Ми не говоримо, що їх немає, а згадуємо з вдячністю, що були

20 березня 2021, 19:41

    16 березня на кафедрі конярства і бджільництва відбулась Міжнародна конференція, присвячена 90-річчю від дня народження доктора с.-г. наук, професора Віктора Петровича Поліщука. Пасічницька спільнота називає його «патріархом» бджільництва і це справедливо. В конференції прийняла участь велика кількість людей. На участь у конференції зареєструвалось 216 осіб з України, Польщі, Вірменії, Азербайджану, Росії, Грузії, Словакії, Беларусі, Ізраїлю, Узбекистану та Казахстану. Це свідчить про визнання особистості Віктора Петровича Поліщука, його співпрацю з багатьма іноземними вченими та постійну участь в міжнародних заходах.

     Відкрив конференцію начальник науково-дослідної частини НУБіП України Володимир Віталійович Отченашко. Він передав вітання та побажання всім учасникам конференції від ректора університету, академіка Ніколаєнка Станіслава Миколайовича. У своїй доповіді Володимир Віталійович зупинився на важливості постаті Віктора Петровича у галузі бджільництва, її наукового та освітнього забезпечення, за що неодноразово професор був відмічений подяками та грамотами керівництвом факультету та університету. Теплими словами згадав заняття, які йому доводилось слухати у Віктора Петровича.

    Після виступу Володимира Віталійовича слово було надано кандидату медичних наук, доценту, дочці Віктора Петровича, Оксані Вікторівні Корбут. Вона відмітила з якою любов’ю він виховував її та як переймався галуззю. Словами вдячності за вшанування пам’яті Віктора Петровича та захопленням масштабністю конференції вона закінчила свій виступ.

   З цікавою доповіддю про життєвий та творчий шлях ювіляра у бджільництві виступив його учень, а нині доцент кафедри конярства і бджільництва Ігор Іванович Головецький. Він відмітив, що Віктор Петрович найбільше любив людей і все своє життя присвятив служінню людям.

    Завідувач кафедри конярства і бджільництва, професор Повозніков Микола Гаврилович, проаналізував життєвий шлях В.П. Поліщука та його ставлення до навчального процесу, відзначив, що у всіх навчальних закладах України використовуються навчально-методичні напрацювання Віктора Петровича. За його підручниками навчають студентів в училищах, коледжах, технікумах. Він сприяв відкриттю спеціалізації в багатьох навчальних закладах, постійно підтримував курси з підвищення кваліфікації. Був ініціатором відродження курсів бджільництва О.Х. Андріяшева, в Боярському агроекологічному коледжі.

    Віктор Петрович завжди був далекоглядним у розвитку галузі бджільництва. Саме тому, перед проведенням ХХІІІ Міжнародного конгресу Апімондія за його пропозицією у 1971 році було побудовано навчальний корпус на Голосіївській навчально-дослідній пасіці. Це сприяло візитам багатьох міжнародних делегацій конгресу. У 1972 році було відкрито спеціалізацію з бджільництва. За цей період підготовлено велику кількість фахівців з бджільництва для України та всього бувшого Союзу. Його випускники працюють в США, Австралії, Новій Зеландії, Лівані, Молдові. Слава і добра згадка про свого вчителя лине з усіх віх.

     Цікавою була доповідь нашого колеги з Нової Зеландії, ще донедавна співробітника кафедри, який постійно був в захваті від Віктора Петровича, прислухався до його слушних порад. Доповідь Олексія Михайловича Лосєва викликала жвавий інтерес. Він пояснив як комерціалізується бджільництво, які підходи до маткововивідної справи, як організована система племінної роботи в Новій Зеландії. Олексій Михайлович дав ґрунтовні відповіді на велику кількість запитань. Вся ця інформація буде використана у навчальній роботі.

       З цікавою доповіддю на тему «Селекційний відбір бджіл як спосіб боротьби з кліщем Варро» виступила завідувач лабораторії бджільництва в науково-дослідному сільськогосподарському центрі Вулкані при Міністерстві сільського господарства Ізраїлю Сорокер Вікторія.

        Броварський Валерій Дмитрович звернув увагу на нагальну потребу збереження аборигенних порід бджіл в Україні та необхідність у державній підтримці бджільництва.

       Жвавий інтерес учасників конференції викликала доповідь Доскоч Івана Михайловича, Горніч Миколи Лазаревича, Галатюка Олександра Євстафійовича.

     Надзвичайно актуальні питання з глобальних проблем бджільництва у своєму виступі підняв завідувач кафедри наук про дрібних тварин Словацького сільськогосподарського університету у м. Нітрі Роберт Хлебо.

     До виступів науковців приєднались і пасічники практики, підприємці, а також видавці періодики з бджільництва. Ю.Ф. Овдієнко, В.П. Домбровський та М.Д. Осташевський у своїх виступах згадали про співпрацю з ювіляром, а також про результати які було досягнуто.

     Надзвичайно цікавим, а також пізнавальним був виступ Ізраїльського доповідача Павтулова Йона. Він підняв досить актуальне питання в бджільництві і не тільки, щодо безобробітного методу пасічникування. Детально розказав про розведення псевдо скорпіона та його використання в боротьбі з вароозом бджіл.

       Наукові співробітники ННЦ “Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича” Міщенко Олександр Антонович та Гречка Ганна Миколаївна у своїх виступах підняли питання отримання бджолиного обніжжя та моніторинг гігієнічної поведінки української породи бджіл.

    З приємністю і захопленістю слухали учасники конференції науково-педагогічних працівників Поліського національного університету м. Житомир. Доценти П’ясківський Володимир Марцинович та Вербельчук Тетяна Василівна з досить глибокою та детальною характеристикою доповіли про хеморецепторні можливості бджіл та їх практичне застосування. Цікаві доповіді доцентів Кривого Михайла Миколайовича та Лісогурської Ольги Вікторівни на тему поширеного в останні роки напрямку пасічникування на Поліссі: Бортництво – запорука збереження генофонду поліської бджоли.

     Учень Віктора Петровича, а сьогодні вже доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища Вінницького національного аграрного університету Разанов Сергій Федорович ознайомив учасників як проходить нагромадження цезію-137 в продукції бджільництва на територіях, повернутих після аварії на ЧАЕС у сільськогосподарське виробництво.

      Особливо вразили слова Сергія Федоровича який сказав, що позитив Віктора Петровича передався всім учасникам сьогоднішньої зустрічі. Після семи годин цікавих доповідей та гарячих дискусій ніхто не помічав часу та залишались присутніми.

      Досить емоційною була доповідь Гореліка Олексія Михайловича. Який звернув увагу на проблеми українського бджільництва, що виникають внаслідок неконтрольованої інтродукції чужоземних порід бджіл.

    Про стан племінної роботи в Узбекистані учасники конференції мали можливість ознайомитись з виступу Турдалієв Авасбек Турдалієвича, доктора біологічних наук, професора Ферганського державного університету.

     На завершення конференції виступили співробітники кафедри конярства і бджільництва доцент Войналович Микола Володимирович та аспірант Ткаченко Олена Петрівна, які звернули увагу у своїх доповідях про вплив способу формування сім’ї виховательки на якість бджолиних маток та порядок реєстрації племінних пасік в Україні.

    В багатьох доповідях та при підготовці резолюції часто піднімались питання увіковічнення пам'яті людини-легенди в бджільництві України Поліщука В.П.. Пасічницька громада просить керівництво університету встановити бюст на алеї слави університету за фінансового сприяння вдячних шанувальників Віктора Петровича.

    В рамках проведення конференції працювала студентська секція «Молодь турбує селекція бджіл», модератором якої був студент 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів, член наукового гуртка «Бджільництво» Білько Назар.

      Всі учасники конференції висловлювали подяку організаторам за формат, атмосферу, вдало підібраних спікерів. Висловлювали побажання про регулярність проведення аналогічних заходів на базі кафедри конярства і бджільництва.

Відповідальний секретар конференції,

Ігор Головецький

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook