Свіжі та заморожені продукти: поради фахівця для телеканалу “Україна 24”

5 квітня 2021 року

    Телепередача "Лабораторія здоров'я" телеканалу «Україна 24» звернулася до керівництва університету про можливість надати інтерв'ю щодо порівняння свіжих і заморожених овочів. Кому як не фахівцям факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК краще знати які процеси відбуваються при зберіганні свіжих овочів, як вибрати свіжу сировину, наскільки зменшується вміст вітамінів у замороженій продукції та багато чого іншого.

    Для викладачів нашого факультету вже стали звичними такі зустрічі з телевізійниками чи то в стінах університету, чи на телебаченні. На цей раз викладачка кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, доцент Марія Жеплінська поділилася своїми результатами досліджень щодо впливу пониженої температури на структуру та хімічні властивості сировини, можливі переваги заморожування перед свіжою сировиною, яка може деякий час зберігатися перед подачею на стіл. 
 
Тож надаємо поради нашим покупцям.
Як правильно вибрати свіжі овочі?
     Плоди і коренеплоди повинні бути без пошкоджень, однорідного кольору і притаманного даному виду сировини забарвленню. У них не повинно бути сторонніх запахів та темних плям. Якщо в них висохлі гілки, присутні жовті або зелені плями, непружний хвостик, є проростки, шкірка занадто м'яка, слизька або липка, то така сировина несвіжа.
Як в домашніх умовах заморожувати сировину?
  • Порада 1. Для початку, переконайтеся в тому, що ваша морозильна камера в змозі вмістити таку велику кількість їжі.
  • Порада 2. Будь-які продукти необхідно ретельно очистити від бруду і висушити. Тільки в такому вигляді вони можуть зберігатися дуже довго. Існує навіть таке правило — чим сухіший заморожений овоч, тим більш якісною виходить заморозка.
  • Порада 3. Необхідно розділяти блюдо на невеликі порції, щоб було зручніше використовувати і не розморожувати велику кількість продуктів за один раз.
  • Порада 4. Якщо овочі необхідно відварити, це обов’язково потрібно зробити. Які овочі потребують відварювання? Кольорова капуста, баклажани, кабачки, спаржева квасоля і брокколі.
  • Порада 5. Якщо Ви часто готуєте рагу або збірні страви, тоді можна заморожувати овочеві суміші. Для цього порізані, відварені овочі потрібно розкласти на піднос, дати охолонути і стекти воді, а потім розкласти на маленькі порції і покласти в морозильну камеру.
 
 
Які переваги замороженої сировини перед свіжою?
     Заморожування овочів - один з найбільш досконалих методів консервування. При правильному зберіганні замороженої сировини добре зберігаються поживні властивості, а також С-вітамінна активність. Заморожені овочі використовують у дієтичному і лікувальному харчуванні. Висока якість замороженої продукції досягається використанням сортової сировини необхідної зрілості, найбільш оптимальним режимом холодильної обробки, застосуванням раціональної тари. Дослідженнями встановлено, що овочі, які заморожені при температурі -30...-35 °С при зберіганні їх при -18 °С, навіть через 9...12 місяців багаті на вітамін С, втрати якого протягом цього часу не перевищують 10...15 %. У заморожених овочах вітаміну С дещо менше ніж у свіжих, але значно більше, ніж у консервованих при високих температурах. Крім того, смакові якості заморожених овочів кращі, а поживна цінність вища, ніж стерилізованих. 
 
Правильний вибір в першу чергу - це наш вибір, який має грунтуватися на купівлі кондиційної сировини, бо здорова їжа буде ще й корисною, коли ми втрачатимемо під час її приготування мінімум вітамінів, мікро- та макроелементів. Знати все неможливо, але прагнути до цього потрібно завжди! Особливо, коли це стосується здоров'я кожного з нас! Смачних нам продуктів і міцного здоров'ячка!!!
 
Максим Гудзенко,
асистент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook