Міжкафедральний науковий вебінар для магістрів, аспірантів та молодих вчених, присвячений Всесвітнім дням землі, води і лісів

23 березня 2021 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

Відповідно до наказу ректора НУБіП України від 10.03.2021 р. № 200 на базі кафедри екології агросфери та екологічного контролю факультету захисту рослин, біотехнологій та екології 23 березня 2021 року відбувся міжкафедральний науковий вебінар для магістрів, аспірантів та молодих вчених, присвячений Всесвітнім дням землі, води і лісів. У вебінарі взяли участь магістри І року навчання та аспіранти спеціальності 101 «Екологія», професори та доценти кафедр екології агросфери та екологічного контролю, загальної екології, радіобіології та БЖД. Варто зазначити, що програма заходу була висвітлена на сайті кафедри і кожен охочий прийняти участь, мав змогу звернутися до організаційного комітету.

З вітальним словом до учасників вебінару звернулася в.о. завідувачка кафедрою екології агросфери та екологічного контролю доцент Олена Наумовська, яка розповіла про святкування Всесвітніх днів землі, води і лісів, а саме єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа. Вперше День Землі був відзначений у 1970 році, і з того часу його проводять щороку 22 квітня. Це свято чистої Води, Землі й Повітря, яке має на меті об’єднати людей планети для захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу до екологічних проблем нашої планети. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що  вона може зробити для розв’язання екологічних проблем.

З науковою доповіддю на тему «Water pollution: global situation in the world», виступила здобувач ступеня доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія» Анна Ковпак (науковий керівник аспіранта – доцент Віта Строкаль). Вона представила результати досліджень українських та європейських вчених щодо забруднення водних ресурсів світу, акцентувала зокрема увагу на якості водних ресурсів та їх доступності населенню.  В обговоренні доповіді професор Віталій Гайченко звернув увагу на вагомі теоретичні данні, які аспірант узагальнила, конструювала, зробила відповідні висновки та представила у вигляді схем та карт. Професор Наталія Макаренко долучилася до активної дискусії й запропонувала аспірантці доповнити свою доповідь даними про якість водних ресурсів України в межах Дніпровського басейну.

Здобувач доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія» Марія Павловська представила наукову доповідь на тему «Improvement of Black Sea monitoring methods in line with EU Marine Framework Stratagy Directive». В ході доповіді аспірантка привела результати досліджень щодо удосконалення методів моніторингу Чорного моря та їх гармонізація із вимогами Морської Стратегії Рамкової Директиви ЄС. На прикладі Чорного моря вона навела специфіку розрахунку індикаторів, що використовуються для оцінки екологічного статусу морських екосистем та запропонувала використання даних щодо мікробних угруповань у визначенні екологічного статусу морських екосистем. Професор Наталя Макаренко відмітила актуальність теми досліджень та звернула увагу, що аспірантка володіє методами досліджень проведення екологічної оцінки моніторингу морських екосистем.

Здобувач ступеня «Магістр» зі спеціальності 101 «Екологія» Мар’яна Король продемонструвала свої дослідження з оцінки впливу об’єктів на довкілля. Доповідь була побудована на основних ключових моментах проведення ОВД в Україні та в світі. В ході доповіді магістр представила європейську модель оцінки впливу на довкілля в порівнянні з українською. Доцент Олена Наумовська зауважила, що  в подальшій науковій роботі потрібно взяти до уваги і чинні програмні документи у сфері охорони довкілля для подальшої роботи з моделлю.

Конструктивну доповідь на тему «Біорізноманітність фітоценозу за життєвими формами» представила здобувач ступеня «Магістр» зі спеціальності 101 «Екологія» Єлізавета Кабакова. В ході доповіді магістр оприлюднила результати досліджень домінантних життєвих форм рослин, які наявні в лісовому фітоценозі в м. Слупськ, Польща. Доцент Світлана Паламарчук прийняла участь у науковій дискусії і запитала, яка роль екотонних ділянок в даній місцевості.

Також, у семінарі прийняли участь здобувач доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія» Вікторія Сердюк, здобувачі ступеня «Магістр» зі спеціальності 101 «Екологія» Марина Штиволока та Анна Матвійків.

Проводячи підсумки міжкафедрального вебінару доцент Віта Строкаль виступила із завершальним словом, де відмітила, важливість проведення даного заходу, що тематика заходу була корисною та цікавою, а особливо для магістрів та аспірантів, які можуть використовувати набуті знання для подальшої наукової роботи.  Висловила вдячність магістрантам, аспірантам за участь, а також всім хто долучився до вебінару.

 

Світлана Паламарчук,

секретар оргкомітету заходу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook