Київ геодезичний або як майбутні землевпорядники з користю дозвілля проводили

19 березня 2021 року

    Набуття і закріплення знань через неформальну освіту – один із найдієвіших методів зацікавлення здобувача освіти навчальною дисципліною, особливо такою прикладною, як геодезія. Тому, обравши один із сонячних днів березня, студенти першого курсу факультету землевпорядкування взяли участь у пізнавальному квесті, присвяченому знайомству з Державною геодезичною мережею в історичному ареалі столиці України.


    Тож перед першокурсниками факультету землевпорядкування постало непросте завдання – пошуку на місцевості та обстеження геодезичних пунктів Державної геодезичної мережі. Заздалегідь розробленим маршрутом було розшукано та обстежено понад десятка геодезичних знаків, якими закріплені пункти полігонометрії, нівелювання різних класів (серед них: стінні репери, стінні марки, центри типу У15), виявлено також тимчасові знаки.


    Потрібно зазначити, що студенти проявили особливу кмітливість, допитливість, а головне – був присутній дух змагання. Позитивним також стало використання навичок орієнтування на місцевості, закріплення знань з побудови і згущення планової та висотної геодезичних мереж, особливостей закладання, будови геодезичних знаків різних типів, прив’язки до пунктів Державної геодезичної мережі, створення тимчасових знаків.


    Насамперед, при кожному новому обстеженні геодезичного пункту, юні землевпорядники та геодезисти здійснювали запит про нього у довідкові джерела, зокрема, відкрили для себе офіційні геопортали (Державної геодезичної мережі України – https://dgm.gki.com.ua/, Міської геодезичної мережі міста Києва – https://mgm.kyivland.gov.ua/).
    Студенти самостійно оцінювали, наскільки виправданим і захищеним є розміщення пункту у конкретному місці. Особлива увага зверталася на зовнішній вигляд і стан знаку, його оформлення, вигляд центру, загрози для його збереження. Також обговорювалося питання збереження та відновлення геодезичних знаків. Одним із завдань пошуків і розпізнавання знаків виступало встановлення об’єктивних причин, через які знак не може бути виявлений або ідентифікований. А серед найактивніших учасників були Георгій Юрченко, Наталія Коб'юк, Катерина Потарась, Дмитро Матвійчук, Єлизавета Сіденко, Анастасія Сиволап, Тетяна Ярмоліч, Ярослав Занога, Іван Незвидський, Олександр Кутень і Богдан Данильченко.

 

    Таким чином, проведений з користю і на свіжому повітрі час сприяв розширенню загального уявлення про цілі та завдання геодезії, особливості роботи геодезиста в умовах щільної міської забудови. А місцевість для квесту була обрана в одному з наймальовничих районів історичної частини міста Києва, а його учасники мали змогу помилуватися краєвидами, архітектурою і визначними місцями Хрещатика та Подолу. Сподіваємося, проведений захід – лише початок нових професійних відкриттів на теренах добре знайомих міст.

Олена Малашевська,
старший викладач кафедри геодезії та картографії

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook