Нова лабораторія на гуманітарно-педагогічному факультеті: соціально-психологічна реабілітація і не тільки…

11 березня 2021 року
     Стало вже загальним місцем говорити про зростаючий тиск на сучасну людину інформації, урбанізації, цивілізації з їхніми технічними пристроями та постійним браком часу. Тепер до переліку стресорів додається ще й Covid-19 з усіма його страхами, панікою та обмеженнями. Ну а якщо йдеться про людей амбітних, якими, безперечно, є студенти і викладачі НУБіП України, що постійно прагнуть самореалізації, то нерідко ціною їхнього успіху можуть стати хронічний стрес, проблеми з фізичним і психологічним здоров’ям та відсутність смаку до життя. Відповіддю на ці негативні явища та їх профілактуванням мають стати методики соціально-психологічної реабілітації.

  

     З цією метою на базі кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету розпочала своє функціонування сенсорна кімната. 10 березня 2021 року декан факультету професор Василь Шинкарук та в.о. завідувача кафедри Ірина Сопівник запросили ректора університету Станіслава Ніколаєнка оглянути цю «новинку» нубіпівського життя та розповісти про перспективи її використання.

  

     Сенсорна кімната відремонтована і обладнана за рахунок коштів залучених спонсорів. Колективом кафедри розроблено програму роботи на кожен день тижня, окремі елементи якої були продемонстровані присутнім. Наприклад, техніку арт-терапії «Образ цілі», коли відвідувачам кімнати запропонували намалювати на фліпчарті їхню власну ціль – на сьогодні, на тиждень, на місяць, на рік, чи за ціле життя. Кожен вільний малювати, що забажає – каракулі, лінії, це не має значення, головне – малювати. Слід відмітити, що Станіслав Миколайович поставився до завдання не формально і «промалював» свою мету в найдрібніших деталях. Отже, у понеділок кафедра соціальної роботи та реабілітації пропонує день арт-терапії – відновлення за допомогою літератури, музики, живопису, декоративно-прикладного мистецтва.

  

     Далі гостям запропонували «відчути» програму вівторка – і запросили для цього присісти на різнокольорові крісла-груші, або затишний диванчик, запропонували чашку заспокійливого фіточаю, а кімната наповнилась релаксуючим запахом лаванди з аромалампи. Слід зазначити, що в цей епідеміологічно небезпечний період рекомендуємо обирати ефірні олії, які не тільки заспокоюють, але й, завдяки антивірусним властивостям, дезінфікують повітря. Грамотно дібрані «правильні» аромати дозволять досягнути різних ефектів – заспокоїтися і розслабитися після ректорату або ж, навпаки, збадьоритися і сконцентруватися для виконання поставлених завдань.

     У комплекс із арома- та фіто-терапією пропонуємо соляні лампи. По всьому світу відкривають соляні печери і створюють кімнати, знаходячись в яких люди вдихають очищене, підігріте соляне повітря, яке позитивно впливає на людське дихання. Ми намагалися в своїй кімнаті створити такий маленький куточок зі спеціальним соляним світильником.

  

     Впливати на душевний стан можна й за допомогою світла – на те вона й сенсорна кімната, щоб активізувати, або гальмувати усі наші відчуття – зорові, тактильні, нюхові, смакові та інші. Демонструючи ці можливості, в кімнаті виключили світло, а на екрані під заспокійливу медитаційну музику з’явився підводний світ океану з його яскравими мешканцями. На стелі «заграли» зелені вогні світлодіодної кулі, а спокійний і лагідний голос запропонував зручно сісти, розслабитися, прикрити повіки, згадати приємне… І ось ми опиняємось ніби в іншому просторі, де вже немає місця стресу і поспіху, де ми відновлюємо свою психологічну рівновагу і гармоніюємо свій внутрішній світ.

     Презентуючи програму середи, Ірина Віталіївна розповіла, що в цей день передбачена робота з постковідними мікрогрупами, ознайомлення їх з рекомендаціями ВООЗ щодо самореабілітації, налагодження здорового сну й повноцінного дихання. Гостям кімнати було запропоновано повторити одну із дихальних практик. Звісно, що набір методик постійно збагачується. Але після групової дихальної медитації, як мінімум, прекрасний настрій і новий досвід усім гарантовано.
      У четвер в кімнаті проводяться заняття зі стрес-менеджменту, розвиваємо стресостійкість і звільняємося від негативних емоцій. Ректору та іншим гостям кімнати було запропоновано переглянути відеофрагменти таких тренінгів зі студентами.
     У п’ятницю пропонуємо відновлення за допомогою книг, музики та відео.
     Доведено, що за 5 хвилин читання цікавої сюжетної книги рівень стресу в організмі знижується на 60%. Книга, за бажанням, може стати ігровим елементом.

     Можливості кімнати невичерпні: це ще й додаткове місце для проведення тренінгів, групових занять, терапій, а також дистанційних лекцій. Проте тільки-но започаткувавши справу відновлення психічного здоров’я учасників освітнього процесу, колектив кафедри соціальної роботи та реабілітації, вже прагне більшого. Ми хочемо вийти за межі сенсорної кімнати, активно провадити в життя методики відновлення здоров’я, що можуть народитись як результат співпраці з іншими кафедрами і факультетами. Це й можливості іпо-, апі-терапії, це й запропоноване Станіславом Миколайовичем релакс-споглядання за справжніми представниками підводного світу, це й проведення занять з йоги, й туризм, й прості прогулянки ботанічним садом. Усі ці можливості й потенції в НУБіП є. Головне – ідея, спільна мета й співпраця. Тому запрошуємо всіх долучитися до створення колективної системи захисту від стресу та разом з нами відкрити для себе різні засоби природотерапії – сучасного засобу відновлення, який зарубіжні науковці вже зараз активно досліджують у виданнях «Scopus» та «Web of Science», а ми з властивою нам підозрілістю щодо «ненауковості», ще й досі сподіваємось лише на доказову фармакотерапію, навіть в тих випадках, коли самі можемо собі допомогти.

Олена Варава,
старший викладач кафедри
соціальної роботи та реабілітації
та асистент у проведенні
презентації сенсорної кімнати 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook