Студенти 1 курсу 6 групи ФАМ разом зі своїм куратором О.В. Пащенко взяли участь на Global Money Week 2021 (Всесвітній тиждень грошей)

27 березня 2021, 16:54
zoom

   Протягом 22.03.2021 – 26.03.2021 рр. в м. Києві в НБУ проходив Всесвітній тиждень грошей (Global Money Week) – це щорічна міжнародна інформаційна кампанія, яка містить заходи на фінансову тематику для активних учнів шкіл та ліцеїв, а також студентів коледжів й ВУЗів запрошені Міністерством освіти та науки України. Гасло даної кампанії – “Навчайся! Накопичуй! Заробляй!”.


   Global Money Week ‒ міжнародна просвітницька акція, яка спрямована на розширення знань молоді щодо фінансів та фінансової обізнаності з метою розбудови впевненого фінансового майбутнього. Протягом тижня в усіх країнах світу відбуваються різні заходи, уроки, лекції, воркшопи, майстер-класи, змагання із фінансової освіти та грамотності. Для підвищення фінансової грамотності української молоді Національний банк спільно з партнерами розробив насичену пізнавально-навчальну та інтерактивну програму. Детальну інформацію можна побачити на сайті: globalmoneyweek.bank.gov.ua


   Метою даної кампаніє є підвищення фінансової обізнаності молоді. Цього тижня в усіх країнах світу відбувається велика кількість заходів, і конкурсів стосовно даної тематики.
   “Бережіть себе, бережіть свої гроші!” – це офіційна тема Global Money Week у 2021 році. Зазначену тему доцент О.В. Пащенко використає під час проходження даного матеріалу зі студентами першого та другого курсів на кафедрі економічної теорії. Дана тема наголошує на важливості збереження здоров’я та фінансової стійкості населення в умовах сьогодення. А проведені дебати щодо користування фінансовими послугами й формування сімейного бюджету онлайн (модератор заходу – доцент Пащенко О.В) викликали жваву цікавість у студентів економічного та неекономічного факультетів.

   У світі вперше заходи Global Money Week було проведено у 2012 р. Відтоді учасниками руху із фінансової просвіти стали понад 40 мільйонів осіб з понад 170 країн. З 2020 року організатором Global Money Week на глобальному рівні є Міжнародна мережа фінансової освіти при Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD/INFE). Національний банк України – член OECD/INFE та офіційний координатор свята в Україні.
   Програма Global Money Week 2021 року передбачала низку заходів, серед яких студенти 1 курсу 6 групи ФАМ прийняли участь у вебінарі “Еволюція монетарної політики НБУ за роки незалежності” Спікери – Володимир Лепушинський, Директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу, Національний банк України.

   Учасники даних заходів дізналися про основні віхи у розвитку монетарної політики України, особливості збереження її цінової стабільності в часи глобальної невизначеності, дізналися про процес контролювання особистих фінансів.
   На вебінарах було задано безліч питань, які стосувалися інфляційних процесів у країні та шляхів їх подолання.
   Під час доповіді спікер зупинявся на передумовах переходу НБУ до режиму інфляційного таргетування, з метою проведення політики держави щодо зниження рівня інфляції та зростання ВВП.
   Студенти 1 курсу 6 групи ФАМ взяли участь у вебінарі “Як та коли виник Національний банк України?” Спікер – Денис Толочко, директор Музею грошей, Національний банк України.
   Учасники заходу познайомилися з історією становлення та розвитку банківської справи в Україні, дізналися історію виникнення НБУ й гривні та місце її виготовлення. Цікаво було почути інформацію про те, що перші гривні друкувалися не в Україні, а банкноти великих номіналів – в Англії, де був забезпечений найвищий їх захист. Друкарське кліше гривні було привезене в Україну у 1995 році, після чого було здійснено грошову реформу, згідно якої кожні 100000 купоно-карбованців підлягали обміну на 1 гривню. Спікер вебінару розповів про виготовлення пам’ятних монет, і наголосив, на першій – присвяченій копанню картоплі.


   Студенти 1 курсу 6 групи ФАМ взяли участь на вебінарі “Стрес-тест особистих фінансів, або як забезпечити фінансову стійкість в умовах невизначеності” спікер – Олена Тригуб – Головний експерт управління зв’язків із громадськістю та фінансової обізнаності.


   Олена Тригуб познайомила слухачів із поняттям “фінансової грамотності”, відклалося розуміння постійних і змінних, активних й пасивних доходів, навчилися аналізувати свої витрати, а також познайомилися із основою фінансової стійкості – заощадженнями та процесом формування особистого капіталу.


   На вебінарі розглядалися питання фінансових труднощів, заощадження, контролю особистого капіталу тощо. Цікавим було питання, яке стосувалося, того, на скільки вистачить заощаджень при втраті доходу, а також визначення грошового типу особистості (заощаджувача, розтратника, любителя ризикувати, пофігиста, стража безпеки).



   Олена Тригуб розповіла як необхідно ефективно управляти особистим капіталом, як однією із запорук фінансової стійкості. А слухачі зрозуміли і навчилися визначати чисту вартість статків, активів, робити стрес-тест своїм фінансам. Також познайомилися із індикаторами особистої фінансової стійкості, із методами мінімізації особистих фінансових ризиків.



   Студенти взяти участь у грі Kahoot! Тест. Де було завдано більше 15 питань, які стосувалися грошей.
   Хочеться подякувати організаторам даної кампанії за проведення на високому професійному рівні заходів та за можливість взяти в них участь.


Доцент кафедри економічної теорії
Оксана Пащенко

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook