Магістри-екологи оволодівають методами екологічної токсикології

3 квітня 2021 року

 Забруднення навколишнього природного середовища носить глобальний характер. Внаслідок діяльності людини у довкілля надходять велика кількість різноманітних хімічних речовин, які потребують екотоксикологічної оцінки небезпечності і розроблення заходів із зменшення їх негативної дії на організм людини і представників біоти природних екосистем. Ці питання охоплює дисципліна «Екологічний контроль і безпека», яку читає магістрам 1 року навчання, спеціальності екоаудит, доктор сільськогосподарських наук, професор Наталія Анатоліївна Макаренко.

Курс «Екологічний контроль і безпека» направлений на оволодіння студентами компетентностей щодо вміння оцінити небезпечність забруднення компонентів природного середовища хімічними речовинами,   вміння провести лабораторні дослідження з встановлення токсичності окремих хімічних речовин, вміння об’єктивно оцінити отримані у ході лабораторного експерименту данні та розробити дієві заходи з подолання можливих негативних впливів і явищ у природному середовищі.

Протягом лютого-березня 2021 р. магістри-екологи опановували методи визначення токсичності хімічних речовин за реакцією стандартизованих тест-систем. Лабораторні роботи проходили на базі ННВЛ екологічного контролю стану довкілля (кафедра екології агросфери та екологічного контролю). В основі лабораторних робіт лежали Керівні  принципи  Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) з тестування хімічних речовин та державні стандарти. 

Перед студентами стояли завдання провести лабораторні дослідження  хімічних речовин (важких металів та препаратів, які застосовуються у сучасному агровиробництві) методами біотестування  у поєднанні з інструментальними дослідження,  встановити залежність «доза-ефект», визначити рівень ID50, EC50, NOEC. 

Після завершення лабораторних досліджень магістри-екологи захищали свої роботи у дистанційному режимі.

Потрібно відзначити, що магістри-екологи повністю оволоділи методами оцінки рівня небезпечності шкідливих речовин для біологічних об’єктів екосистем у відповідності з міжнародними підходами (зокрема принципами ОЕСР) та національними стандартами; навчилися визначати небезпечні рівні шкідливих речовин у навколишньому природному середовищі;  оволоділи екотоксикологічними підходами до встановлення токсичного ефекту за використання  залежності «доза-ефект»; навчилися використовувати лабораторні і  статистичні методи для встановлення екологічних ризиків та розроблення екологічних прогнозів при забрудненні навколишнього природного середовища токсикантами.

 

Н.А. Макаренко, д.с.г.н., професор

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook