Участь завідувачів кафедр факультету у виробничій нараді виробничників НДГ та науковців НУБіП

20 березня 2021 року
НУБіП України
Перед початком польових робіт виробничники НДГ та науковці НУБіП зібралися, щоб обговорити стратегію у рослинництві на 2021 рік. Круглий стіл ініціював керівник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський.

 У роботі прийняв участь проректор з проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Виробничників представляли директори та агрономи навчально-дослідних господарств «Великоснітинське», «Агрономічної дослідної станції», Ніжинського агротехнічного інституту, Немішаївського фахового коледжу. Науковців представляла наукова агрономічна еліта НУБіП: декан агробіологічного факультету, професор Оксана Тонха, професор кафедри захисту рослин Микола Доля, професор кафедри землеробства та гербології Семен Танчик, професор кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Микола Патика, завідувач кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва, професор Григорій Подпрятов, доцент кафедри рослинництва Володимир Мокрієнко, директор НДІ рослинництва, професор Ганна Ковалишина, завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва Олександр Макарчук. У засіданні активну участь прийняли також запрошені представники фірм «Ікар» та «Сінгента», що цього року виграли тендери на забезпечення НДГ засобами захисту рослин, мікродобривами та стимуляторами росту.

 На початку засідання начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський надав інформацію про результати роботи НДГ у минулому році, розставив акценти щодо планів на наступний рік. Зокрема це виростити у 2021 році 20 тисяч тон зернових та технічних культур, що дасть можливість НДГ розвиватися і міцно стати на ноги. Для цього в НДГ посіяно понад 1600 га озимих культур, які зараз знаходяться в доброму стані (за результатами відбору монолітів у НДГ, біохімічними дослідженнями, візуального огляду полів, що провели Василь Туринський та професор Микола Доля 17.03.2021 року). Планується посіяти біля 1000 га соняшнику та понад 1600 га кукурудзи на зерно та силос. Практично повністю готова до роботи техніка. Забезпеченість ресурсами (насіння, добрива, засоби захисту рослин, пальне) на сьогоднішній день в усіх НДГ 100%. Важливо, як отримати від них максимальну віддачу. Це і було предметом гострої дискусії між науковцями, виробничниками та запрошеними представниками фірм.

     У своєму виступі професор Микола Доля відмітив хороший стан посівів озимини, високу якість посіву та протруювання, оптимальну глибину та густоту. Акцентував увагу на підвищенні ефективності контролю фіто-санітарного стану посівів, пріоритетності внесення добрива КАС у порівнянні з іншими азотними добривами, вирощування вітчизняних сортів перед іноземними, розвивати в НДГ систему ресурсозбереження, раціонального використання ґрунтів. За результатами обстеження полів у НДГ надав рекомендації щодо поліпшення стану посівів і відновлення їх після перезимівлі.

 У дискусії прийняли участь всі присутні, в тому числі і гості, обговорювана проблема нікого не залишила осторонь. Озброївшись додатковими знаннями , НДГ з наступного понеділка планують приступити до весняно-польових робіт.

Повна версія статті за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/88868

Василь Туринський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ
та навчально-виробничої практики

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook