так скажу, що і пісний борщ – це ще той шедевр! Тому варимо, їмо і насолоджуємося!»

     А ось майбутній кулінар, а теперішня студентка Діана Худя поділилася з усіма і впевнена в тому, щоб приготувати гідний захоплення курячий суп, потрібно більше, ніж просто зварити курку в невеликій кількості води. «Для хорошого курячого бульйону вам буде потрібно багато курячих кісток, бо саме вони надають бульйону характерного смаку. Найкраще для цього взяти курячі крильця, де кісточок цілком достатньо. Розріжте крильця на шматочки, щоб вони краще віддали смак і аромат при варінні». Такі у нас розумні студенти!

     «Намагайтесь не класти в свої супи консервовані овочі. Найкраще підійдуть свіжозібрані. Але, якщо не сезон, віддайте перевагу замороженим. Вони додадуть аромату вашої страви нотки весняної свіжості. Їх, до речі, можна самому заготовити влітку і восени», - порада від досвідченої майстра виробничого навчання Наталії Пчелінової. ЇЇ гречаний суп так і хочеться скуштувати!

     Асистент Максим Гудзенко завжди сідає їсти супчик разом зі своєю донечкою Настею і зелень додає перед початком трапези. Бо вся його родина хоче, щоб трави надавали страві яскравості і свіжісті, чого не трапиться, якщо ви їх переварите. Тому, якщо ви хочете, щоб ваш суп по-справжньому був ароматним, додайте зелень в останній момент. Максим Миколайович зізнався, що саме сьогодні в Міжнародний день супу його суп з фрикадельками був просто божественним! Знаєте, такі слова вириваються зсередини, коли, дійсно, ти куштуєш, щось неймовірне.

    Студентки другого курсу Тетяна Хоменко та Аліса Сергєєва представили на Міжнародний день супу відповідно вермішелевий суп з м’ясом і овочами та лагман – перша страва народів Центральної Азії, коріння походження якої виходить в Східний Туркистан і далі в китайську кухню. Головною особливістю лагмана є вручну тягнуча округла локшина з діаметром 3…4 мм.

     «Супи смачніші після «відпочинку» - трошки постоявши, вони набирають всіх смаків і тоді не можна наїстися!»,- так охарактеризував свої витвори доцент Михайло Муштрук і поділився з нами своїми світлинами перших страв, які готував разом з маленькою кухарочкою Софійкою.

     «Хороші речі дійсно трапляються з тими, хто вміє чекати, особливо коли мова йде про кулінарію. Велика частина успіху при варінні супу - це терпіння. Зачекайте, поки всі інгредієнти добре уваряться на повільному вогні. І вуаля – різновид українського борщу з розмарином і оливковою олією готовий!» - другокурсник, майбутній спеціаліст з ресторанних технологій Демид Матін не вперше дивує нас своїми кулінарними здібностями.

Кажуть, що на Святвечір найсмачніші вареники, на Великдень - яйця. А ми впевнилися, що на Міжнародний день супу – перші страви найсмачніші! Спробуйте і Ви. Смачного!

 

Марія Жеплінська,

доцент кафедри процесів і

обладнання переробки продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook