На факультеті конструювання та дизайну пройшла міжнародна онлайн-конференція «Проблеми та перспективи розвитку технічних та біоенергетичних систем природокористування: конструювання та дизайн»

30 березня 2021, 14:53

 25-26 березня на факультеті конструювання та дизайну проходила XXI міжнародна онлайн-конференція науково-педагогічних працівників, наукових співробітників та аспірантів «Проблеми та перспективи розвитку технічних та біоенергетичних систем природокористування: конструювання та дизайн». Цього року карантинні вимоги не дали змоги провести конференцію очно. Однак, це не завадило учасникам доповісти про свої наукові результати, задати один одному питання, обмінятися думками. Пленарне та секційні засідання були проведені з використанням платформи Webex, з якою учасники добре знайомі.

Відкрили роботу конференції декан факультету конструювання та дизайну Зиновій Ружило та завідувач кафедри конструювання машин і обладнання Вячеслав Ловейкін. Вони привітали її учасників та побажали їм успіхів у науковій діяльності.
 
 
 
Професор кафедри механіки Микола Чаусов представив наукову доповідь, в якій розповів про нові та унікальні методики підвищення механічних характеристик металів. Їх сутність полягає у введенні у зразки металів та їх сплавів імпульсів енергії, а також використання наноматеріалів, які закріплюються у поверхневій структурі зразків. Ці дослідження проводяться вже не перший рік, але інтерес до них з боку світової наукової спільноти не згасає. Це підтверджується значною кількістю публікацій у високоімпактних наукових виданнях групи дослідників під керівництвом професора М.Г. Чаусова.
 
Доволі цікаву доповідь про використання CAS MAPLE в графічному дизайні запропонував професор Віктор Несвідомін. Він поділився досвідом застосування математичного апарату та програмного забезпечення для його реалізації для нанесення зображень на поверхні із кривиною. Такі підходи дають змогу на високому рівні розв’язувати досить складні дизайнерські задачі.
Аспірант кафедри конструювання машин і обладнання Олексій Стехно запропонував на обговорення доповідь за тематикою своєї дисертації: „Режимно-параметрична оптимізація механізму зміни вильоту вантажу баштового крана”. Його доповідь фактично ілюструє весь комплекс дисертаційних досліджень та показує високий ступінь готовості самого аспіранта. Крім Олексія на пленарному засіданні виступив його колега – Денис Муштин, який також цього року виходить на захист дисертації. Його доповідь за темою „Оптимізація режимів руху механізмів зміни вильоту вантажу та повороту баштового крана” була позитивно сприйнята на пленарному засіданні. Залишається побажати Олексію та Денису врахувати всі висловлені побажання та якнайскоріше вийти на захист дисертацій.
 
 
Не залишила учасників конференції байдужими доповідь співробітниці кафедри технології конструкційних матеріалів і матеріалознавства Олени Михнян. Вона розповіла про шляхи вдосконалення технологічних процесів одержання виробів із титанових сплавів з використанням сучасних адитивних технологій. Висновок, який можна зробити із виступу, полягає у тому, що для ефективного отримання виробів із титану необхідно виконувати синтез традиційних та адитивних технологій.
 
Доповідь старшого викладача кафедри будівництва Євгенія Дмитренка стосувалась особливостей розрахунку моменту тріщиноутворення у нормальних перерізах залізобетонних конструкцій за діючими вітчизняними нормами. У своїй доповіді автор проаналізував два підходи щодо проведення розрахунків залізобетонних конструкцій та вказав на сучасне програмне забезпечення, яке дає змогу їх провести.
 
Конференція продовжила роботу 26 березня у форматі секційних засідань. Загалом їх шість: надійність і ремонт технічних систем, конструювання машин і обладнання, шляхи підвищення якості металевих виробів, нарисної геометрії та комп’ютерної графіки, будівництва та цивільної інженерії, сучасні проблеми механіки.
Хочеться подякувати всім учасникам конференції та висловити побажання не зупинятись на досягнутому, а продовжувати отримувати цікаві та корисні наукові результати.
 
Заступник декана з наукової роботи

Юрій Ромасевич

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook