ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНДОСКОПІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ У НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС ТА КЛІНІЧНУ ПРАКТИКУ

5 березня 2021, 15:55
У сучасному світі ендоскопічна діагностика є невід’ємним помічником лікаря ветеринарної медицини, що дозволяє візуалізувати внутрішні органи тварин за допомогою введення в них жорстких або гнучких ендоскопів з оптичною й освітлювальною системами, а також проводити діагностичні та лікувальні маніпуляції. 
Застосування ендоскопії у ветеринарній медицині дозволяє швидко і точно встановити або підтвердити діагноз при мінімальному травмування організму без відкритого хірургічного втручання, адже під час ендоскопічних досліджень жорстка або гнучка оптика вводяться в досліджувані органи через природні отвори.
У 2020 році ННВ КЦ «Ветметсервіс» поповнився новим сучасним ендоскопічним обладнанням, що дозволило підвищити ефективність діагностично-лікувальних заходів умовах ННВ КЦ «Ветмедсервіс» та якість підготовки здобувачів вищої освіти на клінічних кафедрах. При цьому, залежно від специфікації, ендоскоп може застосовуватися у діагностичній практиці як дрібних домашніх, так і великих тварин. 
Тож, 3.03.2021 р. доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Олег Павелиця, разом із аспірантом кафедри фармакології, паразитології та тропічної ветеринарії Глібом Михаровським, лікарем ветеринарної медицини Надією Карась та аспірантом кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Максимом Саліженком в умовах навчальної аудиторії 109 кафедри терапії і клінічної діагностики провели ендоскопічне дослідження коня.
При цьому апробували різні види ендоскопічного дослідження – риноскопію, ендоскопічне дослідження повітроносних мішків, ларингоскопію, трахеобронхоскопію та езофагогастроскопію. 
Впровадження сучасних методів діагностики в навчальний процес безумовно підвищить рівень майбутніх фахівців ветеринарної медицини, які готуються в НУБіП України, їх конкурентоспроможність на ринку праці.
Окрім цього, це новий етап надання кваліфікованих діагностичних ветеринарних послуг з ендоскопічного дослідження, що значно розширює можливості встановлення діагнозу, а також проведення ендоскопічних маніпуляцій (проведення біопсії для гістологічного і цитологічного досліджень, видалення стороннього тіла, новоутворень тощо).
Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Тетяна Немова
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook